Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge

Det händer en hel del med vår bok Odla kallt just nu. Den översätts till två andra språk! 2024 kommer den ut både i Tyskland och i Norge. Vi är så otroligt glada, det ska bli så kul att se hur den fungerar i våra grannländer. På torsdag kväll efter 18:30 kommer vi berätta ytterligare en grej som vår bok är med om, men just nu är det hemligt.

Här hittar du vår bok: Odla kallt

Odla kallt, för dig som inte har den ännu, är vår fjärde bok och handlar om den teknik som och odlingsmetod som gjort det möjligt för oss att odla som vi gör. Genom att odla kallt har vi fått, kraftigare, tåligare och fler plantor som tittar upp när de tycker att det är dags. Vi har förlängt säsongen i båda ändar, bakåt och framåt. Vi sår många växter när det fortfarande är snö och skördar ända in i vintern. Att odla kallt är att följa naturen, lära sig av den och att leka med den.

I Odla kallt finner du våra olika odlingstekniker och alla växter, grönsaker, perenner och blommor som vi odlar utan växtbelysning och värme, ute i kylan. Från frö till skörd under hela året. Kunskap från över 30 års odlande och som tre böcker i en enda bok. Välkommen in i vår kalla värld och välkommen Tyskland och Norge!

Odla kallt


“När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.

Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”

Vår odla kallt resa startade när jag Johannes som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.

Här hittar du vår bok: Odla kallt

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge”

 1. Profilbild för Renfors Marianne
  Renfors Marianne

  Har köpt boken och pluggar nu på allt vad jag kan om hur man odlar kallt.
  Förnämlig bok att ha som inspirationskälla.
  Mvh
  Marianne Renfors
  Kolonist på Odlarföreningen i Strängnäs

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 2. […] du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *