Din varukorg är för närvarande tom!
Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt
Brukar du köpa färdighackad och fryst dill? Det fanns en tid då vi också gjorde det, men nu finns det absolut ingen anledning. Vi odlar ju vår egen.
Vi älskar dill och ser det ibland mer som en grönsak än en kryddväxt. Det är ju så gott att liksom lägga på en hel hög med dill på mackan eller använda rejäla mängder i en sallad. Som krydda använder vi dill i vårt eget örtsalt, i olika kryddsmör, i kalla såser och i en mängd maträtter. Ett liv utan dill skulle kännas väldigt tomt.
Från vår till sen höst ser vi till att ha färsk dill i våra odlingar att skörda av. Däremellan använder vi fryst dill. För att kunna äta egen dill året runt gäller det att odla mycket dill. Vi sår ny dill vid jämna mellanrum under hela säsongen. Ett flertal plantor låter vi gå upp i blom och på så sätt kan vi ta våra egna dillfrön till nästa års odlingar. Vi är alltså helt självförsörjande på dill.
När vi fryser in dill gör vi så här:
Jag tycker det är bäst att skörda dillen för frysning när den är relativt låg, dvs 20-25 cm. Då har inte plantorna börjat fundera på blomning ännu och stjälkarna är mjuka. All dill kan då finhackas. Skjuter dillen iväg på höjden är det blomning på gång och stjälkarna blir hårdare. Det går bra att hacka dill till frysning då också, men man kan behöva ta bort de hårda delarna innan.
Man kan säkert frysa in hela dillknippen utan att hacka först, men jag tycker om att ha färdighackad dill att ta fram.
Hacket som bildas packar jag hårt i glasburkar. Det kvittar vilken storlek, men jag har mest tagit återanvända pestoburkar. Fyllda burkar namnges sedan och stoppas i frysen. Vi fryser in ett flertal kryddväxter på detta sätt och måste ha namn för att inte blanda ihop dem.
När vi behöver dill, öppnar vi bara en burk och tar ut det som behövs genom att skapa med en gaffel. Därefter lägger vi tillbaka burken i frysen.
Tips!
Blanda finhackade kryddväxter i samma burk. Det blir jättegott till ett smör, gräddfilssås eller att garnera med.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
2 svar till ”Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt”
Odlar, för första gången i mitt liv, både broccoli och broccolini……..mycket blad men lite av själva ”blomman,broccolin”. Kan man utnyttja hela plantan, bladen, stjälken? Frysa ner, fräsa i stekpanna, torka? Känns så onödigt om man skall slänga bort största delen av plantan?
Javisst! Du kan äta rubbet. Ibland kan stjälken vara lite hård, men om du skivar den ganska tunt innan du kokar eller fräser den blir den sagolikt god. Bladen är också supergoda att både koka och steka. Vi har dock inte testat att torka broccoli någon gång.
Lämna ett svar