Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså sallat – skörda under sensommar och höst
Nu börjar våra vinter- och vårsådda sallatsplantor gå upp i blom. Dessutom smakar de inte längre lika gott utan har intagit en lite mer besk ton och bladen känns mer som papper. Vilken tur då att vi har sommarsått ett gäng nya sallatsplantor så vi har ny fräsch sallat att skörda av framöver.
Eftersom sallat växer ganska snabbt är det en perfekt gröda att så på sommaren.
Direktså eller förkultivera?
Sallatsfrön har svårt att gro när det är för varmt utomhus. Den allra bästa temperaturen för groning sägs vara 15-18 grader, men det funkar också bra vid lägre temperaturer. Kruxet på sommaren är att det kan vara för varmt för sallaten att gro. I värsta fall gror inga frön eller så kan det ta ganska lång tid.
Med anledning av sallatens temperaturkrav brukar vi aldrig sommarså sallat direkt i landen. Vi strör fröna i en planteringsjordsfylld odlingsbehållare med hål i botten i stället. Därefter får behållaren med sallatsfröna bo i vår kylskåp i en vecka. Behållaren får en plastpåse omkring sig så att inte jord mm sprids i kylskåpet.
Läs mer om sallat i kylskåpet.
Omplantering och slutplantering
Efter en vecka tar vi ut sådden ur kylskåpet och då brukar de flest fröna ha grott. Behållaren får sedan stå på en odlingsbricka, vanligtvis i våra växthus, men det går också bra på ett skyddat läge i trädgården. Till en början brukar sallat vara känslig för sommarvärmen och framför allt direkt solljus. Så tänk på att ha den lite skuggigt till en början.
Sallatsplantorna behöver inte omplanteras, men plantorna blir väldigt fina om man gör det. När de är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem lite här och där i trädgården. Innan utplanteringen gödslar vi lite extra i jorden så att plantorna verkligen ska må bra. Vill man odla sallat i kruka eller mindre odlingslåda går det bra, såvida man näringsberikad jorden.
Vattning är a och o
Det är få salladssorter som tål torka bra. Dessutom blir de flesta beska i smaken av för lite vatten. Se därför till att vattna ofta. Just denna sommar har det regnat en del hos oss, men det behöver inte alls betyda att vattnet trängt ner så lång i jorden så att rötterna hittar det. Ett tips är att sticka ner fingret och känna efter i jorden. Är det torrt en bit ner, vattna mer.
Bästa tiden att sommarså sallat
Vill man ha ett jämt flöde av fin sallatsskörd behöver man planera när den bästa tiden för att sommarså sallat är. Vi brukar tänka att när skörden verkligen kommit igång med de sallatsplantor man redan har, är det dags att sommarså sallat. Eftersom det tar några veckor innan man kan skörda av de nya plantorna, är det bra att vara ute i god tid. Men är man inte det brukar det gå bra det också. Hellre så än att inte så.
Skörd
Det är lyxigt att kunna skörda egen sallat under hösten. När annat i köksträdgården börjar ge upp tornar våra sallatsplantor upp sig frodiga och gröna. Risken för att sallaten ska gå upp i blom är minimal under hösten. Vi brukar kunna skörda ända fram i december i odlingszon 2 vissa år.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar