Din varukorg är för närvarande tom!
Så lyckades jag odla fram potatis från eget frö
Har du gröna potatisfrukter i dina odlingar? Dessa frukter är fulla med potatisfrön som du kan använda för att odla potatis från frö istället för från utsäde (sättpotatisar). Följ med på en spännande upptäckt och teknik för att odla potatis på ett helt annat sätt än vad man vanligtvis är van vid.
Det såddes ett frö i mig 2013 när min odlarvän Margareta hade lyckats få tag på potatisfrön via en fröfirma. Ett par veckor efter att hon hade fått hem fröbeställningen förbjöd jordbruksverket fröfirmorna att sälja potatisfrön. Jag vet inte skälet till varför de förbjöd handeln men det triggade mig, jag är ingen förbudsmänniska i själ och hjärta. Nu spelar det ju inte så stor roll när man kan skörda egna frön och använda dem, bara att gå ut och hämta frukter. Alla potatissorter bildar inte frukter och vad jag upptäckt så är det lite olika från år till år hur många de blir. 2018 hade vi kopiösa mängder av dem.
Skörda frukter
Vi skördar frukterna så sent som möjligt, precis innan frosten kommit. Som ni kan se på den översta bilden i inlägget är det bara frukterna som är gröna. Blasten har torkat ihop för länge sedan. När väl frukterna kommer inomhus brukar de få ligga och vänta i ett fönster en eller två veckor. Sedan skär vi upp frukterna och klämmer ner innehållet i ett glas vatten. De får ligga i vattnet i ca 5 dagar och ”jäsa”. Kikar ni in på inlägget om hur vi jäser tomatfrön kan ni se i detalj hur det går till att hantera frön på det här sättet.

Ett äventyr
Första gången jag sådde potatisfrön var det ett äventyr. Jag hade ingen aning om hur det skulle gå eller hur de ville ha det. Skulle de starta mörkt, ljust, svalt eller varmt? Det första som slog mig var att dessa frukter som, om vi inte plockar och tar in dem, oftast hamnar i jorden där vi odlat potatisen eller i våra komposter. Och där har jag aldrig sett några potatisplantor som uppkommit från frö! Jag tänkte därför att fröna antagligen inte vill starta kallt och övergav det alternativet helt. Så när det var dags att så chilifröna den 8 december (efter att jag blötlagt dem i bakpulver och vatten dygnet innan) bestämde jag mig även att så en provomgång av mina egna potatisfrön i samma miniväxthus. Miniväxthuset står på en värmematta och har rejält med ljus ovanför sig.
Sådden
Jag strödde fröna ovanpå den steriliserade panteringsjorden i en 7 cm kruka och täckte fröna lite lätt med lite planteringsjord. Jag var spänd av förväntan och gick och kikade på sådden varje dag. Dagarna gick och det hände verkligen ingenting. Efter julafton tog vi vår tillflykt till stugan och innan vi åkte stängde jag av värmemattan under chili och potatissådden. Sådder som är obevakade under en längre tid torkar nämligen ut snabbare än vad man många gånger tror när de står på en värmematta.
Glädjechocken
När vi kom hem till lägenheten några dagar efter nyårsafton stegade jag direkt fram till frösådderna för att ställa diagnos och jag fick en smärre glädjechock när jag upptäckte att potatisfröna hade grott. Det här är helt klart en av mina häftigaste upplevelser av frö-sådder de senaste åren. Men Herrejösses tänkte jag! Vad ska jag ta mig till med potatisplantor från frö i januari? Det är ju minst 5 månader kvar tills det är dags att plantera ut dem!
Jag lät plantorna växa och studerade dem vartefter de blev större. Vi hade vår Färna kurs i mars och jag bestämde mig för att ta med dem dit och ge dem till deltagarna. Kanske hade några av dem bättre med plats och mer kärlek att ge än vad jag hade just den tiden, tänkte jag. Det viktigaste för mig var ju att jag visste att det var möjligt att så potatis från frö.

Den andra sådden
Det här är min andra sådd och den står och njuter i marsljuset på köksbänken. Jag praktiserade samma förfarande som för första sådden. Först en till två veckor på värmematta i ett miniväxthus med belysning ovanför, för att sedan fortsätta utan värmematta i en till två veckor. De är så de verkar vilja bli behandlade hos mig. Jag vågar inte riktigt experimentera och testa nya vägar för sådderna just nu, jag vill bara att det verkligen ska lyckas.
Omplantering
Nåväl, varje planta lirkades ut ur krukan och planterades i enskilda krukor med steriliserad planteringsjord. Sedan ställde jag krukorna i odlingstråg på skänken i köket under växtbelysningen och lät dem växa där tills i mitten av april då jag bar ner dem till odlingskällaren. Ungefär i mitten av maj bar jag ut dem till växthuset. Jag avhärdade dem under en vecka med hjälp av fiberduk och sedan fick de stå där bland alla växter och vänta tills jag hade tid och lust att plantera dem i de krukor jag planerade att odla dem i under hela dess säsong. Här kan ni läsa om hur jag odlar potatis i krukor. och själva krukodlingen sker på samma sätt för sättpotatisar som för potatisplantor.

Den långa vägen till njutning
Att komma hit, till att ett potatisfrö gror, växer upp, planteras om, åker ner i källaren, avhärdas och tillslut ska planteras på dess slutgiltiga plats är en lång resa. Och du ska veta att jag älskar dessa långa resor. Visst är det kul när det går fort och bra ibland. Men de långa vägarna där man till slut går i mål ger långt mer belöning och under väldigt lång tid. Att äntligen stå där i växthuset med en egen potatisplanta skapad från eget frö är en stor glädje. Det blev till slut fem stora plantor av andra frösådden. Några plantor dog i källaren, och i slutet av maj var det dags att pantera dem i respektive krukor. Jag vågade nämligen inte plantera ut dem på friland då jag har en fallenhet för att förväxla växter eller gömma bort var jag satt dem.

Krukor jord och gödsel
Till potatisodling i kruka behöver man använda krukor i storlek mellan 10 – 30 liter och de bör ha hål i botten så att potatisarna inte drunknar eller ruttnar. Jag fyllde krukan till hälften med planteringsjord och tillsätt därefter gödsel. Till ca 10 liter jord räcker det med ca 1 dl av något slags grönsaksgödsel eller en blandning av lika mycket pelleterat hönsgödsel och hästgödsel eller tex gödsel för frukt och bär. Två saker är bra att tänka på. För mycket kväve gör att blasten växer mer än knölarna. Potatis gillar kalium, det som benämns som K när man läser koncentrationen mellan de tre viktigaste näringsämnena N P K på gödselförpackningen. N = Kväve, P = Fosfor, K = Kalium.

Sanningens ögonblick
Så stod jag där i septembersolen i tillsammansodlingen och darrade lätt på fingrarna. Nu var det dags att vittja potatiskrukorna. Det här var verkligen sanningens ögonblick. Det var nu jag skulle få reda på om allt arbete var mödan värd.

Glädjechocken
Jag vände krukan upp och ned och där var de! Mina alldeles egna potatisar. Skapade från frö och inte från sättpotatis. Jag plockade dem varsamt, en och en, och jag tror aldrig jag varit så försiktig när jag skördat potatis.

Den som spar han har
Inte en enda av mina egna potatisar hamnade i en gryta eller i en stekpanna. Alla guldklimpar packades ner i små lådor och ställdes ner i odlingskällarens kylskåp för förvaring. Här ska de bo till i mars – april då de ska planteras i krukor och pallkragar och förhoppningsvis ge massor av utsäde. Men det är en helt annan historia och den ska jag berätta om någon annan gång.
Johnnes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Så lyckades jag odla fram potatis från eget frö”
Härlig läsning, det är verkligen spännande med potatisfröer. Har ju sett dem ibland i landen, men aldrig hunnit reflektera över vad det egentligen är. Tusen tack Johannes! Ses i Tyresö imorgon kväll:)
Har du nåt tips på vilka sorter som tenderar att ge frukt? Blir sugen på att pröva!
Vi brukar odla tidiga franska delikatessorter som Cecilie, Amandine, Cherie och Minerva. Jag vet inte vilken av sorterna som jag tagit frö utav. Det brukar vara lite olika, olika år huruvida potatisfrukter bildas eller ej.
True Potato Seeds (TPS)
https://www.cultivariable.com/instructions/potatoes/how-to-grow-true-potato-seeds-tps/Fick frukt från mina potatisar köpta via NordGen. Sparade frön som jag nu fått att gro även jag, med inspiration från detta inlägg. Hur tidigt planterade du isär?
Vad roligt att höra, ganska snart innan de blev för gängliga. Men man kan göra det även då.
/ Johannes
Jätteintressant detta. Jag har själv odlat potatis för första gången i år och nu blommar Zoe, en cerisefärgad potatis, och den lämnar frökapslar. Ska se till att samla ihop dom och så och hoppas att det blir någon god och rolig variant. Hur har din odling/skörd gått i år Johannes?
Mvh Jenny
Hej, den har gått bra, kokade mig ett kok och år i hemlighet. Nästa år kanske jag har ett par kilo 🙂
/ Johannes
Hej på er, fått potatisfrukt på min potatis i trädgårdslandet . Trodde att det var tomater jag såg kommer spara dem o försöka fröså potatis till våren🧐🤗
Hej, mycket intressant läsning !
Har nu tagit potatisfrukter som jag ska jäsa och ta frö ifrån. Jag har ingen bra potatiskällare och svårt att förvara potatis och sättpotatis. Stort bekymmer varje år. Läste att du hade kylskåp för sättpotatisen. Hur använder du den ? Grader ? Hur förpackar du sättpotatisen ? Material på lådorna ? Något som potatisen ligger i ?
Tacksam för svar.
mvh //maritaHej, det är klurigt det där med förvaring av potatis. Jag förvarar potatisen i papperspåsar, typ kompostpåsar i kylskåpet. Brukar hålla bra i över ett år.
/ Johannes
Hej, den potatisen du kokade. Hur lik var den moderplantan?
Jag har själv frön från Zoe, som jag gärna vill odla igen och de har inte återkommit i försäljning som sättpotatis.
/mvh MiiaHej, jag vet inte för jag vet inte riktigt vem mamman är. Alla egna fröpotatisar hos oss är vita, jag hade ju hoppats på en palett med form och färger, hade varit spännande, men det blev så här och jag är riktigt nöjd. Kommer flera inlägg om denna knöl. Fick rekordskörd, 5,1 kg på 4 st 20 liters hinkar a 80 liter jord. Samma vikt som vi får med många andra i 400 liters pallkragar.
Lämna ett svar