Din varukorg är för närvarande tom!
Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång

Nu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor är en utmaning, då de snabbt släpper sina kronblad. Den här säsongen har vi dock testat en ny metod: att försiktigt bränna snittytan för att förlänga hållbarheten i vas.
Från Karins vallmo till nya färgexplosioner
Under många år odlade vi endast vår rosa-svarta Papaver somniferum, som vi kallar Karins vallmo – en trogen klassiker i odlingen. Men inför säsongerna 2023 och 2024 har vi velat skapa större variation och dramatik. Genom att sprida ut frön av olika färgvarianter av samma sort har blomningen blivit både rikare och mer överraskande.
Läs mer: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna. Jättevallmo – en svulstig och vacker försommarblomma, Vi gerillaodlar vallmo hos oss själva, Skörda vallmofrön till brödbaket


Vi blir hela tiden överraskade
Det mest spännande med de nya sorterna är att vi inte vet vilken färg som döljer sig därinne förrän knopparna spricker. Ibland är det lockande att pilla lite på knopparna för en förhandstitt – men vi försöker låta bli. Att bli överraskad är halva nöjet. Vissa blommor är enkla, andra dubbla, ibland till och med trippel dubbla – och flera har vackert fransade kronblad.



Våra tre vallmofavoriter
Bland våra odlingar finns tre återkommande favoriter:
- Karins rosa vallmo (Papaver somniferum) – en enkelblommande sort med mörk botten
- Min mammas röda perennvallmo (Papaver orientale) – ståtlig och kraftfull
- Bergsvallmo (Meconopsis betonicifolia) – den sällsynta blå skönheten
Ny för i år är en aprikos Papaver orientale som vi längtat efter länge. Den tillför en ny, mild aprikos färgton till odlingens palett och har redan blivit en av våra mest uppskattade nykomlingar.

Vallmo som snittblomma?
Vallmo är som bekant inte den mest hållbara snittblomman – kronbladen faller ofta inom några timmar efter plockning. Men i år testade vi en metod som cirkulerat i odlingskretsar: att försiktigt bränna stjälkens snittyta innan den sätts i vatten.
Theres hade sett klipp, bland annat från Hanna Wendelbo, där detta visats ge märkbar effekt. Vår egen erfarenhet tyder också på att blommorna står något längre – men vi kommer att fortsätta testa med olika bränntider och även experimentera med kokande vatten. Mer om det i kommande inlägg!
Se filmerna på instagran: När Theres bränner stjälkarna och när Hanna bränner stjälkarna.


Förresten, har ni ny tapet?
För den som är extra uppmärksam märks det kanske att köket fått ett lyft. Vi har nämligen tapetserat om, eller rättare sagt, Theres har gjort det mesta av jobbet. Jag, Johannes, har assisterat där det behövts.Tapeten heter Inger och kommer från Sandberg Wallpaper ,ett svenskt tapetföretag som vi verkligen gillar. Deras sortiment är farligt inspirerande, så ett varningens ord: gå inte in på deras hemsida om du inte är beredd att bli förälskad.
Här kan du se den gamla tapeten: Smör – göra eget fermenterat smör
Nu blommar vallmon
Längre ner i artikeln delar vi bilder på några av årets nya blomsterskönheter, inklusive den aprikosa Papaver orientale. För den som är sugen på att så egna vallmo kan vi även tipsa om Gröna Frön – våra barns fröprojekt, som inom kort kommer att erbjuda frön från flera av våra favoritvallmo.
Läs mer här om : Gröna Frön

Papaver orientale, hur länge har vi inte längtat efter en aprikos perenn vallmo.

Den här skönheten av Papaver somniferum mötte oss en kväll, vackrare färg i solnedgång får man leta efter.

Den här djupt purpurfärgade vallmon har vi aldrig haft i våra odlingar tidigare, vattendropparna förstärkte det vackra iho med dess fransighet. Den här vill vi verkligen se mer av.

Röd och svart känns som ett pikant inslag i våra odlingar där rosa och svart dominerat i så många år.

Det är något visst när man kommer ut till en blomma i elfte timmen. precis innan den släpper sina fjärilsvingar och blir till frökapsel

Den här färgkombinationen väckte glädje hos många danskar, även vi tyckte att den var vacker.

Många gånger kläder även kronbladen trädgården som nedfallna. Där vittnar de om bättre tider i sin falnande skönhet. Likt en fjäril som tappat sina vingar. På bilden ovanför, blå bergvallmons kronblad.
Läs mer: Blå bergsvallmo – till slut lyckades även jag



Gröna Frön kommer ha fröna till samtliga vallmosorter i sin fröbutik, butiken öppnar lite då och då. Jag har ofta med mig deras fröpåsar när jag föreläser så får du akut habegär, se till att komma på någon av dessa, turnéplan för sensommar och höst är på gång.
Besök dem här: Gröna Frön
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar