Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland

Under några år har vi lyckats att odla spenat kallt i pallkragar och direkt på friland under januari – april. Till skillnad mot plantor vi förkultiverar i våra kalla växthus sår vi spenaten kallt utomhus. Har du is i magen och vill ha en tidig och riklig skörd av spenat rekommendera vi verkligen denna teknik. Du behöver bara frön, lite tinad jord och någonstans att stoppa dem. Låt sedan väder och vind sköta resten

Äventyret med att vinterså

Under 1990-talet började mina, Johannes, äventyr med att vinterså olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Året efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker. Jag slogs av häpnad att man kunde så såpass många olika slags växter i minusgrader och få sådan fantastisk grobarhet, kompakta plantor och försprång i tid. Jag har sedan dess praktiserat vintersådd under varje år och utökat med flera olika växter. Idag sår vi mer än ca 90% av alla växter vi odlar kallt och vi sår dem mellan oktober och juli.

Egentligen är det ju inte så konstigt att så kallt. Den bästa förvaringsplatsen för torra frön är ju i minusgrader och vintersåddteknikerna härmar ju egentligen bara naturen. En planta blommar, bildar frö och släpper dem till marken och vill det sig väl och fröerna överlever startar livet när det våras. Det fina i kråksången med vintersådder och kala vårsådder är att när vintern börja klinga av och värmen återkommer blir fröna blöta och livet görs möjligt. Fröna bestämmer själv när de vill gro.

Att vinterså spenat är fantastiskt

Under årens lopp har vi experimenterat med att så en hel del växters frön direkt på dess odlingsplats som tex morötter, svartrot, dill, persilja, ärtor och spenat. Att vinterså spenat har kommit att bli en tradition hos oss och två till tre pallkragar med spenat tillfredställer vårt behov av spenat under lång tid. Med färsk spenat lagar vi soppor, pajer, har i sallader och som smörgåspålägg. Men framförallt njuter vi av den lyxiga spenatsalladen med balsamico, rostade solrosfrön och hyvlad parmesan. Kanske är det den salladen som är barnens favorit. Det är lätt att frysa in spenat också.

Fakta om spenat

Spenat går ofta upp i blom under skandinaviska vår- och sommarförhållanden, även de sorter som är trögblommande, vare sig de är F1 hybrider eller inte. Det är ljuset som ställer till det, att vi har så ljusa dygn under denna tid. Ljuset får spenaten att börja blomma och satsa på dess egen fröförökning istället för att producera mängder av mörkgröna blad och det är ju bladen vi vill åt. Därför passar det allra bäst att så spenat mellan december och mars eller under i juli – augusti för skörd under nästkommande år, alltså att övervintra spenaten på dess plats. Så att man undviker de allra ljusaste dygnen/ veckorna.

Inlägget fortsätter på Farbror Grön Premium.Vill du veta mer om hur vi odlar spenat kallt, från sådd till skörd behöver du logga in på ditt premiumkonto eller bli prenumerant( tryck på ”mer om prenumerationer”). Som Premium-läsare kommer du åt allt material på vår sida och samtidigt stöttar du vårat arbete.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland”

  1. […] kan du läsa mer om spenat: Odla kallt – kallså spenat i pallkrage och på friland, Odla kallt – vinterså spenat i back, Så spenat kallt mellan januari och april, Hur mycket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *