Din varukorg är för närvarande tom!
När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda

När koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här får du tips på hur du gör.
Det är vanligt att egenodlad koriander blommar. Det kan kännas lite trist att plantan ganska snabbt, särskilt om man inte skördat flitigt, övergår till ett dilliknande utseende och börjar blomma. Men tänk på att de flikiga bladen är precis lika goda som de unga, och dessutom är blommorna ätliga. Om man har lite tålamod kan blommorna ge både färska och torkade frön – en riktig bonus!


Koriander som i affären?
När man odlar eller köper en kruka koriander består den oftast av massor av stjälkar med smakrika blad. Bladen liknar bladpersilja, men är oftast något ljusare i färgen. Det är så vi är vana att se koriander. Men när man odlar den själv märker man snabbt att perioden med persiljeliknande blad är ganska kort. Snart utvecklas bladen och blir mer flikiga – med ett helt annat utseende. Detta påverkar dock inte smaken negativt.

Blommorna är ätbara
Under sommaren blommar koriandern, och blommorna är fullt ätbara. De har ofta en mildare smak än bladen. Ett tips är att använda dem som garnering på en asiatisk maträtt – både vackert och gott!

De gröna fröna
Om man låter blommorna vara kvar bildas snart gröna frön. Dessa har en utsökt smak, som en blandning av korianderblad och malda, torkade korianderfrön. Prova gärna att strö gröna korianderfrön över en sallad eller ät som trädgårdssnacks när du grejar i trädgården.


Torkade frön – för utsäde eller krydda
Om man varken plockar blommorna eller de gröna fröna, kommer fröna så småningom att torka på plantan och bli bruna. När frökapslarna är bruna och lätt lossnar från stjälken är det dags att skörda dem. Lägg dem att eftertorka på ett fat eller i en papperspåse i några dagar.
När fröna är helt torra (hårda och spröda) kan du använda dem som krydda (mortla gärna) eller spara dem till nästa års sådd.För förvaring: Lägg fröna i en papperspåse eller en tät burk, gärna märkt med sort och år. Förvaras bäst torrt, mörkt och svalt. Man brukar säga att korianderfrön behåller sin grobarhet i ungefär 2–4 år. Vi vet inte med säkerhet om det stämmer. Bäst är att testa sig fram.
Om korspollinering
Koriander är självpollinerande, men kan också korspollineras om man odlar flera sorter nära varandra. Vill du ta frö till en specifik sort (fröäkta), se till att bara odla den sorten eller håll avstånd mellan olika.
Lycka till!
Hur vi odlar koriander: Odla egna kryddor – koriander och hur vi odlar för frö Fröodling – en introduktion till att samla egna grönsaksfrön
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar