Din varukorg är för närvarande tom!
Halshugga tomat – Så här går det till
Jag klipper inte högt upp på mina moderplantor, för jag vill inte ha långa moderplantor. Jag klipper nästan av hela växten, så långt ner jag bara vågar, oftast vid första eller andra bladparet och jag gör det av fler olika anledningar. Dels för att få ner höjden på moderplantorna, för att få flera toppar på dem och för att få nya toppskott genom topparna jag klipper av.När jag för många år sedan började klippa i mina tomatplantor gjorde jag det först och främst för att börja om på ny kula med den nya toppen.
Moderplantan hade blivit för hög och gänglig och med ett växthus som bara var 2, 30 m högt blev det en alldeles för stor skördeförlust om första klasen skulle bildas ca 60 cm upp på en planta. Det var min nyfikenhet i kombination med min odlarvän Karins experiment som gjorde att jag vågade mig på att börja klippa i dem. Hon hade nämligen berättat för mig att tomater är extremt benägna att bilda nya rötter längs hela dess stam.
Då, när jag började ta sticklingar/ toppskott slängde jag moderplantan och satsade på den nya toppen. Idag slänger jag inga moderplantor, för dessa har kommit att bli de mest värdefulla tomatplantorna för mig. De är låga, har redan ett välutvecklat rotsystem och ger oftast två nya toppar och om man gödsar plantan rätt, kan den ge dubbelt så stor skörd.
På den här bilden gör jag en vågad klippning, vid första bladparet. Känner du dig det minsta rädd för att klippa så här långt ner bör du klippa vid det andra eller tredje bladparet istället, mest för att slippa leva med oron. Jag har märkt att för mycket oro hos oss odlare nästan kan påverka resultatet på ett negativt sätt. Så för din hälsa och för ett gott slutresultat, klipp högre upp om du känner dig osäker.
När jag klippt av växten stoppar jag ner de avklippta topparna i ett högt glas med vatten eller i en kruka med såjord som jag fuktar. Om topparna är långa klipper jag av dem ytterligare, det kan du se i filmen längst ner i det här inlägget. På ca en vecka har toppskotten bildat rötter. Moderplantorna låter jag antingen stå kvar i odlingsbehållaren jag drivit upp dem i och i så fall gödselvattnar jag dem lite då och då eller så planterar jag om moderplantorna.
Tveka inte. När du lider av gängliga tomatplantor, ta fram saxen och klipp i dem. Har du tur får du så mycket plantor att du kan ge bort några (men antagligen har du redan alldeles för många).
”Men om plantorna börjat blomma, hur gör jag då?”
Det går bra att halshugga även fast plantan börjat blomma. Då får man tänka att man genom halshuggningen försenar tomatskörden något, men att man i förlängningen får en kompaktare planta som inte behöver bindas och stödjas i lika stor utsträckning. På moderplantan som brukar få två toppar, brukar man kunna räkna med dubbelt så mycket skörd om man gödslat ordentligt. Så jag tvekar aldrig. Bättre att vänta på skörd än att trilskas med en jobbigt gänglig planta.
Vill du läsa exakt hur jag gör när jag sticklingsförökar tomater finns det ett inlägg om detta sedan tidigare på vår blogg Sticklingsförökning av tomater. Instruktion I filmen nedanför kan ni se exakt hur jag halshugger tomatplantorna. Lycka till / Johannes
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
21 svar till ”Halshugga tomat – Så här går det till”
Vilken bra tajming! Jag funderar faktiskt att göra det här men vet inte exakt hur. Nu ska jag halshugga mina tomatplantor 🙂 Tack!
Tack 😃
Tack 😃
Är det för sent nu?
Nej det är det inte.
Nej det är det inte.
Tack för modet! Men, jag har några plantor som redan är ca. 1,7m höga inomhus, möjligt att halshugga även så stora?
Absolut
Hej! Jag tog sticklingar av mina tomater för en månad sedan, som jag senare satte under växtlampa. Jag såg nu att en av dem börjat utveckla blommor, ska jag låta dem vara så det kanske ger frukt eller ska jag nypa bort för att den inte ska tappa växtkraft?
Jag brukar tänka så, att de stjäl växtkraft. Så jag nyper bort. Men ibland kan det vara kul att kunna skörda någon tomat under lysrören. / Johannes
Ah. Jagtestar nog med denna så ser jag ju om den inte växer sen i samma takt som de andra sticklingarna, eller ens ger frukt! För samma sak hände med mina chiliskott, men så blev det iaf en liten frukt av blomman. Så en vet aldrig 🙂
Hej 🙂
Jag sådde ”Tomat Växthus Ace 55” och har fått fina plantor! Utgick från att det var en hög sort som ska tjuvas (det stod inget om växtsättet på påsen), då jag inte vill ha en ohanterlig skog i växthuset; MEN blev förskräckt då jag läste om dem på nätet och insåg att de är busktomater som INTE ska tjuvas! Tacksam för förslag hur jag kan göra…! Vad händer t.ex. om man ändå tjuvar? Eller kan man ”binda ihop” busktomater så de inte blir alltför vidlyftiga på bredden?
Vore SÅ tacksam för svar!
MarieHalshugga du alla tomater? Eller gör du skillnad på om det är busktomater eller uppväxande sorter?
Tack för all odlingsinspiration!
/MaddeHögväxande sorter menade jag ju. /Madde
Förfarandet kan göras på alla tomatsorter.
Går det inte att sätta ner de avklippta toppskotten direkt i blöt jord i kruka? Tack! /Sanna
Jo men det är inte lika vackert. Gärna såjord.
Jag har en del plantor i stora, svarta, krukor.
Den ena är ganska gänglig och nu slokar toppen, detta med säkerhet pga övervattning. (Blev en del guldvatten då jag fick en platta öl av min trevliga granne i lördags.. 🙂Jag har hällt av vatten ur krukan och det ska bli soligt och varmt åtminstone sju dagar fram.
Min fråga är : ska jag toppa plantan nu och rädda toppen ifall rötterna skadats eller ska jag avvakta några dagar?
Förslagsvis kan jag sätta den klippta toppen i samma kruka och på såvis kanske det bidrar till att jorden blir mindre blöt snabbare?Nu står den i solen och krukan har fått upp temperaturen så jag gissar på att fukten i jorden lär vara gynnsam igen om några dagar som längst.
Råkade övervattna igår, hur länge klarar rötterna generellt en övervattning?
Mvh Too much Gold
Vilken trevlig granne, den ska du vara rädd om. Hur gick det? lever den fortfarande? Har du hål i botten på krukan? Det är svårt att säga exakt hur länge växter klarar övervattningar, men står de för länge så kvävs de.
När man halshuggit plantan ska man tjuva ändå sedan?
Hur i hela fridens namn ska man då få frukter? Om det inte blir några toppar som blommar? Det är ju tjuvarna som är de nya topparna!
Lämna ett svar