Jättevallmo – en svulstig och vacker försommarblomma

I juni slår den ut sina gigantiska kronblad, vår vackra jättevallmo. Det är i skogsträdgårdens rabatter den finns, den röd-oranga jättevallmon. Här berättar vi mer om denna vackra skapelse.

På tre platser i Skogsträdgården har jättevallmon nu fått leva i många år. Två av dessa plantor fanns här redan när Johannes tog kommandot över rabatterna i början av nittio-talet. Innan dess hade trädgården förvildats under cirka 15 år. Det var Johannes mamma Solveig som anlade trädgården och planterade i rabatterna med tyvärr gick hon bort och efter det var det ingen som hade tid, ork eller intresse för trädgården på väldigt länge. Det var inte förrän Johannes en dag kavlade upp ärmarna och sa till sig själv att det var dags.

Lästips: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan

Det mesta i rabatterna revs upp, men några plantor såg fina och frodiga ut så det fick vara kvar, däribland funkior, ett gäng vårkragar mm samt två kraftiga plantor med jättevallmo. Där har de sedan hållit sig och skapat knallröda stora färgklickar varje år i slutet av maj. På ett ställe i trädgården har vi plantor som är nyare. Någon planta har vi fått från en odlarvän och någon plana är sådd från frö på 1900-talet då trädgården vara under restaurering.


Jättevallmo

Det finns tre varianter på jättevallmon, men den vanligaste heter Papaver pseudo-orientale på latin. Den sorten som vi troligen har heter Papaver pseudo-orientale ’Allegro’. Den är orangeröd och blommar i maj-juni med enorma blommor. En jättevallmo brukar bli omkring 80-100 cm hög.

Jättevallmon är perenn och blommar varje år, utan att man gör någonting. Under alla dessa år då trädgården levde sitt eget liv utan extra vattningar och näringstillskott, blommade vallmon. Det tyder på att jättevallmon är en mycket tålig växt att ha att göra med.

Vi odlar också andra typer av vallmo. Dessa är ettåriga och behöver sås varje år. Den vallmon som ger oss ätbara frön heter Papaver somniferum. Vi har också det senaste året sått blå bergsvallmo som om det vill sig väl, är flerårig.


Odla jättevallmo

De plantor som vi har med jättevallmo som är från Solveigs tid är troligen köpta på en handelsträdgård någon gång på 60-talet. En annan plantgrupp är från en odlarvän. Huruvida dessa är odlade från frö eller köpta är lite osäkert.

Om man köper färdiga plantor kan de redan sin första säsong i rabatten börja blomma. Sår man jättevallmofrön om våren, brukar de inte blomma förrän året därpå. Först måste den växa till sig ordentligt och lägga allt krut på rotbildning och bladmassa. Därefter kan det bli tal om blomning och eventuell befruktning.

Någon gång i mitten av 90-talet kallsådde Johannes några vallmofrön för att utöka beståndet. Fröna hamnade i planteringsjord i någon kruka i kallväxthuset i april. Sådden klarade sig fint i vårvädret i växthuset. Senare under våren och sommaren växte små plantor upp och framåt hösten blev de planterade i rabatterna. Innan planteringen luckrades jorden upp och lite mer mineraler och gödsel blandades i jorden runt om de små liven.

Läs mer om Skogsträdgården: Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *