Din varukorg är för närvarande tom!
Mördarsniglar – SnigelNIX vårt tysta vapen
Nu i helgen, lördagen den 10 juni är det Mördarsnigelns otursdag och denna dag till ära vill vi, i samarbete med Tergent, presentera ett motmedel ”SnigelNIX” som vi börjat använda i våra odlingar. Det fungerar mot alla sorters sniglar och snäckor och har en hög vattentålighet och är dessutom godkänd för ekologisk odling. Beståndsdelarna är järnfosfat, jäst och potatis.
Nu är det torrt ute och det var ett tag sedan jag såg några mördarsniglar i odlingen i Västerås. Men efter 31 års odlande finns det inte en chans att jag kopplar av helt från olika skadedjursangrepp. Jag vet att de ofta kommer när man minst anar det!
Visst ska man ta tillfälle i akt och koppla av när sniglarna lyser med sin frånvaro. Det är ganska skönt att inte tvingas halka omkring på de bruna slemmiga varelserna och se sina plantor decimeras. När det blir så här torrt brukar jag se det som en paus, jag vet ju att de krupit ner i marken och gått i dvala. Vissa år har jag kunnat plocka 120 mördarsniglar per kväll och andra år kanske bara fem och det är svårt att säga i förtid hur det kommer att bli.
Läs mer: SnigelNIX
SnigelNIX
SnigelNIX är både ett lockmedel och ett medel som eliminerar sniglar och snäckor genom att de slemmiga varelserna äter det. Medlet innehåller jäst, järnfostfat och potatis. SnigelNIX är ofarligt för husdjur, människor och fåglar och ger en lång verkan tack vare att det bryts ner långsamt. Bäst resultat får man om det sprids ut under vår och sommar, gärna under kvällstid och vid fuktig väderlek, gärna innan regn eller när du ska vattna, precis innan.
Tänk på att även om det är torrt just nu så kommer sniglarna att väckas till liv om och när du vattnar. Se till att jobba på de fuktiga ytorna under torr väderlek, där du vet att det är eller kommer blir fuktigt, så slipper du bli överraskad.
Du hittar SnigelNIX i välsorterade trädgårdsaffärer tex på: Bauhaus, SKADEDJURS-bekämpning, Granngården, HYLTE jakt och lantman mm.
Varierar från år till år
Antalet sniglar varierar verkligen från år till år och det verkar dels handla om hur vädret varit året innan och hur vädret är under aktuellt år samt hur man bekämpat dem föregående säsonger. Ibland kan det bero på vad grannen odlar eller inte odlar och om de också drar sitt strå till stacken gällande bekämpningsstrategier. Det är en god idé att arbeta tillsammans med andra som odlar, har trädgårdar eller gräsmattor bredvid där du har problem.
SnigelNIX mot flera sorters sniglar
Bortsett från mördarsniglar, som också kallas för Spansk skogssnigel, men som egentligen härstammar från Frankrike, har vi även åkersniglar, vinbärssnäckor och leopardsniglar. Varken leopardsniglarna eller vinbärssnäckorna kommer i närheten av skador som mördarsniglarna åsamkar men åkersniglarna är mer eller mindre lika jävliga när de kommer i hundratal. Därför använder vi SnigelNIX i förebyggande syfte där vi vet att åkersniglar kan leva rövare.
Samtidigt eldöppnande
Under militärtjänsten lärde jag mig att det bästa sättet att anfalla en fiende var att ligga i bakhåll och beskjuta dem med allt man hade, så att man slog ut så mycket som möjligt samtidigt när man väl hade chansen. Denna taktik fungerar lika bra när det gäller skadedjur i våra odlingar men ser av naturliga skäl inte lika drastisk ut eller låter lika högt som i det militära.
Kombinationen av SnigelNIX pellets, natriumsilikat där det kan appliceras och därmed bilda krälfria zoner, samt en vass sekatör och utplacerandet av brädor och ev jordsäckar brukar göra susen. Då arbetar vi med fyra vapenslag samtidigt! Pelletsarna är det passiva vapnet som sniglarna äter upp och eftersom de inte tål järnfosfat så dör de. Natriumsilikatet är för basiskt så där man strukit med detta vill de inte krypa över, det blir en naturlig och osynlig barriär. Sekatören gör slutet kort för individerna som hamnar i dess käftar och utlagda brädor och säckar blir ställen där sniglarna gömmer sig på dagarna när solen gassar.
Tagetes
Ett eventuellt femte vapenslag som är riktigt lurigt är att plantera ut ett par plantor av det du vet att de tycker om, tex ett par tuvor tagetes. Då kan man strössla SnigelNIX pellets i och ikring plantorna och minimera beståndet genom att de äter pellets och att du har ett uttänkt ställe där de samlas.
För dig som vill gå lite längre kan tillvaratagande av dess ägg och tillverkning av caviar kanske vara något. Kilopriset ligger på ca 20 000 kr
Mördarsnigelns otursdag
Nu i helgen, den 10 juni är det Mördarsnigelns otursdag och denna dag till ära vill vi, i samarbete med Tergent, presentera ett för oss nytt motmedel ”SnigelNIX” som vi börjat använda i våra odlingar. Det fungerar mot alla sorters sniglar och snäckor och har en hög vattentålighet och är dessutom godkänd för ekologisk odling. Beståndsdelarna är järnfosfat, jäst och potatis.
Läs mer: SnigelNIX
Johannes Wätterbäck & Theres Lunden
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
5 svar till ”Mördarsniglar – SnigelNIX vårt tysta vapen”
Inte alla som har möjlighet, men vi skaffade Pekingankor.
Dagarna innan de kom plockade jag på kort tid runt 40-50 sniglar om dagen.
En vecka efter att vi fått ankorna var det i det närmaste snigelfritt.
Väldigt trevliga djur som dessutom lägger ägg som är väldigt välsmakande och nästan dubbelt så stora som hönsägg.
Så härligt. Jag, Johannes hade gul och blåankor på mitten av 1990-talet och jag saknar det fortfarande. Är dina Pekigankor, sådana där klassiska vita ankor eller är det en speciell ras?
Vi har tre honor – en helvit, en vit med lite svarta fläckar, och en helsvart som är lite mindre än de andra.
Sedan har vi två drakar som är svarta med vita bröst.
I våras kläckte vi ytterligare fem stycken. En helvit och en svart hona. Samt tre drakar med samma färger som de två vuxna drakarna.
Så det är lite blandat. 🙂
Sedan har vi åtta höns och två tuppar och två honkycklingar. Vi har en lite speciell höna som vi tror är en Oshamo. Hon ruvade i två omgångar i vintras, men det blev inget. Andra gången hade vi börjat kläcka ägg i maskin, så när de två kycklingarna kläcktes smög vi in de under henne bakifrån och när de kom ut framför henne accepterade hon kycklingarna direkt och har tagit hand om dem sedan dess.
Oshamon är den enda av våra höns som ruvar och hon är en väldigt bra mamma, så henne är vi väldigt rädda om.
Jag har följt dina råd om att halshugga tomater och det har gått väldigt bra. Vi började med cirka 20 plantor som vi sått och nu har vi runt 40 plantor. Jag har inte halshuggit alla för jag vill jämföra viken skörd de ger med de toppade moderplantorna, topparna och de orörda.
Jag har också experimenterat med att låta tjuvskotten växa lite för att sedan skära av dem och sätta dem i perlit och såjord som du rekommenderar. Har kanske 40 tjuvskott i olika storlek som sätter rötter och idag omplanterade jag – 10 tjuvskott som satt rötter – i kruka. Väldigt fina är de.
Hur verkar det på sniglarna? Är det giftigt för dem?
DE tål inte järnfosfat, så de dör av detta.
Lämna ett svar