Odla kallt – snart får ni era böcker och vad säger Johannes pappa om boken?

Vi är så underbart glada över alla er som förbeställt vår nya bok Odla kallt. Stort tack! Nästa vecka beger vi oss till ett stort lager norr om Stockholm för att signera tusentals böcker, vi hoppas att vi klarar det på en dag ”Odla kallt” har sedan början av december placerat sig på bokus första plats inom kategorin Hem & Trädgård mer eller mindre konstant och några gånger har den legat bra till på listan över alla bokus böcker.

Tusen tack för det för det är pga er den befunnit och befinner sig där. Och vi hoppas och tror att den kommer falla i god jord när den dunsar ner i era brevlådor. 25 års experimenterande med kallsådder är arbetet bakom förutom att skriva och fotografera. Har du inte hunnit förboka boken ännu, vilket kommer kunna att göras fram till mitten av nästa vecka V 7, är det möjligt ett tag till.

Du finner och bokar boken HÄR

Leverans av böckerna kommer att ske under V8 vilket är den perfekta tiden för att vinterså ett flertal sorters grönsaker.

Odla kallt

”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

Ni har väl inte missat våra små odla kallt inlägg som dykt upp på farbrorgron.se, fler är på väg: Odla kallt – vinterså solhatt, Odla kallt – vinterså ärtor, Odla kallt – vinterså sippor, dla kallt – vinterså anisisop

Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Primula denticulata

Den blåa bollvivan visade oss vägen

Vår odla kallt resa startade när jag Johannes som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.

Jag föll pladask för dessa blommor som med sina kraftiga bladrosetter, upprätta blomstänglar och mängder av små blommor i bollar smyckade denna trädgård. Efter en hel del arbete fann jag både frön och odlingsinstruktioner genom Trädgårdsamatörerna och började odla bollvivorna själv. Bollvivornas frön behövde starta kallt för att väckas till liv. Med tiden sådde vi flera sorters växter, fler perenner och även ettåriga blommor, kryddor och grönsaker på samma sätt. Idag sår vi 90% av alla växter kallt och under hela året för att få ut så mycket skörd som möjligt. Att odla kallt har förenklat odlandet enormt för oss!

Läs mer om primula: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar

Tusen tack alla ni som som förbeställer signerade exemplar av vår nya bok Odla kallt ocgh för er som är nyfikna på Odla kallt, här hittar ni den: Odla kallt

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *