Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.

Nu under sommaren samlar vi frön av den ätbara vallmosorten Papaver somniferum och brukar sedan sommarså vallmon för att härma naturens gång. 

Vi älskar att ha blommor växande bland våra grönsaker. Det skänker verkligen en fröjd för ögat när man blickar ut över ett hav av grönsaksblast och vackra blommor tornar upp sig däremellan. Vallmo har blivit en av de blommor som återkommer varje år hos oss, vilket ni kanske märkt på de bilder vi delar från våra odlingar? I grönsaksodlingarna odlar vi en sort med ätbara frön, så att vi kan ha dem med i våra bakverk. Vi kallar den Karins vallmo då vi fått den från henne, något annat sortnamn har vi inte.

För att veta hur man på bästa sätt ska så frön kan det vara bra att iaktta naturens gång, och med ettårig vallmo är det verkligen på det viset har vi märkt. Det allra bästa sättet, förutom att låta plantorna fröa av sig själv, är att ta frön i mitten / slutet av sommaren när kapslarna börjar mogna, för att sedan direktså fröna på önskad plats.

Perenn eller annuell

Det finns flera typer av vallmo. I skogsträdgården har vi tex tre stora plantor med perenn jättevallmo. Dessa blommar tidigt på sommaren varje år med röda stora blommor och sprider sig inte något nämnvärt, trots att den utvecklar ganska många frön i sina frökapslar. Blommorna kommer ur samma rötter varje år och är en sk perenn växt, dvs flerårig. Fröna är inte ätliga och vi vet inte hur giftiga de är.

I våra grönsaksodlingar har vi den ettåriga vallmosorten papaver somniferum, Karins vallmo. Den lever bara en säsong och efter blomningen under högsommaren samlas dess ätbara frön i frökapslarna. I augusti kan vi se hur det blir hål i frökapslarna längst upp, vilket betyder att de nu är klara . Det är nu vallmon på egen hand sår sina frön. 

Olika vallmosorter kan lätt korsa sig om de blommar samtidigt. Så om man vill ha ätbara frön är det viktigt att inte odla dem i närheten av sorter där fröna inte är ätbara. I vårt fall blommar våra olika sorter inte samtidigt och risken för korpollinering ser vi som ytterst liten. Dessutom har vi satt de olika typerna av vallmo på ganska stort avstånd från varandra. Samma sak gäller när du har samma slags sort av ätbar vallmo i flera olika färger. Vill du Skapa nya färgkombinationer ska du satsa på att odla dem tillsammans, men vill du bevara en sort som den är ska du bara odla den.

Ljuslila Vallmo, papaver somniferum
Ljuslila Vallmo, papaver somniferum

Så naturligt

I våra trädgårdar finns en mängd självsådda vallmoplantor, men också sådana vi själva sått, främst genom direktsådd. Vi har provat att förkultivera vallmo tidigt på våren och det brukar bli bra plantor när de får växa upp i kallväxthuset i små krukor med planteringsjord. Men de allra finaste plantorna blir de som är direktsådda under sensommaren och de som börjar att gro under tidig vår.

När vi sommarsår vallmo strör vi ut ett gäng frön här och där och på väldigt många ställen. Inget vidare fjäsk behövs. Det som kan vara bra att veta är att plantorna blir stora av mycket näring i jorden och ynkliga och späda i näringsfattig jord. Så det kan vara bra att förse jorden med extra gödsel om man vill ha kraftiga stjälkar, blommor och frökapslar.

Plantorna gror under hösten

Vill det sig väl, kan småplantor av vallmoblad visa sig redan under hösten. Det är inget att oroa sig över. Hemma hos oss överlever bladrosetterna vintern och växer sedan fint nästkommande vår. Kan hända ter sig vallmo på annat sätt i andra odlingszoner (än 2 och 3).

Det gäller att minnas att man sått vallmo så att man inte av misstag börjar rensa bort de små plantorna. I vissa av våra odlingsbäddar sprider sig vallmon som ogräs och på våren när vi vill plantera ut förkultiverade grönsaksplantor behöver vi ta bort mängder av vallmoplantor. Vissa av dem sätter vi i kruka för att sedan planteras på andra ställen. Det är inte säkert att de klarar av den behandlingen men det är helt klart värt ett försök eller två. Det som gör att vallmo är problematiska att flytta är att de har pålrötter och växter med pålrötter är känsliga.

Vår vackra vallmo har blivit avmålad i akvarell och finns nu att köpa som poster hos Adlibris.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.”

  1. Hej!

    Jag undrar om alla Papaver somniferum har ätbara frön eller om det finns variationer av arten som man bör akta sig för. Är till exempel denna:
    https://www.impecta.se/sv/artiklar/enkel-vallmo-sissinghurst-white.html
    eller denna:
    https://www.impecta.se/sv/artiklar/enkel-vallmo-hungarian-blue.html
    ätbar. Vore så tacksam för svar. Jag har haft svårt att hitta bra källor på internet. Säljer ni möjligtvis fröer av er vallmo?

    Vänliga hälsningar,
    S

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Som vi uppfattat det har alla Papaver somniferum ätliga frön. Vi odlar endast vår egna variant som vi vet är ätlig och den kan man få några frön av om man kommer på en föreläsning. FOBO har en bra artikel i ämnen och en möjlig förklaring till varför fröfirmor skriver att vallmo är giftig. https://www.fobo.se/index.php/kunskapmeny/fragor-svar-meny/fragor-svar-2009-meny/233-kan-man-aeta-froen-fran-vallmo

  2. […] 5. Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna. […]

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      🙂

      / J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *