Little Gem – årets godaste sallat!

Little Gem årets godaste sallat
Sallaten Little Gem

Det är så roligt att odla nya sorter som kan bli nya favoriter. Denna sommar har vi också upptäckt den fantastiska sallaten Little gem.

Det är få salladssorter som verkligen får oss att häpna och vi odlar redan tre sådana; Black seeded Simpsons, Bronze arrowhead och Jericho. Men nu har vi fått en fjärde favorit och den har kommit till våra odlarhjärtan för att stanna. Visst har jag läst, sett och hört om Little Gem tidigare, men vi har haft otur med frön de senaste åren. Under två års tid har fröna vi köpt haft 0% i grobarhet och ett år när jag fick frön från en odlarväns eget förvärvade utsäde, var fröpåsen helt tom. Hade det inte varit för att jag är så otroligt envis i mitt odlande, skulle jag nästan ha gett upp.

Jag efterkonstruerar gärna dessa händelser med fröna och tolkar det som att det helt enkelt inte var dags för oss att upptäcka denna fantastiska sallat förrän nu. Men nu är vi där och detta är vår fjärde favorit och vi kan rekommendera den till 100 %. Den går likt våra andra favoriter att vinterså och kallså och behöver också ta en sväng genom kylen om den ska sås under sommaren.  Little gem är en perfekt sallat rent storleksmässigt för att odla i plastbackar som vi gör under vinter och vår i vårt kallväxthus och borde bli varje balkongägares nya favorit.

Little Gem årets godaste sallad
Delad Little Gem

Tänk er minisallatshuvuden knappt större än en handflata. En synnerligen perfekt portionsförpackning. Huvudena är dessutom kompakt knutna och döljer ett gulvitt inre som skapar färgdynamik åt en sallad och glädje åt ögonen. Mat som är vacker ger alltid ett mervärde! Huvudena är också riktigt goda att dela i fyra delar och dippa i en god gräddfilsdipp eller hemtrampad örtolja. Testa också att bara ringla öven en god olja samt en bra vinäger och dra några varv med örtsaltskvarnen på ett delat huvud. In med det i munnen. Kanske himlar du också med ögonen av denna upplevelse? Nästa år köper jag fler påsar med Little Gem frön.

Den här sorten vill jag inte leva utan!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”Little Gem – årets godaste sallat!”

 1. Spännande att läsa om era blandade resultat. Jag har försökt så little gem ett antal gånger och aldrig lyckats, men har inte varit tillräckligt säker på att det inte varit jag som slarvat med något för att kunna säga att det berott på frökvalite. Nu står en bytta i kylen och så fort jag får möjlighet ska jag sätta in den i en plastpåse också. Spännande, jag vill ju också smaka den så omtalade sallaten! Tack för era råd och tips!

 2. Jag försökte mig på Little Gem i somras, men mina plantor knöt sig inte, utan var liksom bara en bladbukett och som gick i stock snabbt. Beska och trista. Var det på grund av hettan och för snål bevattning tro? Ska man göra något särskilt för att de ska knyta sig?

  Tack för en lärorik blogg!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej!
   Sallat vill ha mycket vatten för att kunna växa bra och inte bli besk. Så det kan ju bero på just snål vattning. Vi lyckas bäst med Little Gem när vi vintersådd den.

   1. Ah, jag sådde på friland i april och redan i maj blev det ju världens värmebölja… Jag får testa att vinterså. Tack!

 3. Profilbild för Gunnel Förander
  Gunnel Förander

  Jag har också försökt att odla Little Gem, men misslyckats. Kanske ska jag göra ett nytt försök?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Absolut, visst ska du det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *