Gör egen glögg!

I väldigt många år har jag tänkt att jag ska göra min egna glögg. Vi brygger ju öl, gör eget vin och vinäger och förädlar allt vi kan komma över., så varför inte glögg? Det finns en hel del glögg recept på nätet. När Anders, en av duon på feeders matprat, la upp sitt glögg recept på deras facebooksida var det dags att sätta igång. Jag tog det som ett tecken, att nu är det dags.

Ingredienserna till den här glöggen är inte många och alla kan du finna i en modell större mataffär. Ingen specialjäst, inga märkliga essenser eller kryddor utan basprodukter som tillsammans frambringar en underbar dryck. Vår glögg har lagrats i ett år, några flaskor i rumstemperatur och några stående i vårt kylskåp i vår odlingskällare och smakar otroligt gott. En del menar att ett års lagring är den ulytimata lagringstiden, emedan andra menar att den bara blir bättre med åren, om detta tvistar de väl insatta.

Skulle du tycka att det är försent, för nära inpå jul, när du upptäcker detta recept, strunta i det, det är nu det kommer till dig.. Den här glöggen vinner verkligen på att lagras så du är antagligen ute i helt rätt tid. Tänk att skapa julstämning och underbara dofter i år och göra en glögg till nästa ås, som en självhushållar julklapp.

Läs mer om andra förädlingar: Farbror Grön brygger öl – uppstarten, Gör eget kryddat brännvin till julen, Vi gör eget rödvin – film

Jag uppgraderade smaken

Inte så många eller speciellt komplicerade ingredienser till egen välsmakande glögg

Ingredienser

 • 6 liter svagdricka
 • 2 kg vanligt socker
 • 2 paket jäst som du finfördelar.
 • 0,5 kg russin
 • 2 påsar hela kardemummakärnor.
 • 2 påsar hela nejlika
 • Och efter några dagar la jag i några pomeransskal för att få in lite citrustoner i glöggen.
 • Något slags jäskärl, hink med lock och vattenlås eller en damejann med vattenlås. Kan vara bra att ha två mindre a 12 liter vardera. Länk till behållare: Jäshink

Gör så här: Blanda alla ingredienser i ett rengjort jäskärl och skaka om allt rejält och låt stå i sex veckor i rumstemperatur. Efter sex veckor tappar du av glöggen i en stor rengjord behållare och ser till att allt jox och bottensats stannar kvar. Låt glöggen vila i ett dygn i den nya behållaren med stängt lock och tappa av glöggen en gång till i en rengjord behållare. Fyll sedan väl rengjorda flaskor med glöggen och förvara mörkt och svalt till kommande år.

Citrustoner

Jag tycker att glöggen var väldigt enkel att göra och gav en julig smak. En aning mer citrustoner kunde jag dock sakna, jag är så galen i citrus! Jag slängde i ett par pomeransskal i halvlek, efter 2 – 3 veckor ,som jag först stoppat i hett vatten några minuter. Mitt recept är bortsett från pomeransskalen identiskt med Anders, hans recept kan du läsa här.

Vi har ingen aning vilken alkoholhalt denna glögg har och det spelar inte så stor roll för oss.

För dig som inte har tid

För dig som inte har tid och vill åstadkomma något varmt och juligt snabbt, har vi några enkla och snabba recept. Basen kan vara hemgjord eller köpesaft eller varför inte en must på egna äpplen. I med drycken i en kastrull tillsammans med glöggkryddor och låt det sjuda en stund. Skvätt i någon god sprit om du vill ha en liten mer mogen smak eller varför inte göra en egen glögg på rödvin, sötad med honung.

Några snabba glöggrecept


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Gör egen glögg!”

 1. Det har aldrig fallit mig in att göra glögg själv, men det måste jag testa till nästa jul. Tack för tipset!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Gör den redan nu så har du något riktigt gott till nästa år 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *