Din varukorg är för närvarande tom!
7 röda tomatrecept
Har ni också en massa tomater kvar? Vi har lådor med frukter i olika storlekar och färger till varstans. Varje dag försöker vi använda någon form av tomater i vår matlagning. Här kommer ett gäng tomatrecept.
När man har mycket tomater vill man gärna använda dem innan de blir förstörda. Vi odlar både tomater med kort hållbarhet och de med lång. De som inte klarar av att lagras färska särskilt länge behöver användas inom kort. Då är det bra att ha några tomatrecept till hands som innehåller ett flertal tomater. Här nedan har vi valt ut just sådana recept.
Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås
Grunden i denna rätt är en typ av ugnsbakad ratatouille. Man fyller en ugnsform med klyftade tomater, vitlök, zucchini, lök och kronärtskockshjärtan. Innan servering blandar man ugnsgrönsakerna med nykokt pasta och ser verkar med en mild basilikasås.
Tomtasallad med tunt skivad lök
Så här års har vi tomatsallad nästan till varenda maträtt. Det finns två anledningar till det, vi har massor med tomater och hela familjen älskar vinägrett. En tomatsallad av detta slag är verkligen något som kan göras på ett kick.
Katalanskt tomatbröd – Pan con tomate
Vi älskar att återanvända saker på smakfulla sätt. Tänk att få ett torrt levainbröd att börja leva igen! Med hjälp av lite vitlökssmör och ett gäng mogna tomater lyckas man hur lätt som helst. Det finns bara ett minus med det här receptet och det är att man oftast äter för mycket.
Egen tacosås
När ens familj gärna vill ha fredagstacos känns det extra bra att kunna, förutom egna grönsaker, också servera en egengjord tacosås på egenodlade tomater.
Bruschetta – ugnsgratinerat tomatbröd
Bruschetta är kanske en av de mest kompletta förrätter vi kan tänka oss. Ibland råkar de bli så många bröd att det räcker till en hel middag för hela familjen.
Mustig zucchinisoppa med tomat
Av alla soppor vi lagar just nu är det denna som faller oss alla lika mycket i smaken. Zucchinin och tomaten gifter sig med varandra och vissa år gör vi flera omgångar och fryser ner.
Egna krossade tomater
Vi odlar tomater mestadels för att kunna göra egna krossade tomater att frysa in. Det blir verkligen något helt annat än att öppna en bruk konserverade tomater från butiken. Nästan varje vecka tar vi fram en påse till någon slags maträtt. det kan var pizza, lasagne eller en god pastasås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar