Är det alltid eftersträvansvärt att få en så tidig tomatskörd som möjligt? För oss känns det mer viktigt att skörden blir massiv. Här kommer våra tankar kring tjuvar, beskärning, pollinering och bladens funktion.
Överlag gillar vi inte att klippa i våra plantor. Det är bara i tomater vi klipper. Men inte på det sätt som är vanligast. Vi klipper av gängliga tomatplantor för att de ska bli mer kompakta, utveckla fler toppar och ge oss sticklingar till nya plantor. Vi kallar detta halshuggning. Avklippta plantor ger fler tomater, men de mognar också senare.
För det mesta klipper vi inte bort några tjuvar. Vi tänker att vi hellre gödslar mer så att det finns tillräckligt med näring för att även tjuvarna ska kunna växa ut och ge frukter. Vårt mål är inte att få tomater att mogna så snabbt som möjligt, utan att få en så riklig tomatskörd som det bara går. Men för att alla tomater som bildas ska hinna mogna innan plantorna dör av höstkylan, behöver vi ta till vissa åtgärder.
Vi skyndar på pollineringen
När våra tomatplantor börjar blomma ser vi till att pollinera dem för hand. Vi tar då en pensel, tops eller fingret och duttar i varje blomma, oavsett om de växer inomhus eller utomhus. Tomater är självpollinerande och det kan räcka med att skaka på plantorna så hamnar pollenet rätt. Låter man tomatplantorna vara kan det ta lite tid innan man ser att frukter börjar utvecklas. Vi vill snabba på den utvecklingen så att så många frukter som möjligt hinner mogna innan hösttemperaturen dödar plantorna. Därför hjälper vi alltid plantorna på traven med fingret för att alla blommor ska bilda frukter så snabbt som möjligt. Ibland gör vi experiment och låter vissa plantor avstå från vår pollineringshjälp och då ser vi en märkbar skillnad – det tar mycket längre tid för dessa plantor att börja utveckla frukter.
Bladen är särskilt viktiga att behålla
När frukterna börjar utvecklas är bladen på tomatplantorna ytterst viktiga för att frukterna ska växa sig stora och mogna. Det är genom bladen växten får energi i form av socker. Sockret bildas genom fotosyntesen, dvs när bladen får solljus. Om blad klipps bort minskas tillförseln av socker till plantan. Enligt växtekologiforskaren Torleif Malm, är bladen som sitter ovanför tomatklasarna viktigast, av den enkla anledningen att det är dessa blad som förser klasarna inunder med socker. Malm menar att sockret inte kan transporteras sidledes mellan grenar, utan bara nedåt på tomatplantor.
Om man studerar sin tomatplanta noga kan man se vilka blad som får mycket solljus, dvs de blad med stor yta som vetter mot solen. Sitter det frukter under dessa blad kommer de få mycket socker och alltså mogna snabbare än de frukter som sitter under blad som skuggas av andra blad. Blad som sitter längst ner på plantan och som inte har några blommor under sig, kan således tas bort om man önskar eftersom de ändå inte gör någon större nytta till några frukter.
Ansa blad kan vara vanskligt
Det är ganska vanligt bland småodlare att tukta sina tomatplantor i jakten på att frukterna ska mogna snabbare. Flera rykten säger nämligen att om solljuset träffar de gröna tomaterna mognar de snabbare. Det är alltså helt fel enligt forskaren Malm, det är bladen som ska träffas av solljuset för att frukterna nedanför ska mogna. Det borde alltså betyda att om blad avlägsnas än hit och än dit, riskerar man att tomaterna mognar långsammare än vad de skulle göra med bladverket kvar.
Det här med tjuvar
I grenvecken brukar det växa ut skott. Skotten utvecklar blad, men även blommor och frukter om de inte tas bort. Dessa skott kallas för tjuvar. Det finns oskrivna regler som säger att höga tomater ska tjuvas och de lägre sorterna behöver inte tjuvas. Men hur man väljer att göra är upp till odlaren. Vissa tar alltid bort tjuvar, medan andra inte alls gör det, oavsett vilka sorter det är.
Forskaren Malm förklarar att poängen med att ta bort tjuvar på tomater är att minimera risken för att ytterligare blad ska växa sig stora och konkurrera om solljuset. Man vill alltså att grenar med frukter som är på gång ska få fortsätta utvecklas istället för att tjuvarna blad ska sno åt sig solljuset till sina kommande frukter.
Vi vill att våra plantor ska producera så många frukter som det bara går, därför låter vi många tjuvar vara kvar. Vi vet att det kan påverka frammognandet av röda tomater, eller vilken färg nu de färdiga tomaterna ska ha, och göra att vi får plocka färdiga tomater lite senare. Men vad gör det, när hela höstarna bjuder på färska tomater i drivor.
Tips för att få en tidig tomatskörd
För att få mogna tomater snabbt bör man så tomatfröna tidigt på våren. Man kan så även på vintern, driva upp plantorna under växtbelysning och få supersupertidiga tomater på det viset. Vi har under vissa år tagit sticklingar på tomatplantorna under hösten, hållt de vid liv under växtbelysning och fått mogna tomater under våren därpå. I den här artikeln håller vi oss till tomatplantor som ska ge tomatskörd under sommaren och hösten.
Vårt förslag är att pollinera alla blommor för hand och plocka bort alla tjuvar kontinuerligt. Även om det är plantor som ”inte behöver tjuvas”. Det kommer att ge plantan färre möjligheter att kunna utveckla frukter, men de frukter som redan börjat växa till sig kan fortsätta i vanlig takt. Inte ett endaste blad från resten av plantan ska bort, utom möjligen de längst ner på plantan under de första blommorna/frukterna.
När väl en tomat börjat slå om till sin mognadsfärg skickas signaler till de andra tomaterna automatiskt. Mogna tomater avger etylen som sätter fart på andra tomaters mognande. Det sägs också att man kan ta en röd tomat eller till och med ett övermoget äpple och lägga nära omogna tomater för att kicka igång dem.
Miljön som plantorna växer i påverkar också mognandet. Växer plantorna i växthus eller liknande kan man oftast räkna med mogna tomaterna tidigare än om plantorna står utomhus. Dessutom kan för lite vatten och näring i jorden göra att hela plantan utvecklas dåligt.
Vi vill hellre ha en stor tomatskörd
På vår takodling växer det så det knakar. Det är inte så konstigt, det finns en massa plats och 11 timmars solljus varje dag. Årets tomatodling består av 36 stycken plantor planterade i sk earthboxar. Det är täckta odlingslådor med vattenmagasin. Eftersom växtstöden inte är högre än 150 cm, behöver vi odla busktomater. De plantor som vi driver upp klipper vi ner en gång precis ovanför det andra eller tredje bladparet. Plantorna utvecklar då 3-4 nya toppar. Dessa behåller vi och istället för att varje planta har en topp, har våra 3 eller 4 stycken. På dessa toppar utvecklas blad, grenar, tomatblommor och frukter, samt en massa nya tjuvar. Det blir en massa möjligheter till fruktsättning.
Vårt förfarande innebär en mängd bladmassa som ska fånga in solljuset för att försörja alla dessa tomater som bildas. Det blir trångt för många blad och en stor del av bladen blir skuggade av andra. De stackars tomaterna som växer under skuggade blad utvecklas i långsam takt.
Men det är så vi vill ha det. Så många frukter som det bara går, utifrån de plantor vi har. Vi brukar lite skämtsamt säga att vi får 3 gånger så mycket tomater på detta sätt, eftersom varje planta växer upp med minst tre toppar. Huruvida det är sant spelar ingen roll. Fler tomater blir det i alla fall, än om vi bara skulle ha haft en topp.
För att alla blommor ska hinna sätta frukt, måste vi hjälpa till med pollineringen. Så fort vi ser blommor är vi där och duttar.
I september oktober, har långt ifrån alla tomater intagit sin mognadsfärg. De som ändå verkar ha uppnått ”rätt” storlek plockar vi av och eftermognar inomhus.
Det blir mycket tomatsallad under höstarna i vår familj. Vart eftersom tomaterna mognar ugnsbakar vi tomaterna för att göra egna krossade tomater. I vår familj äter vi i genomsnitt två middagar i veckan som baseras på krossade tomater. Så visst går alla tomater åt. De sista frysta påsarna med tomatsås brukar ätas upp när de första tomaterna mognar. Vi är alltså självförsörjande på tomatsås under ett helt år.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar