Vegetariska bollar och biffar

Under årens lopp har vi knåpat ihop några recept på vegetariska bollar och biffar. Här har vi samlat dem alla på en och samma plats.

att göra goda biffar och bollar är otroligt gott och roligt att göra. Det är alltid fantastiskt att laga mat på egenodlade grönsaker, men att göra sig några biffar eller bollar blir något alldeles extra. För att binda ihop ingredienserna använder vi oftast kikärtsmjöl, men i vissa recept är det ägg.

Allra godast blir dessa vegetariska bollar och biffar när de äts direkt efter tillagning. Då är de som allra krispigast och innandömet som krämigast.


Falafel med broccoli, persilja och koriander

Goda bollar med broccoli som bas. Broccolifalafeln passar på buffén eller på en falafeltallrik med bulgur eller klyftpotatis. I en klassisk falafelrulle med sallad och goda såser är broccolifalafeln supergod.

Ingredienser för 4 personer

Broccolifalafel

  • ca 500 g broccoli
  • 2, 75 dl kikärtsmjöl
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 1 msk malen koriander
  • 1,5 tsk vitlökspulver

Tomatsalsa (ska ej kokas)

  • 200 gr finkrossade tomater
  • 2 tsk spiskummin, mald
  • 1 tsk koriander, mald
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1-1,5 tsk salt
  • 2 tsk ättikssprit 12%
  • ev lite chilipulver
  • 1 nypa socker eller annan sötning

Gör så här: Blanda alla ingredienser till tomatsalsan och ställ i kylskåpet.

Grovriv den färska broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, finhackad persilja och kryddor. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan bollar i önskad storlek och lägg på en tallrik. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma falafel.

Värm upp rikligt med olja i en kastrull på högsta värmen. Ha alltid ett lock nära till hands ifall oljan skulle börja stänka eller i värsta fall ta eld. Har du en termometer ska oljan komma upp i en temperatur på ca 180 grader för att friteringen ska bli perfekt. Om du inte har en termometer kan man testa temperaturen med att lägga ner en miniboll i olja. Börjar den fräsa är temperaturen lagom. Sänk sedan värmen till strax över medeltemperatur. Lägg i 5-8 bollar samtidiga i oljan. När de flyter upp till ytan och börjar se lite mörka ut brukar de vara klara. Ta upp och låt rinna av på ett tjockt lager hushållspapper. Fritera ett gäng nya falafel-bollar.

Fler broccolirecept: 7 läckra recept med broccoli


Blomkålsbollar med indisk kryddning

Blomkålsbollar i en korg Farbror Grön

Tänk dig en lyxig knaprig boll med ett saftigt kryddigt inre med smak av blomkål, det kan nästan inte bli godare. Odlar man egen blomkål och inte vill avvara ett huvud till denna rätt, går det lika bra att använda bladnerverna. Blomkålsbollar passar bra till mat med indisk kryddning.

Ingredienser för 4 personer

  • 7 dl blomkålsbuketter ( eller ett normalt huvud) grovriven
  • 1-2 tsk salt
  • 1- 4 tsk färskriven ingefära
  • 1 krm chilipulver
  • 1- 3 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 1/2 dl kikärtsmjöl (För fastare konsistens kan man ta lite mer)
  • ev. 1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
  • ev. 1 tsk hing (kan uteslutas, eller ersättas med finhackad lök eller vitlök)
  • 1 krm bakpulver eller bikarbonat
  • 0,5-1 liter Ghi eller rapsolja för fritering

Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i  7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.


Rödbetsbiff med chèvre och timjan

Rödbetsbiffar med trattkantarellsås

Rödbetsbiffar är verkligen supergott och kan ätas som burgare med bröd eller som biff till tex ugnsrostade grönsaker och svampsås.

Ingredienser för 4 personer

  • 500g färska rödbetor rivna på det fina på ett rivjärn
  • 1 liten rödlök också den riven på det fina
  • 1/2 tsk nymortlad svartpeppar
  • 1 tsk  örtsalt
  • 4 msk kikärtsmjöl
  • 3-4 msk potatismjöl
  • 1 rund kakform som du kan lägga ner rödbetsblandningen i och pressa till en rund liten biff. Vi gjorde biffarna ca 1 cm tjocka
  • 1 liten chevreost
  • Honung

Gör så här: Riv rödbetor lök och blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i 10-15 min. Blanda igen och tryck därefter ut biffar på 1-2 cm tjocklek på en skärbräda. Micra därefter biffarna i en mikrovågsugn först på effekt 50% i 1 min och sedan i effekt 80% i 1 min (750w Micro). Detta gör att biffarna sätts samman och blir fastare och därmed lättare att hantera, för den som inte vill använda micro så går det att lirka ner dem i en panna med rapsolja och få till det lika bra. Använd i så fall en tunnbladig smörkniv med lite olja på så går det lättare.

Hetta därefter upp en stekpanna med rikligt med rapsolja( så att det täcker botten) Stek rödbetsbiffarna mellan 5-8min på varje sida på nästan full effekt, de ska bli knapriga på ytan. Flytta över dem till en ugnsfast form. Bre på lite honung på varje biff och lägg därefter på en tunn skiva chèvre på varje biff.  Sätt in formen längst upp i ugnen på 275 grader och på grill och gratinera rödbetsbiffarna i ett par minuter så att osten får färg ( man måste nästan sitta och titta för det går så fort) En brännare går också bra att använda om man inte gillar dramatiken.

Fler rödbetsrecept: 5 delikata recept med rödbeta


Arancini – friterade risbollar med lagrad ost

Aranchihi risbollar Farbror Grön

Goda bollar som passar såväl till en buffé, middag eller högtid. Huvudingrediensen är ris (risottoris) som smaksatts med persilja och lagrad ost.

Ingredienser för 4 personer

  • 2 dl Carnaroliris
  • 2 ägg
  • 1 dl finhackad persilja
  • 150 g pecorino eller parmesanost
  • Salt och peppar efter smak
  • 2 dl ströbröd
  • 1-4 msk vetemjöl för att stabilisera smeten.
  • Rapsolja till fritering

Gör så här: Koka carnaroliriset i ca 4-5 dl vatten med locket på tills vattnet gått in i riset. Låt stå och dra i kastrullen någon timme och samtidigt svalna. Finhacka persiljan och riv 50-70g av osten. Häll det kokta riset i en skål och blanda därefter ner den rivna osten, den hackade persiljan, äggen, peppar och salt, ett par matskedar vetemjöl och blanda runt. Häll ut ströbröd på ett fat och skär upp den återstående osten i ca 14 bitar. Forma nu risröran till 14 bollar och tryck in en ostbit i varje boll. Rulla dem därefter i ströbröd och fritera i olja i en tjockbottnad kastrull på nästan högsta värmen. Är värmen lite lägre än den högsta så hinner osten i mitten smälta innan bollarna blir alldeles för mörka.

Tomatsås
Det här är en supersnabb tomatsås som funkar till det mesta. Här serverad kall till de nyfriterade risbollarna.

  • Ingredienser
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk pesto
  • 1 msk ramslöksolja
  • 2 tsk grönsaksbuljong
  • 1 msk rårösocker
  • Örtsalt efter behov och smak

Gör så här: Häll i en burk krossade tomater i en kastrull och stavmixa till lagom konsistens. Häll därefter i alla ingredienser utom örtsaltet. Låt koka på medelhet värme under lock men med viss omrörning då och då i ca 10-15 minuter. Slutkrydda med örtsaltet och servera den varm eller kall till risbollarna.


Broccolibiffar med persilja och gräslök

Broccolibiffar

Tänk dig en knaprig yta med ett saftigt inre. Tänk dig en biff gjord på egenodlad broccoli, gräslök och persilja. Visst låter det fantastiskt. Biffarna nöt vi av tillsammans med örtbulgur och yughurtsås.

Ingredienser 4 personer

  • ca 500 g broccoli
  • 2, 75 dl kikärtsmjöl
  • 1-2 tsk bakpulver
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • salt
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk persilja

Gör så här: Grovriv broccolin. Blanda rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, finhackad gräslök och finhackade persilja. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.


Zucchinibollar med örter

I våra odlingar kan det bli rätt stor skörd av zucchini. Då brukar vi göra dessa läckra bollar som vi friterar gyllenbruna.

Ingredienser för 4 personer

  • ca 500 g zucchini
  • 2, 75 dl kikärtsmjöl
  • 1-2 tsk bakpulver
  • 0,5-1 tsk svartpeppar
  • salt
  • Pesto eller 1 msk finhackade blandade örter
  • Ev en pressad vitlöksklyfta

Gör så här: Grovriv zucchinin och lägg det i en djupskål och blanda med 1 tsk salt. Låt rivet stå och dra för att sedan krama ur vattnet ur det. Blanda sedan rivet med kikärtsmjöl, bakpulver, peppar, salt, pesto eller örter. Knåda ihop ingredienserna så att det blir en hyfsat formbar deg. Forma sedan biffar i önskad storlek. Vi har provat att både steka biffarna och fritera dem i rapsolja. I stekpannan blev de snabbt brända och i kastrullen där vi friterade blev biffarna härligt gyllenbruna runt om. Värm upp rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp kan bollarna fastna lite i botten medan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.

Tips: Om du blöter händerna med lite vatten då och då blir det lättare att forma biffarna.

Fler zucchinirecept: 7 underbara recept med zucchini


Lycka till

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

1 Comment

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.

18 − tre =