Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur

I december fick vi ta emot en fin utmärkelse från Måltidsakademien, vår bok Odla kall hade utsetts till årets köksträdgårdslitteratur 2023.
Vi var inte alls beredda på att Odla kallt skulle vinna detta ärofulla pris ”Årets köksträdgårdslitteratur”. Men vi blev otroligt glada och begav oss iväg till cermonin för utdelning av priset på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Väl där träffade vi en hel del drös av författare, illustratörer och kreatörer samt Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller, tre av måltidsakademins ledamöter.
Juryns motivering: Farbror Grön -författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.
Det var så otroligt många intressanta böcker som fick priser, vi var i ett väldigt gott sällskap om vild mat, öl, svensk wisky, efterätter, ris, mm. Vi kommer köpa på oss en hel del av dessa böcker då de dyker upp i våra huvuden ideligen, vi vill in i dessa världar. Det får bli en boklåda i julklapp till mig och Theres.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt ,längre ner i inlägget kan ni se när pappa Paul 97 ger sitt omdöme om Odla kallt.
Här är några av de andra böckerna: RIS, Den nya ölkulturen, Den sista kokboken, Det vilda smörgåsbordet, Råsöt, Svensk whisky



En speciell bok för oss
Nog för att det är kul att vinna pris för en bok vi lagt ner så mycket arbete på. Men det som känns så fint, speciellt för mig Johannes, är att bokens kunskap bygger på 25 års experimenterande i att odla kallt och en trädgård som min mamma lämnade i arv till mig genom en tragisk olycka där hon omkom. Det är verkligen så många år och så mycket odlarglädje som plöjts ner i den är boken.
Om du vill veta mer hur allt började: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar



Livet tar sina vägar
En felcykling, ett tomt växthus vid en timmerstuga, en trädgård och en vilja och nyfikenhet som hittills inte försvunnit. Och sedan den där detaljen att Theres och jag fann varandra och lite av en slump började blogga om odling, mat och självhushåll för ca 12 år sedan. Farbror Grön har verkligen förändrat vårt liv och vi älskar verkligen att leva och förmedla vårt gröna liv.
Läs mer: 10 års bloggande – hur allt började med Farbror Grön



Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller
Vilka är måltidsakademin?
Måltidsakademien ( texten är från deras hemsida) grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. Akademin har ett 40-tal medlemmar och uppbär stöd från Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet.
Bland de viktigaste uppgifterna är att samla och förmedla måltidslitteratur varje år, inklusive avhandlingar. Dessutom följer man måltidsforskning vad gäller doktorsavhandlingar inom olika discipliner på svenska lärosäten och deltar i ansökningar om forskningsmedel.
Seminarier arrangeras flera gånger om året, årligen i samarbete med Gastronomiska Akademien, Commensality Research Network på Uppsala universitet och med Future Foods, Sveriges Lantbruksuniversitet. Samarbete med Gastronomiska Akademien fortgår nu inför planering av det svenska bidraget till världsutställningen i Dubai 2020.
Läs mer om Måltidsakademin: Måltidsakademin och kika in på Grythyttan på Örebro Universitet.

Visste ni detta?
- Att Sverige är det land i världen som ger ut flest böcker inom kategorin måltid per capita.
- Att i Grythyttans bibliotek finns Nordens första kokboksmuseum.
- Att på Grythyttans bibliotek finns världens äldsta tryckta kokbok från 1480 ”De honesta voluptate et valetudine” (Om den ärbara vällusten) av Platina.
- Att de även innehar den första illustrerade kokboken från 1570 ”Opera” av Bartolomeo Scappi.
- Även har Tore Wretmans unika kokbokssamling.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt
Vill du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad säger Johannes pappa om boken?
Bilderna från Måltidsakademin har Björn Qvarfordt tagit och lånat ut till oss, redigeringen har vi gjort.




Serieodla
Nästa år, kring den 20 februari kommer vår nästa bok. Färgen på boken har vi inte riktigt bestämt än. Boken går att beställa som signerad redan nu: Beställ Serieodla.
Serieodla är en bok där vi i detalj och på ett flertal sätt beskriver hur vi odlar för att få flera skördar under samma säsong. Serieodla är vår första bok vi ger ut helt själva – självhushåll på alla nivåer alltså! Formgivningen står Theres Lundén för och allt annat gör vi tillsammans om vartannat.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur”
Stort Grattis till boken och priset som omkullkastar det mesta i traditionell odling!
Tack 🙂
Lämna ett svar