Världens bästa odlingsbehållare

I över 30 år har jag sått mina frön i en fantastisk odlingsbehållare”Frukt och grönsakslådorna” från livsmedelsaffärerna. Jag har testat mängder av olika slags krukor och pluggboxar, den ena mer snillrik än den andra. Hur fantastiska de än sagts vara, är det ändå odlingsbehållarna från livsmedelsaffärerna jag alltid återkommer till. Det finns inga krukor som kommer i närheten av dessa i användarvänlighet, kan man säga att man älskar en liten plastlåda?

Det finns flera olika anledningar till varför odlare och självhushållare köper frukt och grönsaker under vissa månader på året. Dels beror det på att många”moderna” människor utvecklat ett begär efter vissa smakliga växter under hela året och dels beror det på att man vill komma åt askarna där frukt och grönt ligger.

På spaning i affären

Det kan kännas smått idiotisk att köpa färska jordgubbar i december! Var och hur har de odlats och hur har de tagit sig hit är inte helt ovanliga tankar man tänker när man ser dem. Men när man vet att askarna de ligger i är i en klass för sig, är det inte svårt att titta åt sidan och oförsiktigt slänga ner ett par sådana i korgen när man handlar inför nyårsmiddagen. För mig har frukt och grönsaksdisken blivit en guldgruva för mitt odlande. Inte nog med att man hittar mängder av behållare att odla i, det följer ju med så mycket gott i dem, både druvor, päron, tomater, gurkor, och jordgubbar. Sånt händer ju aldrig på plantskolorna och handelsträdgårdarna.

Testa att göra detta med ”smaklösa” december jordgubbar: Kanderade äpplen, lika gott som godis

Till allt jag sår

Jag använder odlingsbehållarna från livsmedelsaffären till i princip allt jag sår. De har många fördelar! De är gratis, innehåller inga lösa delar, som man kan tappa bort, de är böjbara på vissa ledder, genomskinliga så att man kan se rottillväxten, går alldeles utmärkt att diska för hand och är oftast stapelbara så att de tar minimalt med plats när de inte används. Ofta håller de i ca 7 år och volymen av jord är perfekt för att inte de små växterna ska torka ut så snabbt. Man kan vara borta en tre fyra dagar utan några problem, för växter i mindre pluggboxar innebär det ofta torkdöden.

Det är heller ingen som redan tänkt ut hur jag ska förodla mina växter i en sådan här odlingsbehållare, det tankearbetet sköter vi odlare alldeles själva. Jag kan använda samma behållare till olika slags sådder, Jag kan så i tuvor, enskilda frön eller bredså. Det är också lättare att lägga i jorden i de här behållarna, en rejäl näve jord och sedan putta till jorden lite med handen. Inget pillande med jord i pyttesmå hål som tar tid. De stjäl heller inte så mycket plats på fönsterbrädor, i odlingskällare eller i växthusen. Man får ju plats med otroligt många behållare på en kvadratmeter!

Som du kan se på en av bilderna ovanför kan man även göra flera avdelare och på det sättet så flera växter i samma behållare på ett ganska strukturerat sätt, perfekt när man tex kallsår tomater och vill så många sorter.

Lästips: Behöver man så i såjord?, Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd.

Årsbehovet ryms i en hand

Hela årets frösådd av basilika ryms i en hand. Det är ju inte klokt egentligen, att så mycket kan rymmas i en liten låda. De flesta pluggboxar är mer än fyra gånger så stora men ger lika många plantor som denna. Odla på liten yta skulle man kunna säga, redan från start.

Visst kan det finnas anledningar att använda pluggboxar vid olika tillfällen och till olika växter, om man tex vill odla mycket av en särskild växt eller sort. Men jag vill oftast odla lite av många växter under flera delar av året och jag vill att frösådderna inte ska ta så stor plats och att det går fort att så och omplantera växterna. Har man som jag några tusen växter varje år som sås från frö och omplanteras blir tex 30 sekunders arbete per tuva eller planta betydligt längre än 10 sekunder.

Lästips, alla våra inlägg med basilika: Basilika

Vintersådder i växthuset farbror Grön
Över 30 olika slags växter får plats på en kvadratmeter. På bilden vintersådder 2016.

Ute som inne

Vi använder dessa askar såväl ute som inne och har gjort sedan mitten av 1990 – talet. Rekordet i överlevnad för en ask är 14 år. Med tiden har jag fastnat för att så vissa växter i vissa specifika askar. Små askar för jordgubbar och tomater och snackgurka passar ypperligt till tomat, chili ja i princip till alla sådder. De större som man får om när man köper päron, persikor och vindruvor är fantastiska till purjolök, quinoa majs, sockerrör, rosenskära osv. Känn dig fri att blanda!

Som med allt vi skriver handlar även denna artikel om odlingstips och förfaranden som bottnar i vårt eget odlande genom erfarenhet. Man kan givetvis odla på andra sätt och det står dig fritt att göra det. Plocka den del av vår erfarenhetsbaserade kunskap som du attraheras av och gillar och lämna det som du inte tror passar dig. Lycka till

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Världens bästa odlingsbehållare”

 1. Håller helt med dig! Dubbel användning gör ju också plasten lite mer miljövänlig.
  Bor just nu i USA och jag får inte samla behållare för vi har begränsad volym för packning när vi flyttar hem.
  Det gör nästan ont att slänga fina odlingsgränsen! Klart frustrerande!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja de blir väldigt användbara på det sättet, aj då, hoppas fdu kan få med dig några som minnen i alla fall. 🙂

  2. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Förstår din frustration 🙂

 2. Lådorna även praktiska som fuktighetsbevarande lock!
  Skulle vilja ha tips om hur man sedan planterar ut plantorna utan att skada rotsystemet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *