Plantor av potatisgroddar

Tänk om man kan stjäla potatisarna på dess groddar för att göra nya potatisplantor men ändå använda de bestulna potatisarna som utsäde? Då skulle man ju kunna få ut minst 3-5 plantor totalt på varje utsädespotatis. Visst låter det nästan för bra för att vara sant?

I år leds jag sponant in i potatisens rike och på flera flera plan. Dels har jag lyckats med att så potatisfrön och få plantor av dem ( kommer ett inlägg om detta om ett tag) och dels har jag pillat bort groddar som jag förökar och gör nya potatisplantor av. Båda dessa förfaranden är nya för mig och jag vet inte hur det kommer att gå. Tycker du också att det är kul att experimentera med ditt odlande oavsett om du vet ifall du kommer att lyckas eller misslyckas? Vad kul, då är vi lika du och jag. Varmt välkommen in i det här inlägget och min nya potatisresa.

Skrumpna knölar

Det är ju så här det ser ut den här tiden på året om man sparat eget utsäde från föregående odlingssäsong, skrumpna knölar där det tittar ut små groddar lite varstans ifrån. I odlingskällaren förvarar vi potäerna både i ett kylskåp i mån av plats och i hinkar med lock. Ju varmare man har knölarna desto snabbare växer groddarna. Den senaste veckan har jag inte vågat kika ner i hinkarna med lock då jag är säker på att det växer så att det knakar i dem. Ett slags förnekande då jag inte behöver fler arbetsmoment i mitt liv just nu. Potatisarna i det här inlägget härstammar från kylen.

Jag pillar försiktigt av groddarna från utsädespotäterna. Har jag inte tid att plantera dem direkt kan de få mellanlanda i ett glas kallt vatten över natten. Potatisarna som jag bestulit groddarna ifrån lägger jag i ett ljust fönster eller under växtbelysningen. Efter ca 2 – 3 veckorna växer det ut nya groddar på de platser där det tidigare växte groddar.

Jag placerar 3 – 5 groddar i en kurka med planteringsjord ca 1 cm djupt och strör över lite jord så att groddarna täcks. Sedan ställer jag krukan ljust och efter ca en vecka börjar det växa upp plantor från groddarna.

Efter ca en vecka kan man skönja topparna på plantorna och efter ytterligare en vecka är den flera centimer hög och där blir det ju helt klart lite bökigt under växtbelysningen.

Till nästa problem eller experiment! Höga potatisplantor under växtbelysningen blir ganska snabbt höga. När de börjar närma sig växtbelysningen kapas de till sticklingar och ställs i vattenglas. Jag har ingen aning om det blir rötter på dem eller hur lång tid det tar men den som lever få se.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Plantor av potatisgroddar”

 1. Profilbild för Madeléne
  Madeléne

  Intressant läsning, och roligt att ha någon att jämföra erfarenheter med när man testar nya sätt att driva fram plantor.
  Har aldrig tänkt på att ta frö från potatis, för är livrädd att någon skulle få för sig att frukten är tomat och äta dem. Men nu börjar barnen bli äldre, så kanske är ett projekt för framtiden.
  Däremot testar jag sticklingar i år. När jag la fram min potatis till förodling ramlade två groddar av, så stoppade på vinst och förlust ner dem i en odlingsplugg (root-it). Ser att det börjar bli antydan till blad på gång och de har liksom svällt upp vid groddbasen så hoppas att det utvecklas rötter också. Vet inte om jag täckt odla vidare på dem, men det är ju så kul att testa!

 2. Vad roligt, tänk om det lyckas. Ska bli spännande att följa experimentet.
  Tack för trevligt samtal på mässan (söndag em) köpte boken och fick den signerad. Så fin att läsa, försöker att inte plöja hela boken på en gång, utan suger på karamellen och läser några sidor åt gången:)

 3. Jag vet att sweet potato kan man dela och få fler plantor på en potatis…eller bara ta ”slippar” (del av den långa gröna blasten) och stoppa rätt ner i jorden.
  Ny försöker jag mig på att odla ”svensk” potatis här i värmen. Tyvärr finns inget utsäde att köpa, så frön vore kul (och lättare att transportera), så väldigt bra tips. Just nu är det ”Irish white potato från mataffären som finns tillgänglig för mitt experiment. Här ligger medeltemperaturen som lägst på 23 grader och högsta medeltemperaturen på 31 grader.
  Har även sått rabarber frön, Victoria, i tråg idag. Mat lupin står på önskelistan men pioner får jag nog glömma här i värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *