Din varukorg är för närvarande tom!
7 röda tomatrecept
Har ni också en massa tomater kvar? Vi har lådor med frukter i olika storlekar och färger till varstans. Varje dag försöker vi använda någon form av tomater i vår matlagning. Här kommer ett gäng tomatrecept.
När man har mycket tomater vill man gärna använda dem innan de blir förstörda. Vi odlar både tomater med kort hållbarhet och de med lång. De som inte klarar av att lagras färska särskilt länge behöver användas inom kort. Då är det bra att ha några tomatrecept till hands som innehåller ett flertal tomater. Här nedan har vi valt ut just sådana recept.
Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås
Grunden i denna rätt är en typ av ugnsbakad ratatouille. Man fyller en ugnsform med klyftade tomater, vitlök, zucchini, lök och kronärtskockshjärtan. Innan servering blandar man ugnsgrönsakerna med nykokt pasta och ser verkar med en mild basilikasås.

Tomtasallad med tunt skivad lök
Så här års har vi tomatsallad nästan till varenda maträtt. Det finns två anledningar till det, vi har massor med tomater och hela familjen älskar vinägrett. En tomatsallad av detta slag är verkligen något som kan göras på ett kick.
Katalanskt tomatbröd – Pan con tomate
Vi älskar att återanvända saker på smakfulla sätt. Tänk att få ett torrt levainbröd att börja leva igen! Med hjälp av lite vitlökssmör och ett gäng mogna tomater lyckas man hur lätt som helst. Det finns bara ett minus med det här receptet och det är att man oftast äter för mycket.

Egen tacosås
När ens familj gärna vill ha fredagstacos känns det extra bra att kunna, förutom egna grönsaker, också servera en egengjord tacosås på egenodlade tomater.

Bruschetta – ugnsgratinerat tomatbröd
Bruschetta är kanske en av de mest kompletta förrätter vi kan tänka oss. Ibland råkar de bli så många bröd att det räcker till en hel middag för hela familjen.
Mustig zucchinisoppa med tomat
Av alla soppor vi lagar just nu är det denna som faller oss alla lika mycket i smaken. Zucchinin och tomaten gifter sig med varandra och vissa år gör vi flera omgångar och fryser ner.

Egna krossade tomater
Vi odlar tomater mestadels för att kunna göra egna krossade tomater att frysa in. Det blir verkligen något helt annat än att öppna en bruk konserverade tomater från butiken. Nästan varje vecka tar vi fram en påse till någon slags maträtt. det kan var pizza, lasagne eller en god pastasås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar