Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge

Det händer en hel del med vår bok Odla kallt just nu. Den översätts till två andra språk! 2024 kommer den ut både i Tyskland och i Norge. Vi är så otroligt glada, det ska bli så kul att se hur den fungerar i våra grannländer. På torsdag kväll efter 18:30 kommer vi berätta ytterligare en grej som vår bok är med om, men just nu är det hemligt.
Här hittar du vår bok: Odla kallt
Odla kallt, för dig som inte har den ännu, är vår fjärde bok och handlar om den teknik som och odlingsmetod som gjort det möjligt för oss att odla som vi gör. Genom att odla kallt har vi fått, kraftigare, tåligare och fler plantor som tittar upp när de tycker att det är dags. Vi har förlängt säsongen i båda ändar, bakåt och framåt. Vi sår många växter när det fortfarande är snö och skördar ända in i vintern. Att odla kallt är att följa naturen, lära sig av den och att leka med den.
I Odla kallt finner du våra olika odlingstekniker och alla växter, grönsaker, perenner och blommor som vi odlar utan växtbelysning och värme, ute i kylan. Från frö till skörd under hela året. Kunskap från över 30 års odlande och som tre böcker i en enda bok. Välkommen in i vår kalla värld och välkommen Tyskland och Norge!



Odla kallt
“När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.
Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”









Vår odla kallt resa startade när jag Johannes som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.
Här hittar du vår bok: Odla kallt
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge”
Har köpt boken och pluggar nu på allt vad jag kan om hur man odlar kallt.
Förnämlig bok att ha som inspirationskälla.
Mvh
Marianne Renfors
Kolonist på Odlarföreningen i SträngnäsTack 🙂
[…] du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad […]
Lämna ett svar