Odla kallt – vinterså sallat

Vem vill inte odla sallat och dessutom ha krispiga sallatsblad att skörda av redan innan sommaren. Det kan bli verklighet om man kommer igång med sin sådd nu i mars. Sallaten är en av de växter som tittar upp tidigast hos oss och som klarar kalla nätter förvånandsvärt bra. Vi skördar av den redan i maj.

Vintersådda sallatsplantor kan användas på minst två sätt. Antingen förkultiveras dem, planteras om och sedan ut för att bli stora frodiga plantor. Man kan också vinterså sallat för direktkonsumtion till exempel i en större låda eller back. Hur man än gör burkar det bli fantastiskt fina plantor och god sallat.

Varför vinterså sallat?

Att vi håller på med våra vintersådder beror på att vi vill komma igång tidigt. Plantor som vintersås har också visat sig bli som allra finast. När det handlar om just sallat har vi sått den inomhus i jord och hydroponiskt både med och utan växtbelysning. Vi har sått sallat utomhus och i växthus vid olika tidpunkter under året. Hur man än sår och odlar sallat blir det alltid en välkommen skörd (såvida den inte är besk). Men den vintersådda sallaten brukar bli den finaste av de alla. Det beror kanske på att sallat både gror och vill växa i sval miljö och att den får bada i naturligt ljus.

I februari kan man märka att ljuset återvänder. Det bli ljusare för varje dygn som går och det älskar plantorna som vistas utomhus. Med mycket ljus, låg temperatur på nätterna och högre på dagarna växer sallat i en lagom takt och blir kompakta och frodiga.

Platser att vinterså sallat

Det finns mängder med odlingsställen som lämpar sig bra för vintersådd. Man tar det man har tillgång till. Ju mer skyddad plats desto fortare går det i regel. Men det beror inte bara på det. Tillgång till sol och vatten påverkar också.

För förkultivering

Frön sås i en mindre behållare som sedan placeras:

 • i kallväxthus
 • i pallkrageväxthus
 • i pallkrage med fiberduk
 • på uteplats med eller utan inglasning
 • i stor transparant plastlåda med hål och lock
 • ute utan skydd

För direktsådd

Frön sprids direkt där men sedan vill skörda plantorna:

 • i back, pallkrage eller markbädd i växthus
 • i back, pallkrage eller markbädd ute med fiberduk
 • i back, pallkrage eller markbädd ute utan fiberduk
 • i pallkrage med pallkrageväxthus
 • i pallkrage med fönsterliknande lock.
 • i stor låda/kruka på uteplats

Förkultivera eller direktså?

Vi brukar både förkultivera och direktså. De plantor som vi vill ska bli maffiga och stora förkultiverar vi. Då fyller vi en kruka eller plastlåda med planteringsjord eller annan jord. Fröna sprider vi jämnt över ytan och sedan täcker vi fröna med ett tunt lager jord. De plantor vi vill kunna skörda snabbt av som inte behöver bli särskilt stora och salladshuvudsliknande utan mer som plocksallat, bredsår vi direkt. Hos oss blir det då en i back i växthuset. Men det går lika bra på någon annan större jordyta. Fröna täcker vi sedan mad jord.

För att väcka fröna oavsett om de förkultiveras eller direktsås behövs rikligt med vatten eller ett snötäcke på minst en decimeter. Vartefter tiden går fyller vi på med mer snö eller vatten om jorden ser torr ut. När fröna har grott och man kan se småplantor sticka upp brukar vi oftast övergå helt till endast vatten ifall vi vattnat med snö innan.

De direktsådda plantorna kan skördas efter hand från att de är cirka 10 centimeter höga. De förkultiverade plantorna planterar vi om vid samma samma storlek. Då får varje planta ta plats i en enskild kruka med ny jord. Vi några tillfällen har vi planterat om 6 – 10 förkultiverade plantor i en back. Då har det blivit som ett mellanting av de båda förfaranden – maffiga plantor som vi kunnat skörda tidigt.

Se till att vattna sallaten rikligt så att bladen inte blir beska. Vissa sallatsorter har en tendens att beska till sig vid dålig vattning. Och du, glöm inte att spara några plantor att ha om något oplanerat händer. Läs gärna mer i vårt premiuminlägg Reservplantor – gåvan när de första försvinner.

Lästips: Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden? och Little Gem – årets godaste sallat!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla kallt – vinterså sallat”

 1. Hur gödslar ni sallat? Är det mycket kväve som gäller?
  T ex hur och vad gödslar ni de förkultiverade plantorna med i de krukor ni använder vid omplantering? Av någon anledning lyckas jag inte som jag vill med sallat.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej, vi gödslar inte jorden när vi sår eller planterar om. Vi använder planteringsjord och den är gödslad för 3-4 veckor.

 2. Profilbild för Maud Persson
  Maud Persson

  Hej! Tack för fina tips som alltid. Men fryser inte salladen när bladen kommit upp och det är kallt ute?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej den gör ju inte det om den har startat så, Lite som att jämföra landsbyggdsbefolkning med Stockholmare, stockholmare klarar inte kylan lika bra i ett sommartorp som en som är uppvuxen där. Nu är det banne mig dags att du testar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *