Odla kallt – vinterså spetskål

Spetskål Kalibos

Spetskål är en perfekt gröda att vinterså. Väljer man snabbväxande sorter kan man förvänta sig en relativt tidig skörd också.

Det är en riktigt häftig känsla när man skördar det första kålhuvudet på säsongen. När man sedan får njuta av det i en kålsallad, wok eller på annat sätt känns det extra lyxigt när man tänker på att man odlat fram det på egen hand. Spetskål påminner om vanlig vitkål eller rödkål. Det är mest formen på huvudet som skiljer. Det finns lite olika sorters spetskål att välja mellan. Vi brukar testa olika, både sådana som utvecklar huvuden snabbt och de som tar lång tid på sig. Den röda spetskålen Kalibos och den vita Jersey Wakefield är dock favoriter. Fildekraut är också väldigt tjusig och bildar stora huvuden, men huvudet blir inte så tätt som hos de andra två.

Varför så kallt?

Att så en massa växter kallt har blivit något av en tradition hos oss. Alltihop började med att vi vill så den fina bollvivan (Primula). För att gro behöver fröna utsättas för ömsom minusgrader ömsom plusgrader. Det enklaste sätter är därmed att så fröna under vintern utomhus och låta dem ligga i jorden som tempereras efter rådande utomhustemperatur. Våra vintrar pendlar ju i temperatur ganska friskt och det hjälper primula-frön att gro. Med den vetskapen provade vi en mängd andra frön. Inte för att vi trodde de behövde temperaturväxlingarna, utan för att vi ville se om de kunde klara att ligga i kall jord och sedan välja tidpunkt för groning. Herregud vad många växter som klarade av det! Däribland spetskål.

Och vad fina plantorna som vi vintersådde blev! Det starka solljuset i kombination av varma dagar och kalla nätter skapade de finaste plantor man kunde tänka sig. Dessutom ville gröna gro långt tidigare än vi kunnat tro. För just kål och i detta fall spetskål, kan det vara livsavgörande för plantorna att komma igång tidigt på säsongen. Då är de så pass stora och tåliga när sommaren anländer och kålfjärilar och kålmalar söker sig till kålodlingar för att lägga sina ägg. Deras larver är nämligen oerhört glupska och kan på kort tid käka upp en liten minikålplanta. Men en kraftig vintersådd planta kan stå bättre pall för eländet.

Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari

Lite kort om hur sådden går till hos oss

Från och med mitten av februari Vi har ett kallväxthus som vi använder för våra vintersådder. Det är inte ett måste, man kan så på balkong, i kallbänk, i en pallkrage med fiberduk över eller i stora transparanta plastlådor (med dräneringshål). Det som kan vara bra att tänka på är att det bästa är att förkultivera spetskål. Då sår man alltså fröna i en kruka eller annan såbytta. Sår man direkt på ett friland eller i en pallkrage blir ofta de små kålplantorna angripna av jordloppor.

Först fyller vi en såbytta med planteringsjord. Därefter sprider vi ut spetskålsfrön över jordytan. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord. Sist är det någon typ av vattning som behövs. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över fröna, finns ingen snö vattnar vi rikligt istället. Sedan få såbyttan stå på sin vintersåddsplats och invänta rätt tid för att gro.

För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en eller två gånger i större kruka och nya jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april.

Vinn kampen mot larverna!

När man odlar kål kommer man förr eller senare att få besök av både kålfjärilar och kålmal och deras larver. Bäst är att vara observant och titta på undersidan av alla kålblad då och då och mosa eventuella äggsamlingar. På så sätt undviker man att larver utvecklas. Upptäcker man larver kan man antingen mosa dem eller spruta med larvskydd.

Lästips: Hur vi bekämpar kålfjäril och kålmal, Hjälp, är min kålodling helt förstörd?

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

@farbrorgron.se

Idag har vi vintersått spetskål. Odla kallt ”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

♬ originalljud – Farbror Grön

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *