Runåbergs fröer- Tomaterbjudande

Vi har glädjen att presentera årets andra inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Fokus ligger på Tomater och en av våra favoriter Principe Borghese

Det händer något speciellt när man öppnar ett paket från Runåbergs fröer. Alla påsar är vackert bruna med tydlig svart text. Det står ingenting om hur man ska odla växterna på fröpåsarna. Den informationen finner man på deras hemsida som också är en fantastisk kunskapsbank. Deras frön är av en extremt god kvalité och till allra största delen ekologiska. Grobarheten är bland den bästa du kan finna i Sverige! 

I det här erbjudandet får du en gratispåse av tomaten Principe Borghese om du handlar för minst 100 kr och skriver ”Principe” i meddelandefältet i beställningen. Du behöver inte lägga till Principe Borghese i din beställningslista för att få en gratispåse, utan skriv endast ”Principe” i meddelandefältet.”

En trevlig detalj med Runåbergs fröer är att dess prissättning gör det så mycket enklare för oss odlare att ha koll på våra beställningar, alla standardfröpåsar har samma pris, 35 kr styck.

Fyra av våra favoriter. Roma för sås, Brandywine till smörgåsen. Black sweet Cherry til salladen och Principe Borghese till allt och under väldigt lång tid.

Fyra favorit tomater

En av de vanligaste frågorna gällande tomater vi ofta får är vilka tomater vi tycker är godast och mest odlingsvärda. Gud så svårt, det finns ju så många att älska! Men i bilden ovanför har vi listat fyra riktigt goda sorter som aldrig svikit oss som passar till ett flertal användningsområden. Alla fyra är utmärkta till färskkonsumtion på smörgås eller i sallad men var och en har några specialområden.

Roma som är en tjockväggig tomat passar riktigt bra till tomatsås, den ger mycket! Brandywine är riktigt stor och en delikatesstomat med mycket smak som är helt underbar på en smörgås med ett par varv med svartpepparkvarnen och örtsaltet. Black Sweet Cherry anser vi vara en av de godaste körsbärstomaterna, den har syran och sötman och en vacker mörkröd färg. Principe Borghese är en medelstor till liten avlång tomat med en liten topp längst ner och är en sk piennolotomat, en tomat som kan lagras länge, gärna hängande i taket i klasar. Principe Borghese var den första lagringsdugliga tomaten vi kom i kontakt med och som vi odlat varje säsong sedan dess. Otroligt god och vacker och vilken lyx det är att kunna plocka tomater från skålarna i bokhyllan ända fram till julafton. Ja det är så vi lagrar tomater.

Vi har ett flertal recept baserade på tomat på vår hemsida tex: Krossade tomater, Tomatsirap, kalljästa tomatbröd, semitorkade tomater, frysa hela tomater. Läs gärna även vårt inlägg ”Mina värsta tomatproblem”

Krukodla tomat på friland eller i växthus – en guide

Tomater brukar växa otroligt fint om de slutplanteras i krukor i storlekarna 20 – 80 liter. Krukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar.

När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord. Men det räcker inte bara med planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong. En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Den ursprungliga näringen i planteringsjorden räcker i ca 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som vi, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan, ca 80 g pelleterat grönsaksgödsel per 10 liter jord redan vid planteringen. Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 6 timmar full sol per dygn för att tomatplantorna ska kunna leverera. Tomater brukar dessutom gilla att få en näve kalk eller stenmjöl i krukan där de ska bo. Det sägs förebygga pistillröta. Glöm inte att vattna regelbundet så att jorden aldrig torkar ut, då slipper du spruckna tomater. En sista grej! Dutta med en pensel, tops eller ett torrt finger mellan tomatblommorna, då får du frukt snabbare än om du väntar tills att humlorna gör det åt dig. Gäller särskilt i växthus där det ofta är brist på pollinerande insekter.

Så beställer du frön med erbjudande

Du får en gratispåse av tomaten Principe Borghese om du handlar för minst 100 kr och skriver ”Principe” i meddelandefältet i beställningen. Du behöver inte lägga till Principe Borghese i din beställningslista för att få en gratispåse, utan skriv endast ”Principe” i meddelandefältet.”Erbjudandet gäller till den 18/3 2020.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *