Quinoan växer så att det knakar

Quinoa i en pallkrage på takfarmen

Vi odlar quinoa på takfarmen för andra året i rad. I år hoppas jag på dubbel skörd, att en pallkrage ska ge närmare 1 kg skalad och kokt quinoa. 

Jag råkade gödsla lite mer i år, så quinoan växer så att det knakar! Dessutom sådde jag fröna tre veckor tidigare än 2017. I år är quinoan mycket kraftigare och ca 40 cm högre än förra året. Sorten vi odlar heter Titicaca och jag fick tag på fröna av en odlarvän på facebook. Fröna är förädlade i Danmark för att klara Nordiskt klimat. Ett år testade jag att odla quinoafrön från livsmedelsaffären men det gick inget vidare. Plantorna gick aldrig upp i blom och fröna uteblev. Quinoa är släkt med målla och liknar vår vanliga svinmålla. På tidigt stadie är det väldigt svårt att skilja dem åt.

Det är lätt att odla quinoa och ni som vill veta exakt hur man går tillväga får vänta tills våren 2019 då quinoa dyker upp  i vår nästa bok ”Flera fingrar gröna”, Men vill ni veta hur vi odlade och skördade quinoan på taket 2017 kan ni läsa det här..

Quinoan i pallkragen vill ha hysteriskt mycket vatten!

Vi har aldrig odlat någon annan gröda på takfarmen som har krävt så mycket vatten som quinoan. Den här pallkragen slukar ca 50 liter vatten varannan dag under juli, annars slokar plantorna. Alla våra pallkragar står på pall uppe på taket, vilket är en av anledningarna till att de vill ha så mycket vatten. Hade pallkragarna stått på marken eller om vi hade odlat quinoan på friland hade dess rötter kunnat söka sig längre ner och inte varitt så beroende av tillfört vatten.

Blommande quinoa

Så här ser det ut när frökolvarna börjar bildas. Som ni kan se på bilden ovanför denna bild så antar de en mer gulorange färg när de närmar sig mognad. När de blir bruna är det dags att skörda dem.

/ Johannes


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *