Odla kallt – vinterså ärtor

Vem vill inte starta sommaren med späda ärtskidor? Genom att vinterså ärtor kan man förvänta sig skörd tidigt på säsongen. Här berättar vi om vintersådd av ärtor.

När barnen var yngre hände det då och då att deras vinterskor blev våta på insidan. En gång testade vi ett råd som vi läst om. Det handlade om att proppa de våta skorna fulla med torkade gula ärtor. Ärtorna skulle sedan suga upp fukten och skorna skulle näst intill bli snustorra. Det lät kanske lite väl fantastiskt, men vi testade förfarandet en gång när vi var i vår stuga.

Blev skorna torra? nja, inte direkt. Ärtorna hade kanske sugit i sig något, men inte så att det märktes. Vi slängde ut ärtorna över en snöig pallkrage och tänkte att det kunde bli ett intressant experiment eller mat till några hungriga djur, så att de ger fan i kålen (som faktiskt redan var uppäten). Tidpunkten för detta var under vecka 9 i februari, barnens sportlov.

En av våra mest spontana samodlingar, med potatis och torkade gula ärtor.

Potatis och ärtor

När våren senare anlände och det var dags för vår potatisplantering hade vi glömt av ärtorna. Eftersom de heller inte syntes så där påtaglligt mycket blev vi först förvånade när vi började greja i jorden. Det var som ett gäng ärtor med lite grönt på och helt klart levande. Vi lyfte bort alla ärtor och la dem åt sidan medans vi petade ner potatisen i pallkragen. Sedan la vi tillbaka ärtorna ovanpå och tänkte att kanske kan det bli lite goda ärtskott att njuta av på väg tills det är dags att ta upp potatisen.

Under våren stack det upp otroligt många miniärtskott över hela jordytan i pallkragen. Det var inte nådigt hur frodigt de växte sedan och de gick snabbt över gränsen för ärtskottsstorlek. Det blev en ganska märklig samodling med slingriga ärtplantor som snurrade fast sig på potatisblasten. Ganska snart skymtades ärtblommor och därefter fann vi ärtskidor lite varstans som vi skördade som sockerärtor, dvs platta baljor utan stora ärtor inuti.

Detta spontana experiment fick oss att förstå att ärtor sållar sig till gruppen växter som kan vintersås och som mycket annat i våra liv, men främst i vårt odlingsliv, kom vetskapen till oss helt oplanerad.

Skoärtor, det vill säga torkade gula ärtor.

Varför vinterså?

Anledningarna till att vi vintersår är att vi vill komma gång tidigt och slippa ha plantor inomhus som tar plats och kräver extra belysning. Kan vi driva upp våra plantor direkt utomhus är det guld värt. Det vanligaste är att vi förser pallkragar utomhus eller små odlingsbyttor i kallväxthuset med jord och frön. Tidpunkten varierar. Är det direktsådd i pallkrage utomhus kan vi starta i januari redan. Är det småbyttor som vi ställer i växthuset väntar vi vanligen till februari. Det beror på att vi inte vill att frön ska väckas för tidigt. I ett växthus kan det under milda perioder med mycket ljus bli väldigt varmt och sedan blir det superkallt vid nästa köldperiod igen. Utomhus blir det aldrig lika varmt som i ett växthus och då är risken inte alls lika stor att frön gror för tidigt och sedan dör av kyla.

Vintersådd i pallkrage

Ärtor är inte särskilt näringskrävande, vilket kan vara bra att ha i åtanke när man vintersår i pallkrage. Man behöver alltså inte tillsätta något gödsel vid själva såtillfället, de fixar näringen själv genom att fånga kvävet i luften. Har man sedan innan förberett sina pallkragar med gödsel, gör det så klart inget.

Har man stelfrusen jord i sin pallkrage där man vill så kan det vara bra att ha tinad jord att tillgå. Vi brukar ha ett gäng planteringsjordssäckar utomhus som vi tar in några dagar innan sådden så att jorden är tinad vid såtillfället. Den tinade jorden är bra att täcka ärtorna med.

Finns det ett snötäcke tar vi bort det först och därefter fördelar vi ärtfröna över ytan. När vi gjorde vår allra frösta ärtvintersådd tänkte vi oss ju inte så mycket för och spred torkade gula ärtor jämnt över jordytan, som en bredsådd. Vill man odla högväxande ärtor är det bättre att så ärtorna i rader eller grupper så man kan binda upp stjälkarna lättare.

Efter att ärtorna är fördelade är det dags att täcka dem med den tinade jorden. Efter det kan man lägga tillbaka snötäcket om man hade ett. Har man inte tillgång till snö behöver man inte göra något mer. Den naturliga nederbörden under våren sköter jobbet med vattning.

I boken Odla kallt finns allt du behöver veta om att vinterså grönsaker, perenner och sommarblommor.

Lästips:Så ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina ärtskott, Vad är skillnaden på sockerärt, sugar snaps och märgärt?

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

11 svar till ”Odla kallt – vinterså ärtor”

 1. Profilbild för Gunilla Forssberg
  Gunilla Forssberg

  Sådde Mamuth dill sent en höst för några år sen I en torr sandbacke med tallar runt om. Stjälkarna var över 2 meter! Går nog inte lika bra i leran där jag bor nu.

 2. Profilbild för Else-Marie Larsson
  Else-Marie Larsson

  Tack tack ännu en gång för bra tips. Ser framemot boken Odla kallt som jag beställt 🤗

 3. Spännande! Betyder detta att man även kan vinterså gröna ärtor?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det gör det men det är inget vi gör, vi tycker inte att vi tjänar så mycket på det.

 4. Profilbild för Silva Gobec
  Silva Gobec

  Älskar era tips och råd🌞

 5. Profilbild för dagmar.andersson
  dagmar.andersson

  Ange var i Sverige det gäller.
  Sverige är väldigt avlångt . Snöfritt i södra Sverige, men det dröjer flera månader i norr, kanske till mitten av april i mellan Sverige. Och ännu senare längre norrut.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Så är det, stor skillnad! men varför testar du inte och berättar hur det går? Vi odlar i zon 2 och 3. I vår nya bok Odla kallt får du djupare vägledning. / Johannes 🙂

 6. Profilbild för Marie Andersson Gille
  Marie Andersson Gille

  Hej, angående skoärtorna! Min farmor använde råg till blöta skor å stövlar ( sedan 1930 – talet, till sina
  12 – barn)
  Värmde rågen i vedugn – sedan ner stövlarna – torkade över natt. Rågen återanvändes om å om igen !
  Hälsningar Marie Gille

 7. Profilbild för Mats Lofterud
  Mats Lofterud

  Jag har ett gäng Lokförare Bergfälts jätte ärtor och undrar om även denna sort går att kallså? Tänkte prova i växthuset, då vi har ca 40 cm snö och odlar i zon 4
  Mvh
  Mats Lofterud

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag skulle inte gjort det med dessa ärtor som ofta är dyra och svåra att få tag på. Men vill du leva wild and crazy, testa!
   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *