Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst

Sommarså sallat

Nu börjar våra vinter- och vårsådda sallatsplantor gå upp i blom. Dessutom smakar de inte längre lika gott utan har intagit en lite mer besk ton och bladen känns mer som papper. Vilken tur då att vi har sommarsått ett gäng nya sallatsplantor så vi har ny fräsch sallat att skörda av framöver.

Eftersom sallat växer ganska snabbt är det en perfekt gröda att så på sommaren.

Sommarså sallat

Direktså eller förkultivera?

Sallatsfrön har svårt att gro när det är för varmt utomhus. Den allra bästa temperaturen för groning sägs vara 15-18 grader, men det funkar också bra vid lägre temperaturer. Kruxet på sommaren är att det kan vara för varmt för sallaten att gro. I värsta fall gror inga frön eller så kan det ta ganska lång tid.

Med anledning av sallatens temperaturkrav brukar vi aldrig sommarså sallat direkt i landen. Vi strör fröna i en planteringsjordsfylld odlingsbehållare med hål i botten i stället. Därefter får behållaren med sallatsfröna bo i vår kylskåp i en vecka. Behållaren får en plastpåse omkring sig så att inte jord mm sprids i kylskåpet.

Läs mer om sallat i kylskåpet.

Omplantering och slutplantering

Efter en vecka tar vi ut sådden ur kylskåpet och då brukar de flest fröna ha grott. Behållaren får sedan stå på en odlingsbricka, vanligtvis i våra växthus, men det går också bra på ett skyddat läge i trädgården. Till en början brukar sallat vara känslig för sommarvärmen och framför allt direkt solljus. Så tänk på att ha den lite skuggigt till en början.

Sallatsplantorna behöver inte omplanteras, men plantorna blir väldigt fina om man gör det. När de är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem lite här och där i trädgården. Innan utplanteringen gödslar vi lite extra i jorden så att plantorna verkligen ska må bra. Vill man odla sallat i kruka eller mindre odlingslåda går det bra, såvida man näringsberikad jorden.

Vattning är a och o

Det är få salladssorter som tål torka bra. Dessutom blir de flesta beska i smaken av för lite vatten. Se därför till att vattna ofta. Just denna sommar har det regnat en del hos oss, men det behöver inte alls betyda att vattnet trängt ner så lång i jorden så att rötterna hittar det. Ett tips är att sticka ner fingret och känna efter i jorden. Är det torrt en bit ner, vattna mer.

Bästa tiden att sommarså sallat

Vill man ha ett jämt flöde av fin sallatsskörd behöver man planera när den bästa tiden för att sommarså sallat är. Vi brukar tänka att när skörden verkligen kommit igång med de sallatsplantor man redan har, är det dags att sommarså sallat. Eftersom det tar några veckor innan man kan skörda av de nya plantorna, är det bra att vara ute i god tid. Men är man inte det brukar det gå bra det också. Hellre så än att inte så.

Skörd

Det är lyxigt att kunna skörda egen sallat under hösten. När annat i köksträdgården börjar ge upp tornar våra sallatsplantor upp sig frodiga och gröna. Risken för att sallaten ska gå upp i blom är minimal under hösten. Vi brukar kunna skörda ända fram i december i odlingszon 2 vissa år.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *