Vad är potatisbladmögel och brunröta?

Det finns flera typer av åkommor som ens tomatplantor kan råka ut för under en säsong. En av dem heter brunröta och orsakas av potatisbladmögel.

Kanske har du hört talas om att potatis och tomat inte ska odlas i närheten av varandra. Det beror på att potatis och tomat är släktingar. Är olyckan framme och en av dessa två växter blir smittade med den ödeläggande åkomman potatisbladmögel, kan den smitta sina släktingar på ett ohämmat sätt.

Det brukar börja med att potatisen blir angripen av potatisbladmögel. Därefter sprider sig möglet vidare på olika sätt. Finns tomatplantor i närheten är det ofrånkomligt att även de får mögelangrepp. Knölar och tomatfrukter får sedan brunröta.

Hur ser angreppen ut?

Angreppen brukar först visa sig på potatisens blast och tomatplantornas blad som får gråbruna fläckar, vissnar och torkar. Potatisknölarna blir brunfläckiga både utanpå och inuti. Vi har tyvärr ingen egen bild på infekterade potatisknölar, så vi hänvisar till en bild från wikipedia. Tomatfrukterna, både gröna och röda, blir bruna och skrumpnar ihop som på bilden högst upp.

Potatis i hösilage

Var kommer möglet ifrån och på vilket sätt kan det komma till min odling?

Mögelsporer kan finnas i en kvarglömd potatis som blivit kvar i jorden och blivit angripen förra året. När den potatisen växer upp är hela plantan redan infekterad och när möglet visar sig på stjälkar och blad börjar det sprida sig till närliggande plantor. Möglet kan nämligen ”krypa över” på närliggande plantor och sprida sig med regn- eller andra vattendroppar som studsar mellan bladen eller kommer ner i jorden.

Det kan också vara så att en nära granne som odlar potatis med potatisbladmögel smittar din odling genom att mögelsporer sprider sig med vinden till dina plantor.

Vad kan man göra om man blir drabbad?

Först och främst behöver man kapa angripet bladverk eftersom smittan sprider sig så snabbt. Lägg det inte i komposten, släng det istället! Sedan kan man hoppas på att knölar och tomater klarat sig ganska bra. Mindre angrepp kan skäras bort, men hos oss har det blivit så omfattande att nästan en hel tomatskörd fått kastas.

Har man fått stora angrepp på potatisen behöver man noggrant genomsöka hela odlingsbädden/lådan efter knölar. Varenda knöl måste upp för att inte smittspridningen ska fortsätta. Är det så att du anar att du har ett förestående potatisbladmögelangrepp framför dig, kan det vara en god idé att plocka av alla stora och medelstora tomater och låta dem mogna inomhus. Har du tur har tomaterna ännu inte infekterats och du kan njuta av din skörd.

Lästips: Därför tar jag in gröna tomater

Vill du veta mer om potatisbladmögel och brunröta?

Vi har skrivit ett mer omfattande Premium-inlägg om potatisbladmögel och brunröta. Där får man veta mer om spridning och hur man kan förebygga eländet. Välkommen att bli Premium-läsare och få tillgång till lite längre och mer innehållsrika artiklar.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Vad är potatisbladmögel och brunröta?”

 1. Profilbild för Joaefin Setterwall
  Joaefin Setterwall

  Tack för en bra artikel!
  Josefin

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

   / J

 2. […] mer om potatisbladmögel på tomater: Brunröta , Vad är potatisbladmögel och brunröta?, Se upp för potatisbladmögel som angriper potatis och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *