Lägger du också hela tomater i frysen?

Tomater nyss uttagna från frysen – 18 grader.

På de flesta tomater vi skördar gör vi tomatsås eller så njuter vi dem färska. Men för ett par år sedan började Karin prata om att frysa dem hela ja hon pratade om det varje gång vi sågs. ”Bara att ta fram några när man behöver dem och slänga ner i en sås eller gryta! Perfekt portionsförpackning!”

Karin är väldigt mycket så, hon klurar alltid ut enkla och lätta lösningar både när det gäller mat och odlande och kanske främst odlandet. Det är henne och hennes mördarsnigel experiment vi berättar om i vår odlingshandbok ”Alla fingrar gröna” och det är hon som inspirerat oss till att använda wellpapp i botten av våra odlingslådor, i stället för att gräva bort grässvålen.

I år har vi fryst in ca 6 kg körsbärstomater samt några små exemplar av tomaterna Rio och Principe Borghese. Jag plockar av dem när de mognar från brickorna i bokhyllan och lägger in den i plastpåsar i frysen. Till och med nu, i december, har vi några kilo tomater som ligger på brickor och mognar. Var och varannan dag åker några in i frysen. Tänk er! I december! Kan ni förstå så underbart? Tidigare år har vi som högst haft ett kilo kvar till lucia men nu har vi flera kilo röda tomater som blänger på oss i i morgonsolen i vardagsrummet. Det måste vara årets sena säsong som varit med och påverkat i år.

Förra vintern fick vi så stark abstinens efter denna underbara soppa så att vi var tvungen att köpa zucchini. Vilket tur att vi i alla fall hade egna styckfrysta tomater i vår frys, att halva sopppan var egenodlad. Till den här grytan passar också dessa frysta tomater. Bara att väga upp hur många man vill ha eller höfta om man vill det.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *