Farbror Grön brygger öl – uppstarten

Äntligen tog jag mig själv i kragen och bestämde mig för att testa att brygga öl. Jag har funderat på att göra det här en längre tid, faktiskt gått och längtat i flera år. Och nu har jag äntligen klivit in i detta spännande hantverk.

Sista åren har jag börjat gilla lite mer komplicerade och spännande öl. Jag har fastnat för ett flertal öl från de svenska bryggerierna Stigbergets, Oppigårds och Poppels bryggeri och från de danska bryggerierna Alefarm Brewing och TO ØL. Smaklökarna har verkligen förändrats när det gäller öl för mig. Jag minns fortfarande när jag och min vän Andi i tonåren satt och drack 2,8 % öl och höll för näsan för att det var så himla beskt. Där och då var det effekten vi var ute efter och snabbt skulle det gå! Idag har tungan utvecklats och jag har lärt mig att hantera effekten och uppskatta ölens alla olika smaknyanser. Att njuta av en hantverksbryggd öl stående vid grillen i stugan, i princip alltid ackompanjerad av Kurt Viles låt ”Pretty pimkin” är ju bara så underbart.

Det här med att göra helt nya saker, att ge sig in på okända vägar och få vara nybörjare och helt grön, det är verkligen viktigt och kreativt. Det gör att jag dels får njuta av att andra människor kan mer än jag och samtidigt blir mer medveten om de områden där jag är väldigt kunnig och kanske tagit kunskapen för given. Jag kommer liksom närmare mig själv som nybörjare på områden där jag är väldigt säker och blir varse om att vi alla är barn i början. Otroligt viktigt tycker jag, då det är lätt hänt att ta sig själv för given när man befinner sig i sina säkra positioner. Att bli nybörjare igen och att inte veta, det är att göra livet levande tycker jag!

Ölmästaren Börje

Under de senate 5 åren har jag fått smaka på mängder av olika slags öl som vår odlarvän Börje har bryggt. Han har över 140 bryggder bakom sig idag och är med i flera bryggarföreningar bla Sköldinge ölkultur. Börje brygger många olika slags öl och de är alla fantastiskt goda. Alla dessa öl och berättelserna om hur han gör öl har varit ett tydligt bevis och introduktion till att man på egen hand kan tillverka riktigt goda öl utan massor av specialutrustning.

Börje är väldigt duktig på att hålla processer enkla och rena och att inte snöa in i olika tekniker och dyra material. Hans många gånger enkla redskap och sitt öppna sinne har verkligen visat på att det här är något alla kan klara av att göra. Genom åren har han pushat mig och frågat om det inte är dags för mig att testa att göra öl, jag har alltid känt att det är det, men att jag bara ska …

Jag köpte mig ett färdigt kit för enkelhetens skull. Citra heter den här IPA,n där det är humlesorten citra som sätter sin speciella prägel.

Resan tar sin början

Jag surfade mig äntligen in på en ölbryggarsida härom veckan och det var den där sista gnistan som fick min ölbryggarlåga att verkligen tändas. Jag klickade hem ett ölbryggarkit som heter Citra – IPA på 20 liter och skickade ett mess till Lars en annan ölvän ( som jag faktiskt drack öl med första gången när jag var 17). Han var uppe på takfarmen med en av sina öl som ett smakprov för ett par år sedan och jösses så bra denna öl smakade.

Lars hjälper mig med utrustningen

Jag ville kolla av med Lars vad han använde för utrustning och vad jag skulle satsa på att köpa. Det är så svårt att veta vad man verkligen behöver innan man ens testat, tycker jag. Lars erbjöd att jag kunde få låna utrustning av honom och testa den först innan jag köper egen. Vilken lyx, tänkte jag! Det är ju precis så man vill gå till väga med allt nytt man vill testa, dvs få chansen att bilda sig en uppfattning och känna av de olika momenten först. Redan nu, efter första brygden, har det hjälpt mig att klura lite bättre på vad jag vill satsa på i framtiden. Främst en större rostfri kastrull än de 25 litrarna i kastrullen jag fick låna. Jag var väldigt nära kanten ett par gånger så att det rann över. Tror att det skulle passa mig med en 35-liters gryta i framtiden om jag ska göra liknande satser på ca 22 liter. Då finns utrymme att slibba och slaska.

Jag begav mig till Lars en kväll tidigt i november för att låna hans kastrull och för att prata öl. Det var så himla intressant, jag hade nog kunnat stanna mycket längre och lyssnat och frågat, då var jag ändå där i 2 timmar. Han kom med så många tips som tex att man behöver laka ur malten efter man har silat av den med 80 gradigt vatten och inte kokande, då kokande vatten frigör socker från malten som inte kan vara med i jäsprocessen. Denna information kunde jag tyvärr inte läsa mig till i recepten som följde med receptkitten, så det var ovärdeligt att få träffa Lars och ta del av hans kunskaper. Han visade också upp tvättad bockjäst och jag fick äran att smaka lite av två av hans öl han hade på fat ute i familjens uterum. Jag fick också med mig en veteöl samt en bocköl att dricka när jag kom hem, båda var fantastiskt goda!

7,5 timme kan man räkna med att det tar att jobba med malten vid första tillfället meddelade Lars när jag stod och kokade, men för mig tog det längre tid då kokplattan gick sönder under kokningen. Jag blev så himla glad att jag kunde få in grytan under köksfläkten och för att sedan koka klart allt på spisen. Det tog ungefär 9 timmar. Det var tom enklare att jobba på spisen.

Material jag lånade av Lars

 • En stor rostfri kastrull på 25 liter med ett liggunderlag man kan spänna fast runt om för att hålla värmen
 • En kylspiral med trädgårdsslangkopplingar monterade
 • En kokplatta
 • En hävert med pump (så att man slipper suga med munnen) för att fylla på ölen i flaskorna när ölen är klar.
 • Ett durkslag modell större
 • Steriliseringsmedel

Material jag hade själv

 • Två 40 liters jästunnor
 • Vattenlås
 • Sildukar
Den krossade malten möter det 70 gradiga vattnet.

Så brygger jag ölen citra

Ingredienser

 • 4,5 kg krossad malt
 • 3 påsar humle av sorten citra 2 st på 50 g och en på 100g
 • Ett gäng sildukar i linne
 • En termometer, jätteviktigt. Termometern är ögonen i denna process!

Dags för malten i vattnet

Jag började med att koppla in kokplattan. Därefter fyllde jag på med vatten i grytan, fast inte ända upp och värmde vattnet till 70 grader. Efter det hällde jag i all malt och rörde om så att malten inte klumpade sig, vilket inte är helt lätt om man inte har långa verktyg ( jag köpte mig en stor spatel till sats 2 jag bryggde). Sedan höll jag temperaturen på maltvattnet på ca 67-69 grader i 70 min genom att sätta på plattan lite då och då och klä på ett isolerande liggunderlag och lägga på ett gäng handdukar. Efter 70 min silade jag maltvattnet i omgångar genom ett stort durkslag i en stor behållare, i mitt fall en jästunna.

Vad det doftar ljuvligt!

Jag sparade all malt i en hink bredvid och när jag samlat all malt och vätskan var i jästunnan, la jag tillbaka malten i durkslaget och sköljde igenom malten med 80 gradigt vatten. Jag hade 3 st 4 liters kastruller med vatten på spisen. Jag var noga med att röra i malten samtidigt så att vattnet skulle komma i kontakt med så mycket malt som möjligt, så att verkligen det sista goa skulle komma ut. Kanske kan man göra det här momentet mer effektivt i framtiden genom att fylla på med 80 gradigt vatten över all malt i en större behållare och röra om.

Koka och sila

När detta silande och slaskande var klart var det dags att diska kastrullen jag hade malten i och när den var ren och noggrant ursköljd hällde jag i all maltvätska. Jag kokade upp maltvätskan och lät det småkoka i 30 minuter. Därefter hällde jag i 50 g humle och kokade vidare i 30 minuter för att sedan hälla i rytterligare 50 g humle. Sedan stängde jag av plattan, men lät kastrullen stå kvar i ca 10 min. Jag hällde av all maltvätska genom ett durkslag där jag dessförinnan placerade en stor silduk och hällde försiktigt vätskan genom detta. Ett tips är att ha flera sildukar så att man kan byta lite då och då och skölja av de tidigare och byta duk. Humlen sätter igen silduken rejält. Ett tips är också att dra den lite åt sidorna vart eftersom så att vätskan kommer i kontakt med ny silduk. Det är av vikt att du rengjort diskbänk, slask och diskho innan du börjar med denna process, se steriliseringemedel nedan.

Kylning och hygien

När kokningen var klar var det dags att kyla ner vätskan till rumstemperatur så att jästen kan tillsättas och själva jäsningen ta vid. Genom att använda en kylspiral som via trädgårdsslangkopplingar kopplades till kökskranen går denna process relativt snabbt. Det är nu man behöver vara extra noga med hygienen. Själva kylspiralen blir steriliserad per automatik när den sänks ner i den nästan 100 gradiga vätskan men behållaren där jäsningen sker behöver steriliseras.

Se till att det blir rent!

Det var Lars som verkligen betonade vikten med sterilisering, inget som uttrtycktes i receptkittet, vilket känns ganska ogenomtänkt när man köper sig ett kit och är nybörjare. Så jag fick med mig en burk med lite steriliseringsmedel från Lars som jag använde till jäshinken där ölen skulle skapas. När hinken var ren var det dags att fylla på med maltvätskan och sedan strö jästen ovanpå ytan för att sedan sätta på locket med vattenlås. Efter en halvtimme skakade jag till så att jästen skulle beblandas och redan dagen efter på morgonen kunde det höras kluckar från tunnan.

Det var ett jäkla paltande det där med att tappa på flaska, det får du läsa om i nästa inlägg.

Slutord

Det var verkligen en spännande process att upptäcka det här med att brygga öl. Jag fick gång på gång många funderingar om ölbryggeriets historia, vilken grej att komma på att koka malt för att sedan jäsa det till öl med humle. Nästa gång jag brygger ska jag nog plocka ihop egna komponenter tex köpa malten Balder från Warbro kvarn och botanisera bland andra humlesorter. Kanske ska jag använda pors istället för humle, jag har en kontakt på instagram som ska skicka pors till mig nästa år. Kanske ska jag testa att brygga öl på vedpannan i stugan och bli helt självförsörjande på den själva tillförda energin. Ja det finns mycket kul att pröva i framtiden. Nu känner jag genom denna bryggd samt bryggd två som tappades på flaska två dagar innan detta inlägg skrevs klart att jag börjar att bli varm i kläderna.

Jag tycker att recep-kitet jag köpte på Humlegårdens ekolager var riktigt bra, fin service och snabb leverans var det också och en väldigt trevlig hemsida att läsa om bryggning på. Men jag tycker att det är lite trist att det inte betonades av vikten med sterilisering samt temperatur på lakningen av malten, att den inte ska överstiga 80 grader. Att den infon saknades i deras recept som följer med när man köper ett färdigt kit. Hoppas ni får in denna kunskap i era kit i framtiden Humlegårdens ekolager.

Nästa inlägg kommer handla om när jäsningen börjar bli så pass klar att det är dags att torrhumla samt att tappa ölen på flaskor och få till en bra kolsyra. Hoppas att du som läser det här och likt jag varit sugen på att testa att brygga öl, känner att det här inlägget kan ge dig den där sista knuffen. Är det något du undrar eller tycker att jag missat är du välkommen att berätta. Stort tack till både Börje och Lars som bistått med sin kunskap, inspiration, öl och material och som vanligt min familj som orkar med alla mina projekt som tar plats, tid och som doftar.

Kika in på Humlegårdens receptkit om du vill bli törstig och skapa habegär, det finns så mycket spännande där.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Farbror Grön brygger öl – uppstarten”

 1. […] Farbror Grön brygger öl – uppstarten […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *