Din varukorg är för närvarande tom!
Odla tomat – tidig eller stor skörd
Är det alltid eftersträvansvärt att få en så tidig tomatskörd som möjligt? För oss känns det mer viktigt att skörden blir massiv. Här kommer våra tankar kring tjuvar, beskärning, pollinering och bladens funktion.
Överlag gillar vi inte att klippa i våra plantor. Det är bara i tomater vi klipper. Men inte på det sätt som är vanligast. Vi klipper av gängliga tomatplantor för att de ska bli mer kompakta, utveckla fler toppar och ge oss sticklingar till nya plantor. Vi kallar detta halshuggning. Avklippta plantor ger fler tomater, men de mognar också senare.
För det mesta klipper vi inte bort några tjuvar. Vi tänker att vi hellre gödslar mer så att det finns tillräckligt med näring för att även tjuvarna ska kunna växa ut och ge frukter. Vårt mål är inte att få tomater att mogna så snabbt som möjligt, utan att få en så riklig tomatskörd som det bara går. Men för att alla tomater som bildas ska hinna mogna innan plantorna dör av höstkylan, behöver vi ta till vissa åtgärder.
Vi skyndar på pollineringen
När våra tomatplantor börjar blomma ser vi till att pollinera dem för hand. Vi tar då en pensel, tops eller fingret och duttar i varje blomma, oavsett om de växer inomhus eller utomhus. Tomater är självpollinerande och det kan räcka med att skaka på plantorna så hamnar pollenet rätt. Låter man tomatplantorna vara kan det ta lite tid innan man ser att frukter börjar utvecklas. Vi vill snabba på den utvecklingen så att så många frukter som möjligt hinner mogna innan hösttemperaturen dödar plantorna. Därför hjälper vi alltid plantorna på traven med fingret för att alla blommor ska bilda frukter så snabbt som möjligt. Ibland gör vi experiment och låter vissa plantor avstå från vår pollineringshjälp och då ser vi en märkbar skillnad – det tar mycket längre tid för dessa plantor att börja utveckla frukter.
Bladen är särskilt viktiga att behålla
När frukterna börjar utvecklas är bladen på tomatplantorna ytterst viktiga för att frukterna ska växa sig stora och mogna. Det är genom bladen växten får energi i form av socker. Sockret bildas genom fotosyntesen, dvs när bladen får solljus. Om blad klipps bort minskas tillförseln av socker till plantan. Enligt växtekologiforskaren Torleif Malm, är bladen som sitter ovanför tomatklasarna viktigast, av den enkla anledningen att det är dessa blad som förser klasarna inunder med socker. Malm menar att sockret inte kan transporteras sidledes mellan grenar, utan bara nedåt på tomatplantor.
Om man studerar sin tomatplanta noga kan man se vilka blad som får mycket solljus, dvs de blad med stor yta som vetter mot solen. Sitter det frukter under dessa blad kommer de få mycket socker och alltså mogna snabbare än de frukter som sitter under blad som skuggas av andra blad. Blad som sitter längst ner på plantan och som inte har några blommor under sig, kan således tas bort om man önskar eftersom de ändå inte gör någon större nytta till några frukter.
Ansa blad kan vara vanskligt
Det är ganska vanligt bland småodlare att tukta sina tomatplantor i jakten på att frukterna ska mogna snabbare. Flera rykten säger nämligen att om solljuset träffar de gröna tomaterna mognar de snabbare. Det är alltså helt fel enligt forskaren Malm, det är bladen som ska träffas av solljuset för att frukterna nedanför ska mogna. Det borde alltså betyda att om blad avlägsnas än hit och än dit, riskerar man att tomaterna mognar långsammare än vad de skulle göra med bladverket kvar.
Det här med tjuvar
I grenvecken brukar det växa ut skott. Skotten utvecklar blad, men även blommor och frukter om de inte tas bort. Dessa skott kallas för tjuvar. Det finns oskrivna regler som säger att höga tomater ska tjuvas och de lägre sorterna behöver inte tjuvas. Men hur man väljer att göra är upp till odlaren. Vissa tar alltid bort tjuvar, medan andra inte alls gör det, oavsett vilka sorter det är.
Forskaren Malm förklarar att poängen med att ta bort tjuvar på tomater är att minimera risken för att ytterligare blad ska växa sig stora och konkurrera om solljuset. Man vill alltså att grenar med frukter som är på gång ska få fortsätta utvecklas istället för att tjuvarna blad ska sno åt sig solljuset till sina kommande frukter.
Vi vill att våra plantor ska producera så många frukter som det bara går, därför låter vi många tjuvar vara kvar. Vi vet att det kan påverka frammognandet av röda tomater, eller vilken färg nu de färdiga tomaterna ska ha, och göra att vi får plocka färdiga tomater lite senare. Men vad gör det, när hela höstarna bjuder på färska tomater i drivor.
Tips för att få en tidig tomatskörd
För att få mogna tomater snabbt bör man så tomatfröna tidigt på våren. Man kan så även på vintern, driva upp plantorna under växtbelysning och få supersupertidiga tomater på det viset. Vi har under vissa år tagit sticklingar på tomatplantorna under hösten, hållt de vid liv under växtbelysning och fått mogna tomater under våren därpå. I den här artikeln håller vi oss till tomatplantor som ska ge tomatskörd under sommaren och hösten.
Vårt förslag är att pollinera alla blommor för hand och plocka bort alla tjuvar kontinuerligt. Även om det är plantor som ”inte behöver tjuvas”. Det kommer att ge plantan färre möjligheter att kunna utveckla frukter, men de frukter som redan börjat växa till sig kan fortsätta i vanlig takt. Inte ett endaste blad från resten av plantan ska bort, utom möjligen de längst ner på plantan under de första blommorna/frukterna.
När väl en tomat börjat slå om till sin mognadsfärg skickas signaler till de andra tomaterna automatiskt. Mogna tomater avger etylen som sätter fart på andra tomaters mognande. Det sägs också att man kan ta en röd tomat eller till och med ett övermoget äpple och lägga nära omogna tomater för att kicka igång dem.
Miljön som plantorna växer i påverkar också mognandet. Växer plantorna i växthus eller liknande kan man oftast räkna med mogna tomaterna tidigare än om plantorna står utomhus. Dessutom kan för lite vatten och näring i jorden göra att hela plantan utvecklas dåligt.
Vi vill hellre ha en stor tomatskörd
På vår takodling växer det så det knakar. Det är inte så konstigt, det finns en massa plats och 11 timmars solljus varje dag. Årets tomatodling består av 36 stycken plantor planterade i sk earthboxar. Det är täckta odlingslådor med vattenmagasin. Eftersom växtstöden inte är högre än 150 cm, behöver vi odla busktomater. De plantor som vi driver upp klipper vi ner en gång precis ovanför det andra eller tredje bladparet. Plantorna utvecklar då 3-4 nya toppar. Dessa behåller vi och istället för att varje planta har en topp, har våra 3 eller 4 stycken. På dessa toppar utvecklas blad, grenar, tomatblommor och frukter, samt en massa nya tjuvar. Det blir en massa möjligheter till fruktsättning.
Vårt förfarande innebär en mängd bladmassa som ska fånga in solljuset för att försörja alla dessa tomater som bildas. Det blir trångt för många blad och en stor del av bladen blir skuggade av andra. De stackars tomaterna som växer under skuggade blad utvecklas i långsam takt.
Men det är så vi vill ha det. Så många frukter som det bara går, utifrån de plantor vi har. Vi brukar lite skämtsamt säga att vi får 3 gånger så mycket tomater på detta sätt, eftersom varje planta växer upp med minst tre toppar. Huruvida det är sant spelar ingen roll. Fler tomater blir det i alla fall, än om vi bara skulle ha haft en topp.
För att alla blommor ska hinna sätta frukt, måste vi hjälpa till med pollineringen. Så fort vi ser blommor är vi där och duttar.
I september oktober, har långt ifrån alla tomater intagit sin mognadsfärg. De som ändå verkar ha uppnått ”rätt” storlek plockar vi av och eftermognar inomhus.
Det blir mycket tomatsallad under höstarna i vår familj. Vart eftersom tomaterna mognar ugnsbakar vi tomaterna för att göra egna krossade tomater. I vår familj äter vi i genomsnitt två middagar i veckan som baseras på krossade tomater. Så visst går alla tomater åt. De sista frysta påsarna med tomatsås brukar ätas upp när de första tomaterna mognar. Vi är alltså självförsörjande på tomatsås under ett helt år.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
26 svar till ”Odla tomat – tidig eller stor skörd”
Tack för ett jättebra inlägg! Så bra med lite fakta bakom påståendena! Ska följa dem nästa år 😊
Underbart! Nästa år ska jag testa att odla utomhus också efter flera år i bara växthus. Jag brukar göra grön tomatmarmelad på gröna tomater som inte hinner mogna på hösten, jättegott!
Intressant läsning. Tack för att ni delar.
Men jag blir lite förbryllad angående vad ni gör med tjuvar. På ett ställe skriver ni att ni låter många tjuvar vara kvar, och senare i texten att nu kontinuerligt tar bort tjuvarna.Vi brukar inte tjuva eftersom vi vill få många tomater (som mognar långsammare). Men vill man istället ha skördeklara tomater snabbt är tipset att tjuva. Men då får man inte lika många tomater.
Hej! Har lärt mig massor om tomater genom att läsa här på bloggen. Nu har jag en undran. Två av mina tomatplantor har fått blommor och det känns tidigt. De är bara ca 30 cm höga. Har hört att man ska ta bort tidiga blommor för att de stjäl energi från plantan och att den då växer långsammare. Stämmer det.?
Vi har aldrig tagit bort blommor på planterade plantor. Men när vi gör tomatsticklingar brukar vi avlägsna ev blommor för att sticklingarna ska utveckla rötter i stället för blommor.
Hej! Tack för bra info 😀
Jag undrar 2 saker. Hur stora ska krukorna vara i varje planta. Alla säger så olika.
Hur ofta ska man ge näring?Hej. Undrar om ni tar bort blommor i början av plantans liv? Har fått för mig att plantan stannar upp i tillväxten?
Nej, vi tar aldrig bort några blommor på plantorna. Det är bara om vi tar sticklingar från tomater som vi tar bort blommorna, på sticklingarna alltså.
Jag hade en kollega som tröttnade på att vänta på att tomaterna skulle mogna. Hon hängde in röda julgranskulor med förhoppningen att hennes gröna skulle rodna av avund. 😂
Själv hänger jag några köpetomater bland mina gröna. Det fungerar. Fast kanske var de gröna nära att mogna ändå! 😉Hjälp!
En gren på en av mina tomatplantor gick nästan helt av. Hur gör jag nu? Det hänger många små tomater på grenen de flesta har inte vuxit till sig ännu och är gröna.Antingen låter du grenen hänga kvar. Vi har vid flera tillfällen haft grenar som gått av lite och som klarat sig bra. Men annars kan du plocka av tomaterna och hoppas att de ändå blir röda och goda med tiden. Ett ytterligare alternativ är att klippa av grenen helt och stoppa i en vas med vatten. Lycka till!
jag vet att detta är väldigt sent, men till nästa gång rekommenderar jag att tejpa ”knäcken” och sedan binda upp för att ge stöd
Så har jag också gjort, flera gånger och det funkar väldigt bra!
Hej!
Hoppas att tråden fortfarande är aktiv. 🙂 Jag har planerat tomater för första gången och har en bunt med frågor.
Jag har sått busktomater och plommontomater från frö tidigt i våras och nu planerat ut på balkongen i två st 16l krukor. Två plantor i varje kruka, busktomaterna växer så det knakar och är nu 35cm höga men det kommer inga blommor. Jag undrar när de kommer eller om de aldrig kommer? Plommontomaterna tror jag att jag har tagit för mycket av bladen och där har bara ena plantan vuxit upp till 30 cm. Är det kört med plommontomaterna? De är planterade i grönsaksjord och inte fått gödning ännu, kommer det att hjälpa att jag ger dem gödning nu eller är det ingen idé? Är det för att jag har två plantor i varje kruka som de inte får blommor eller växer tillräckligt?
Haha jag trodde det skulle vara lätt med tomater men tji fick jag! Hoppas på svar!Tack på förhand!
sorry sent svar. Hur gick det? Här kommer en artikel att läsa: https://farbrorgron.se/mina-varsta-tomatproble/
Tack för info! Hoppas man fortfarande kan fråga här. Vi har mycket tomater i växthus men från augusti får flera av plantorna bara pyttesmå tomater. Brist på nåt eller för varmt?
Vi har solcellsbevsttning så tror inte det är för lite vattnat.
Hälsningar KarinDet brukar handla om solljuset, vi har också så. Och de som produceras sent mognar inte alltid, pga ljusbrist. Här kan du läsa mer / Johannes
https://farbrorgron.se/darfor-tar-jag-in-grona-tomater/
Vilken bra artikel! 😀
Nu fattar jag precis vad som blev fel med min skörd, ca 5 kg jättefina SanMarzano-tomater som vart helt smaklösa o torra innuti.
Tror jag prickade in alla fel du skrivit om ! 🤪🤪
Ser fram emot 2023 med resultat från alla tips!
Tack så mycket! 🍺🍺Wow, så underbart att vi kan bringa klarhet i detta. Ser fram emot att höra hur det går 2023
MvH Johannes
Hej!
Mycket spännande läsning!
Jag odlar tomater varje år och har en inglasad balkong i söderläge.
Här trivs mina odlingar bra.
Just nu växer mina förodlingar i köket så det knakar och tomaterna är ca 20/30 cm höga.
Den ena har dessutom redan fått sin första lilla blomklase och jag tycker det känns tidigt.
Är det klokt att nypa av lilla klasen och låta växten fokusera på att växa sig stor och stark eller ska jag låta blomklasen sitta kvar?Mvh
Timlåt den sitta KVAR. Hur gjorde du?
Kan man ta tjuvskotten och sätta som ny planta?
Är det toppen ni klipper av för att få ännu en planta? Jag trodde man dödade plantan då för det var liksom huvuddelen1 Ja det kan man, 2 ja det gör vi, 3 nej så är det inte.
Testa att söka tomat i sökrutan, man blir förvånad av så många träffar.
Här kan du läsa mer: https://farbrorgron.se/halshugg-dina-tomater-som-farbror-gron/
Hur gör du för att ta tillvara sticklingar?
Får de rötter i vattenglas eller måste man ympa dem? Finns något enklare sätt?Ner i vatten och på 10 dagar får de rötter och dags att plantera i krukor.
Lämna ett svar