Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst

Nu börjar våra vinter- och vårsådda sallatsplantor gå upp i blom. Dessutom smakar de inte längre lika gott utan har intagit en lite mer besk ton och bladen känns mer som papper. Vilken tur då att vi har sommarsått ett gäng nya sallatsplantor så vi har ny fräsch sallat att skörda av framöver.
Eftersom sallat växer ganska snabbt är det en perfekt gröda att så på sommaren.

Direktså eller förkultivera?
Sallatsfrön har svårt att gro när det är för varmt utomhus. Den allra bästa temperaturen för groning sägs vara 15-18 grader, men det funkar också bra vid lägre temperaturer. Kruxet på sommaren är att det kan vara för varmt för sallaten att gro. I värsta fall gror inga frön eller så kan det ta ganska lång tid.
Med anledning av sallatens temperaturkrav brukar vi aldrig sommarså sallat direkt i landen. Vi strör fröna i en planteringsjordsfylld odlingsbehållare med hål i botten i stället. Därefter får behållaren med sallatsfröna bo i vår kylskåp i en vecka. Behållaren får en plastpåse omkring sig så att inte jord mm sprids i kylskåpet.
Läs mer om sallat i kylskåpet.

Omplantering och slutplantering
Efter en vecka tar vi ut sådden ur kylskåpet och då brukar de flest fröna ha grott. Behållaren får sedan stå på en odlingsbricka, vanligtvis i våra växthus, men det går också bra på ett skyddat läge i trädgården. Till en början brukar sallat vara känslig för sommarvärmen och framför allt direkt solljus. Så tänk på att ha den lite skuggigt till en början.
Sallatsplantorna behöver inte omplanteras, men plantorna blir väldigt fina om man gör det. När de är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem lite här och där i trädgården. Innan utplanteringen gödslar vi lite extra i jorden så att plantorna verkligen ska må bra. Vill man odla sallat i kruka eller mindre odlingslåda går det bra, såvida man näringsberikad jorden.
Vattning är a och o
Det är få salladssorter som tål torka bra. Dessutom blir de flesta beska i smaken av för lite vatten. Se därför till att vattna ofta. Just denna sommar har det regnat en del hos oss, men det behöver inte alls betyda att vattnet trängt ner så lång i jorden så att rötterna hittar det. Ett tips är att sticka ner fingret och känna efter i jorden. Är det torrt en bit ner, vattna mer.

Bästa tiden att sommarså sallat
Vill man ha ett jämt flöde av fin sallatsskörd behöver man planera när den bästa tiden för att sommarså sallat är. Vi brukar tänka att när skörden verkligen kommit igång med de sallatsplantor man redan har, är det dags att sommarså sallat. Eftersom det tar några veckor innan man kan skörda av de nya plantorna, är det bra att vara ute i god tid. Men är man inte det brukar det gå bra det också. Hellre så än att inte så.

Skörd
Det är lyxigt att kunna skörda egen sallat under hösten. När annat i köksträdgården börjar ge upp tornar våra sallatsplantor upp sig frodiga och gröna. Risken för att sallaten ska gå upp i blom är minimal under hösten. Vi brukar kunna skörda ända fram i december i odlingszon 2 vissa år.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar