Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor

Nu har våra älskade störbönor börjat ge skördeklara baljor. Här berättar vi om vad man ska tänka på när man ska skörda trädgårdsbönor och vad det är för skillnad på olika trädgårdsbönor.

I våra odlingar är det nästan uteslutande störbönor vi odlar eftersom vi gillar att de är höga och kan klättra. Med höga bönor på hönsnätsbeklädda störar får odlingen ett vackert utseende och så är det enkelt att skörda bönbaljorna när de växer sig så höga. Dessutom är det bra att kunna odla på höjden när man har lite liten odlingsyta.

Lästips: Klätterstörar – våra vackraste och bästa växtstöd

Det finns några olika varianter av trädgårdsbönor tex brytbönor, vaxbönor, skärbönor och spritbönor:

Brytbönor:

Brytbönorna finns både som låga och höga och är oftast gröna och mjälla. Det finns också sorter med mörklila baljor som vid kokning blir gröna. Godast är det att skörda baljorna innan bönorna inuti har börjat bli stora.

Vaxbönor:

Vaxbönor kan liksom brytbönorna både vara av högväxande eller lågväxande karaktär. Baljorna är vanligen gul- eller vitaktiga, men vissa andra varianter finns också. I likhet med brytbönorna äter man baljorna när bönorna inuti knappt hunnit utvecklas.

Skärbönor:

Skärbönorna har platta och ganska stora grön-gula baljor. De finns både som höga och låga, men de låga sorterna verkar vara fler.

Störbönor:

Störbönor har fått namnet av att de är högväxande och gärna slingrar sig uppför en stör eller annat växtstöd. Bryt-, vax -och skärbönor kan vara störbönor. Hos fröfirmor kan man t ex läsa att en bönsort är en störvaxböna eller kanske störbrytböna.

Spritbönor:

Spritbönor skiljer sig från de ovannämnda bönorna på så vis att skörden får vänta tills bönorna inuti baljorna är fullt utvecklade. Det är alltså bönorna och inte baljorna som eftersträvas.

Skörda trädgårdsbönor

När bönplantorna satt igång med blomning dröjer det inte länge förrän baljor kan urskönjas lite här och där. Eftersom bönor är själpollinerande behöver man inte hjälpa till på något sätt.

Från det att baljorna är ganska små till att de är stora och bönfyllda kan man skörda dem. Men när det gäller bryt-, vax -och skärbönor är det att föredra att skörda baljorna INNAN bönor inuti börjat växa sig stora. Baljor utan svulstiga bönor är mjällare. De baljor med bönor i är också goda, men det är ganska vanligt att baljorna får hårda trådar längs sidorna på baljorna i samband med att bönorna växer sig stora.

På fröpåsarna brukar det finnas en ungefärlig längd angiven så man vet när bönbaljorna anses vara klara. Man kan då tänka att allt under den angivelsen också är en bra skördelängd och att baljor som är längre men utan bönor också går utmärkt att skörda. Bildas bönor kan man antingen skörda baljorna ändå och bra avlägsna trådarna längs sidorna innan tillagning eller så låter man dem sitta kvar likt spritbönor.

Lästips: Frysa vaxbönor och brytbönor

Störbönor där baljorna vuxit sig stora och utvecklat stora bönor. Perfekt att torka till utsäde eller att använda till bönrätter.

Skörda spritbönor

Spritbönor som tex bruna bönor, borlotti och vita bönor skördar man så sent som möjligt. Har trädgårdsbönor blivit lite förvuxna kan man istället se dem som spritbönor och avvakta med att skörda dem. Meningen är att baljorna ska torka på plantan. När plantorna vissnar framåt hösten plockar man av alla baljor och låter dem eftertorka inomhus i rumstemperatur. Sedan pillar man ut alla torkade bönor och förvarar torrt.

Lästips: Vi gör hummus på egenodlade bönor

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor”

  1. Profilbild för Helena Norman
    Helena Norman

    Ser inte hur ni sätter hönsnätet. Kan ni ge fler bilder? Tack

    1. Vi klipper med tång en hönsnätsremsa som är lika lång som stören, ca 10-20 cm bred. Sedan lägger vi stören på remsan och formar hönsnätet runt stören. Bild: https://i2.wp.com/media.farbrorgron.se/2018/06/Theres-takfarm-mm-15-av-25.jpg?resize=700%2C467

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *