Äntligen sommar! Och för många av oss har frön redan direktsåtts, förkultiverade plantor hamnat i byttor och krukor och planterats ut. Man kan lätt tro att allt är klart för sommaren, men då misstar man sig. Nu är det dags att tänka framåt och planera för framtida sådder och skördar. Den här artikeln görs i samarbete med Impecta Fröhandel, frökällan till många växter vi odlar. Fram till den 11 juni får du 40% på alla deras fröer ( vissa t o m 60% i kassan). Handlar du för över 300 kr får du med en bonusfröpåse. Odlingssäsongen har ju bara precis bara börjat, hänger du med?
När börjar odlingssäsongen och när slutar den? Vi vet ärligt talat inte längre. Under alla år har vi lekt och undersökt odlandet så att en tydlig början och slut har med tiden suddats ut. Vi odlar ju jämt och pressar gränserna för hur odling ska vara och gå till. Skördar förtidligas och förskjuts och frön hamnar i jord under nästan alla årets månader. Det är som att det inte finns några tydliga begränsningar, det är i alla fall vad vår största inspiratör ”naturen” visat oss så många gånger. Livet vill leva och det är ytterst flexibelt. Vi försöker lära oss mer om den och att följa med i alla dess mysterier.
Undersök Impecta Fröhandels fröer: Fröer
Vi sår jämt
Våren för oss har kommit att inträffa jan – april, då vi sår de flesta frön kallt. Sommaren har delats upp i två delar, maj- juni och juli – september. Därefter börjar hösten som håller på fram till december med två vintermånader januari och februari men som också samtidigt är vårens första vårmånader. Det finns egentligen bara en månad vi inte sår några frön utomhus och det är i november. Fast inomhus sjuder det av liv i våra hydroponiska odlingsmoduler. Således finns det alltid användning för frön och jag har för länge sedan bestämt mig för att inte avslöja hur mycket pengar vi lägger på frön.
Tänka utanför boxen
Även om vi har en förhållandevis kort odlingssäsong i Sverige kan den bjuda på betydligt mer än vad många tror. Med lite vilja, nyfikenhet och planering kan man få ut fler grödor på samma yta och dessutom vid olika tider. Den traditionella bilden många har är att man sår frön på våren, som utvecklas på sommaren och som utvecklar skördeklara grödor att skörda under hösten. Så kan det vara men det kan även vara på flera andra sätt. Många växter är snabba och kan starta under sommaren för att fylla platser där man redan skördat och ge skördar långt in på hösten, ja även under vintern. Detta förfarande brukar vi kalla serieodling.
Men det är inte bara grödornas snabbhet som är väsentlig, det handlar lika mycket om vår förmåga att tänka utanför boxen och att våga vara lekfulla. Många gånger har det för oss varit slumpen och växterna själva som visat oss vad som är möjligt och vi lär oss konstant mer hela tiden mer.
Inlägg om att pressa gränserna: Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket, Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spetskål, Odla kallt – vinterså ärtor, Så spenat kallt mellan januari och april
Så lite i taget under vår och sommar
En aspekt, som fungerar ypperligt med många bladgrönsaker, främst sallat, är att så några frön då och då under säsongen. Då har man späda och krispiga sallatsplantor under väldigt lång tid. När de gamla blivit lite träiga och vill blomma och sätta frö finns det nya unga plantor att sätta ut och skörda ifrån. Ofta blir det lediga platser varteftersom säsongen lider. Man behöver egentligen inga stora ytor, det räcker med en glugg någonstans som ropar efter en ny växt eller en ledig pallkrage där man skördat färskpotatis. Samma sak är det med dillen som vi oftast direktsår i små grupper mellan april – augusti.
Läs mer om sallat: Odla kallt – vinterså sallat, Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst, Skörda sallat och få mer skörd, Little Gem – årets godaste sallat!,Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet
Läs mer: om dill: Sommarså dill, Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt, Odla egna kryddor – dill, Örtkryddat smör med dill och gräslök, Odla kallt – vinterså dill i back.
Vänta tills ljuset avtar
En annan aspekt med att så frön under sommaren är det där med ljuset. Spenat, salladskål, rättika, rädisa och i princip alla asiatiska bladgrönsaker vill inte vara uppe hela nätterna, de vill gärna sova 8 – 12 timmar. Under våra sommarmånader, främst juni och juli, är det bara några timmars natt vilket dessa växter inte riktigt pallar. Ja, de växer ju men inte på det sätt vi vill att de ska göra, att producera mängder med blad, bilda rötter eller knutna huvuden. Istället får de tokpanik och vill blomma och sätta frö, alltså föröka sig. Genom att så dessa frön extremt tidigt tex vintersådd mellan jan -mars eller i mitten av sommaren sommarsådd, så tajmar vi in deras växtperiod då natt och dag är hyfsat lika långa.
Våra premiuminlägg om ljus: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus, Ljuset fyller mig med kraft
Några växter hur vi sår dem
- Basilika, försår vi alltid på odlingsbrickor utomhus eller i växthus.
- Dill, förodlas i krukor och eller direktsås och sås i grupper a 20 – 40 frön i varje grupp. Kan också direktsås mellan februari – augusti.
- Sallat, förodlas kallt från februari till augusti, vid sommarsådd startar sådderna i kylskåpet de första dagarna för att alla frön ska gro.
- Rädisa, sås både i back i växthuset och direkt på friland och i pallkrage mellan februari – mars och juli – september.
- Spenat sås på friland mellan december -mars samt mellan juli – augusti direkt på växtplats. Två påsar i en pallkrage brukar vara lagom. Välj F1 hybrider eller trögblommande sorter.
- Rättika sås i juli- augusti gärna direkt på växtplatsen.
- Majrova blir särdeles fin om den förodlas mellan slutet av juni och juli och hamnar i pallkragar eller på friland under augusti. Kan skördas fram till december.
- Bladkål blir oftast bäst om den sås i juli och planteras ut under augusti.
- Kålrabbi fungerar att kallså mellan februari – maj och under hela säsongen. En fantastisk gröda som ger mjälla fina huvuden som växer ovanför jordytan. Viktigt med jämn bevattning så att de inte spricker.
- Betor fungerar att både direktså och förodla mellan april – juli.
Kom ihåg att man kan odla på väldigt många olika sätt och nå bra resultat. Det viktigaste är inte att ni följer våra råd till punkt och pricka, utan att ni finner er odlingsväg och har kul.
Och du, fram till den 11 juni får du 40% på alla Impecta Fröhandels fröer ( vissa t o m 60% i kassan). Handlar du för över 300 kr får du med en bonusfröpåse. Odlingssäsongen har ju bara precis bara börjat, hänger du med?
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar