Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda vallmofrön till brödbaket
Nu har vi börjat samla in vallmofrön. Det är framför allt gott till olika bakverk men fröna använder vi också till att så nya plantor av.
Med vallmo i sin odling kan man få njuta flera gånger om. Knopparna är svulstiga och läckra att titta på och när de sedan öppnar sig och ska försöka veckla ut de skrynkliga bladen kan man nästan uppleva det som ett ostruket silkestyg. De utvecklade blommorna blir som ett smycke i trädgården och även fast de snabbt blommar över är fägringen inte över. När kronbladen lämnat stjälkarna kvarlämnas frökapseln som i sin tur också är en mycket vacker skapelse.
Det är fel att säga att vi endast odlar vallmo för dess fantastiska frön, men det är i alla fall en av anledningarna. Sorten som vi odlar i grönsaksodlingen är Papaver somniferum och dess frön är ätbara och de som används på och i olika bakverk.
Att tänka på vid skördetiden
När man ska skörda vallmofrön som är ätliga finns några saker att ta hänsyn till:
- Har du flera olika sorters vallmo i din odling har de troligen korsat sig med varandra och är dina sorter av både ätlig och oätlig sort, finns det ingen garanti på att de frön du tar är ätliga. Läs mer https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo
- Om man inte är helt säker på att den sort man har är en Papaver somniferum bör man inte ta egna frön för att äta. Man kan inte se på en uppdriven planta exakt vilken sort det är. Fröna kan man självklart använda för att så ny vallmo, men alltså inte äta.

- När frökapslarnas öppnas är fröna klara att spridas för vinden. Det gäller att ha lite koll och titta efter. För när du kan se hålen under kapselns hätta, den översta platta delen på kapseln, bör du klippa av stjälken och stoppa ner den, upp och ner i en papperspåse. Väntar man för länge med att skörda är risken stor att frön redan har trillat ur.
- I papperspåsen kan sedan fröna förvaras. Det gör inget om kapslar och stjälkar också är kvar i påsen.
Sortera fröna
När fröna ska användas eller kanske hamna i en burk behöver de sorteras först. Se till att skaka ur alla kapslar så att verkligen alla frön kommer ut och ner i påsen. Ta sedan bort alla större växtdelar. Tomma frökapslar är väldigt fina tycker vi och vi har dem gärna som dekoration. Ibland blir de till pysselmaterial för barnen.
När fröna är helt rensade och torra kan de förvaras i en glasburk med lock eller i en papperspåse. Det är viktigt att de hålls torra. Vi använder gärna vallmofrön i sockerkakan eller ovanpå bröd.
Tips!
Frön som inte används kan sås, en bra tid är att så fröna under sensommaren, då plantorna själva släpper sina frön.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda vallmofrön till brödbaket”
Hej i solen
Jag har sått vallmofrön och då det inte kom några blommor i alla de gröna bladen så började jag undra om det var nån sorts sallad jag hade sått. Hade glömt att skriva upp just den pallkragens sådd. Kollade mina fröpåsar men tyckte inte att det såg ut som vintersalladen som jag hade sått o som inte hade kommit upp. Så jag åt några blad men tyckte att de var ganska smaklösa och lite trista. Har ätit av bladen flera gånger o mått bra. Nu ser jag till min förskräckelse att det nog är vallmoblad som jag ätit. Då jag har mått bra kan de ju inte vara giftiga men kanske olämpliga ändå att äta??? Har sökt på nätet o fått fram att vissa vallmofrön är giftiga men är då åxå deras blad giftiga? Med vänlig hälsning, Anne
Lämna ett svar