Odla potatis i kruka

Har du också några sättpotatisar som du inte vet vad du ska göra av? Eller ett par knölar med groddar liggandes i ditt skafferi? Då är det hög tid att få ner dem i jord så att du kan skörda framtidens mat. Du behöver inte ens ett trädgårdsland, det räcker med några stora krukor, planteringsjord, lite gödsel och någon solig plats att ha krukorna på.

Att odla potatis i kruka är ett enkelt sätt att kunna njuta av egna framtida potäter nästan var man än bor. Du behöver inte ens odlingsbar mark att odla på! Det enda som behövs är några potatisar, en dränerad kruka (hål i botten), planteringsjord och lite gödsel.

Det finns flera anledningar till varför man väljer att odla potatis i krukor. Små odlingsytor, att man bor i staden eller brist på friland och pallkragar. Men också en önskan att få så mycket potatis man bara kan, att man helt enkelt inte nöjer sig med de vanliga platserna när de är fulla. Man vill ha mer potatis och fortsätter plantera i krukor och behållare! För det är ju inte ovanligt att man står med några överblivna sättpotatisar när potatislandet är klart eller råkar rafsa fram några skafferikalla knölar med långa groddar.

Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande. 

Krukor jord och gödsel

Till potatisodling bör du använda krukor i storlek mellan 7 – 20 liter och de bör ha hål i botten så att potatisarna inte drunknar och ruttnar. Fyll krukan till hälften med planteringsjord och tillsätt därefter gödsel. Till ca 10 liter jord räcker det med knappt 1 dl av Hasselfors gödsel för köksträdgården eller en blandning av lika mycket av Hasselfors hönsgödsel och deras gödel för frukt och bär.

Flera olika slags potatisar

I år harjag testat att plantera flera olika slags potatisar. Förutom de värdefulla mandelpotatisarna som jag fick från några sesammedlemmar på marknaden Jamtli i Östersund har jag även några andra krukpotatisprojekt. Tidigare har jag berättat att jag dragit upp potatis från frön som jag skördat från våra odlingar och fem sådana plantor bor i tillsammansodlingen i olika krukor. Drömmen är en egen sort i framtiden. Potatisar från frö blir inte som knölarna de härstammar ifrån, de kan bli lite hur som helst och det triggar verkligen igång min nyfikenhet. Jag hittade också en hel del potatisar med långa groddar i vår odlingskällare och passande nog fanns det några krukor kvar ute i växthuset som fick bli deras hem. Jag är medveten om att planterar man en bit in i sommaren så kommer troligtvis skörden att bli senare. Men vad gör väl det? Några hemodlade knölar kommer det finnas plats för vilken månad de än behagar att komma.

Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors EKO-JORD samt deras kravmärkta HönsgödselGödsel för frukt och bär och gödsel för köksträdgården Deras produkter finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Lycka till med era potatiskrukor

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *