Din varukorg är för närvarande tom!
Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan
Vi kommer under några veckor framöver komponera ihop tänkbara vecko-matlistor i grön anda. Rätterna är tagna från vårt receptgalleri. Vi tänker att man kan köra förslagen rakt av eller plocka idéer för att få in lite nytt och lite mer grönt i sin matlagning. Hoppas ni gillar idén.
Måndag – pastasallad
Verkligen en enkel och fantastiskt god sallad. Pastan är marinerad i röd pesto vilket gör hela pastasalladen väldigt smakrik. Extra lyxig blir den enkla salladen med avokadobitar och smulad feta ost. Till salladen serveras en vitlökssås och gärna ett gott bröd.
Tisdag – gryta med quorn och mexikanska kryddor.
Den här grytan är väldigt snabblagad men ger ändå en mustighet som gör grytan supergod. Våra barn älskar verkligen grytan och kan äta flera portioner. Vi rekommenderar att servera grytan med en sallad, gärna en bönsallad.
Läs receptet på grytan
Läs receptet på bönsalladen
Onsdag – zucchiniplättar
För att variera oss lite byter vi ibland ut de vanliga pannkakorna mot zucchini-plättar. Till plättarna brukar vi också ha någon typ av sallad. Om barnen får välja blir det pizzasallad
Läs zucchiniplättsreceptet
Läs pizzasalladsreceptet
Torsdag – broccolisoppa
En helt vanlig broccolisoppa som fått lite extra lyx med rostad och knaprig broccoli. Till soppan kan det behövas ett gott bröd. Focaccia kanske?
Läs receptet på soppan
Läs recept till focaccia
Fredag – krashad potatis
Den här formen av potatis är verkligen rolig och god. Man kan äta den som snacks. Men det går också bra att äta dem till någon slags biff. Till måltiden skulle det passa bra med en tomatsallad.
Läs receptet till kraschad potatis
Läs receptet till tomatsallad
Lördag – lyxig pastarätt
Den här rätten är så god att man inte kan sluta äta. Man ugnsbakar grönsakerna och blandar med dem sedan med pastan. Såsen till är verkligen pricken över i:et.
Söndag – Västerbottenpaj
Verkligen en favoritpaj som smakar lika gott varm som kall. Vi river i citron i pajskalet vilket ger en frisk och härlig smak. Vi brukar alltid servera en romsås till och en vanlig grönsallad.
Veckans bakverk – krämig hallonkaka med philadelphia
Vanliga sockerkakor är goda, men det här är något alldeles extra. Med hallon och philadelphia i smeten kan man nästan inte sluta äta.
Vill du få mer inspiration kring gröna recept så finner du alla våra recept under fliken ”Recept” högst upp i menyn.
Ha en trevlig grön vecka!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Grön vecka del 1 – matförslag för hela veckan”
[…] veckans ”Grön vecka – del 1”, lästes av en himla massa. Så otroligt kul! Nu är det dags för nästa veckas […]
Lämna ett svar