Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur

I december fick vi ta emot en fin utmärkelse från Måltidsakademien, vår bok Odla kall hade utsetts till årets köksträdgårdslitteratur 2023.

Vi var inte alls beredda på att Odla kallt skulle vinna detta ärofulla pris ”Årets köksträdgårdslitteratur”. Men vi blev otroligt glada och begav oss iväg till cermonin för utdelning av priset på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Väl där träffade vi en hel del drös av författare, illustratörer och kreatörer samt Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller, tre av måltidsakademins ledamöter.

Juryns motivering: Farbror Grön -författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.

Det var så otroligt många intressanta böcker som fick priser, vi var i ett väldigt gott sällskap om vild mat, öl, svensk wisky, efterätter, ris, mm. Vi kommer köpa på oss en hel del av dessa böcker då de dyker upp i våra huvuden ideligen, vi vill in i dessa världar. Det får bli en boklåda i julklapp till mig och Theres.

Här finner du prisvinnaren: Odla kallt ,längre ner i inlägget kan ni se när pappa Paul 97 ger sitt omdöme om Odla kallt.

Här är några av de andra böckerna: RIS, Den nya ölkulturen, Den sista kokboken, Det vilda smörgåsbordet, Råsöt, Svensk whisky

En speciell bok för oss

Nog för att det är kul att vinna pris för en bok vi lagt ner så mycket arbete på. Men det som känns så fint, speciellt för mig Johannes, är att bokens kunskap bygger på 25 års experimenterande i att odla kallt och en trädgård som min mamma lämnade i arv till mig genom en tragisk olycka där hon omkom. Det är verkligen så många år och så mycket odlarglädje som plöjts ner i den är boken.

Om du vill veta mer hur allt började: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar

Livet tar sina vägar

En felcykling, ett tomt växthus vid en timmerstuga, en trädgård och en vilja och nyfikenhet som hittills inte försvunnit. Och sedan den där detaljen att Theres och jag fann varandra och lite av en slump började blogga om odling, mat och självhushåll för ca 12 år sedan. Farbror Grön har verkligen förändrat vårt liv och vi älskar verkligen att leva och förmedla vårt gröna liv.

Läs mer: 10 års bloggande – hur allt började med Farbror Grön

Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller

Vilka är måltidsakademin?

Måltidsakademien ( texten är från deras hemsida)  grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. Akademin har ett 40-tal medlemmar och uppbär stöd från Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet.

Bland de viktigaste uppgifterna är att samla och förmedla måltidslitteratur varje år, inklusive avhandlingar. Dessutom följer man måltidsforskning vad gäller doktorsavhandlingar inom olika discipliner på svenska lärosäten och deltar i ansökningar om forskningsmedel.

Seminarier arrangeras flera gånger om året, årligen i samarbete med Gastronomiska Akademien, Commensality Research Network på Uppsala universitet och med Future Foods, Sveriges Lantbruksuniversitet. Samarbete med Gastronomiska Akademien fortgår nu inför planering av det svenska bidraget till världsutställningen i Dubai 2020.

Läs mer om Måltidsakademin: Måltidsakademin och kika in på Grythyttan på Örebro Universitet.

Karsten Thurfjell samtalar med oss

Visste ni detta?

  • Att Sverige är det land i världen som ger ut flest böcker inom kategorin måltid per capita.
  • Att i Grythyttans bibliotek finns Nordens första kokboksmuseum.
  • Att på Grythyttans bibliotek finns världens äldsta tryckta kokbok från 1480 ”De honesta voluptate et valetudine” (Om den ärbara vällusten) av Platina.
  • Att de även innehar den första illustrerade kokboken från 1570 ”Opera” av Bartolomeo Scappi.
  • Även har Tore Wretmans unika kokbokssamling.

Här finner du prisvinnaren: Odla kallt

Min pappa Paul som är 97 läser Odla kallt

Vill du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad säger Johannes pappa om boken?

Bilderna från Måltidsakademin har Björn Qvarfordt tagit och lånat ut till oss, redigeringen har vi gjort.

Serieodla

Nästa år, kring den 20 februari kommer vår nästa bok. Färgen på boken har vi inte riktigt bestämt än. Boken går att beställa som signerad redan nu: Beställ Serieodla.

Serieodla är en bok där vi i detalj och på ett flertal sätt beskriver hur vi odlar för att få flera skördar under samma säsong. Serieodla är vår första bok vi ger ut helt själva – självhushåll på alla nivåer alltså! Formgivningen står Theres Lundén för och allt annat gör vi tillsammans om vartannat.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur”

  1. Profilbild för AMaria Quarzell
    AMaria Quarzell

    Stort Grattis till boken och priset som omkullkastar det mesta i traditionell odling!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *