Din varukorg är för närvarande tom!
Tomaterna ruttnar inifrån
Jag har inte varit med om en enda odlingssäsong där mitt odlande inte varit kantat av små katastrofer och missöden. Det är så det är att odla. Förvånande nog går det ju ändå ofta bra, det är ju sällan man går helt utan skörd. Tomater har jag odlat ända sedan mitt första odlingsår 1992 och min tomatresa är kantad av en hel del misslyckanden. Välkomna att läsa om mitt senaste problem.
Så här såg var tredje Rio Grande tomat ut under september. Då gäller det att man delar varje tomat på rätt sätt så att man inte får något mögligt på smörgåsen eller i tomatsåsen. Trots detta missöde med den här sorten kommer jag ändå att odla den igen. Jag håller tummarna för att problemet inte dyker upp nästa säsong.
Välkommen att spekulera i vad det skulle kunna var för problem, kanske kan vi lösa denna gåta tillsammans.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Tomaterna ruttnar inifrån”
Hej! Min icke vetenskapliga teori är att det blir, mögel och dåligt inne i tomaterna, när de lider av fosforbrist och kanske även kalium. När jag vattnat med guldvatten (n och fosfor) och använt brunnen kogödsel(pk) i jorden (lerjord) så har tomaterna alltid varit fina oavsett väder, även om de bara blivit gröna, så har de mognat efter och varit fina. odlarhälsningar / Susanne.E
Har odlat körsbärstomaten Mei Wei i krukor i år. Jag fyllde krukorna med sand och gräsklipp och en liter hönsgödsel, sen har jag vattnat med guldvatten. Var orolig att det skulle bli för mycket gödning, plantorna blev 160 cm höga med massor med tomater. Jag klippte topparna i sep. Fick litet mögel på tiotalet tomater under den kalla fuktiga perioden i september, men det det enda problemet i år, och det upphörde när jag tog in krukorna på glasverandan.
När jag får mer tomater än jag orkar äta upp så slänger jag in dem i frysen som de är, går utmärkt att använda i matlagning utan föregående upptining, grytor, pizza (lätta att skiva efter 5-10 min upptining)mmHej,
Det ser ut som att dina tomater har intern pistillröta. Det är inte lika vanligt men ändock förekommande.Här finner du en informativ film om detta.
https://goodgardeningvideos.org/videos/blossom-end-rot-in-tomatoes/
Gällande kalkbrist så har du helt rätt i att det sällan hjälper att tillföra kalk i jorden. Detta då en brist i växten inte alls behöver bero på att det är för lite kalk i marken (gäller de andra näringsämnena också). Brister uppstår ofta på grund av att förutsättningarna för växten medför att själva u p p t a g e t förhindras eller försämras. För låg eller hög temperatur, för lite eller för mycket vatten, kraftiga temperaturskillnader, ojämn vattning, för hög halt av ett ämne i marken kan försämra upptaget av ett annat, etc.
Det länkade filmklippet nämner även detta och på Jordbruksverket går även att läsa:
"Om pistillröta utvecklas eller inte
beror i regel på ett samspel mellan olika odlingsfaktorer.
Ledningstalet i rotzonen och det inbördes förhållandet
mellan olika näringsämnen har betydelse
men också ljusinstrålningen, luft- och jordtemperaturen
samt luftfuktigheten. Det är stora skillnader
mellan olika sorter hur pass känsliga de är för att
utveckla pistillröta."Håller tummarna för ett bättre 2018 för fina Rio Grande! 🙂
Lämna ett svar