Så grönsaker utomhus i augusti

Är du sugen på att så lite till nu i augusti? I så fall kan du förvänta dig en höst och vinter med ytterligare lite egenodlat att skörda.

Vissa år kan hösten vara lång och andra år kan kyla och frost komma ganska snabbt. Men oavsett är det hemskt roligt att så lite nytt i augusti så att man kan skörda när annat i odlingen är uppätet. Kanske har du, som vi, fröpåsar kvar med lite frön i. Dessa kvarblivna frön kan kanske bli ingredienser till höstens måltider?

Några saker behöver man tänka lite kring när man väljer vilka frön som ska ner i jorden i augusti. Vill man kunna skörda under lite kalla förhållanden behöver man välja sådant som tål lite kyla. Det kan också vara bra att välja grödor eller sorter med kort utvecklingstid, dvs som växer sig skördeklara på kort tid. Sådan information brukar finnas på fröpåsen eller på fröfirmans webbplats.

Något annat som också kan vara bra att ha i åtanke när det gäller augustisådder är att inte ha allt för stora förväntningar på skörden. Man får tänka att en höstskörd är lite mer som en bonus. Det kanske inte alltid blir de största bladen eller rötterna, men det är ändå egenodlad mat. Några småblad i en sallad eller på mackan är precis lika gott som stora. För oss känns höstskörden av sensommarsådderna som lite extra lyx.

Odlingspepp: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

Grönsaker vi sår i augusti

Varje år sår vi på sensommaren och alltid testar vi några nya grödor eller sorter för att se hur de växer och vad de kan leverera. Nedan kommer våra favoriter som fungerat bäst.

Kålblad

De flesta kålväxter klarar av ganska kalla temperaturer. Men ett flertal behöver lång tid på sig att växa sig stora. Vi brukar därför satsa på de som vi vill kunna skörda blad i från som tex grönkål, svartkål, sibirisk bladrabs och asiatiska bladgrönsaker som minipak choi, kailaan, tatsoi, komatsuna.

Det finns en viss risk att frilandsjord innehåller en massa jordloppor som blir jätteglada om deras favoritmat kål sås där. För att minska risken för att ens kålblad på ett kick blir helt perforerade av jordloppornas angrepp eller äts upp helt, kan man så fröna i smålådor eller krukor först och sedan plantera ut plantorna när de passerat en höjd på 5 cm. Större plantor står emot angreppen bättre än små. Jordloppornas små tuggor gör ingen åverkan på smaken på bladen, men det kan kanske se lite trist ut.

En del kålväxter som tex grönkål och Sibirisk bladraps kan stå sig fina även om det blir riktigt kallt. även svartkålen, som är lite känsligare, har hos oss övervintrat en vinter då det var ganska milt. Annan bladkål kan ge upp efter några frostnätter, så det gäller att skörda innan det det är för sent men ändå ha is i magen det är lite av en nervkittlande balansgång.

Lästips: Åtta snabba grönsaker att odla

Salladskål

Det går utmärkt att så salldskål i augusti. Huvudena som bildas kanske hinner så stora, men sommarsådd salladskål tycker vi blir den allra bästa salladskålen. Sår man tidigare under våren till exempel händer det ofta för oss att den går upp i blom på grund av för mycket ljus under dygnet. Efter den ljusaste perioden blir nätterna lägre och hämmar blomning. I likhet med annan kål är kan jordloppor på friland snabbt äta upp plantor om de sås direkt, därför försår vi alltid ett gäng frön i en behållare med planteringsjord. Sedan planterar vi ut plantorna en och en, när de blivit upp mot en decimeter höga.

Recepttips: Kimchi

Rotfrukter

Kan man verkligen hinna med att få skörd av rotfrukter om man sår i augusti. Visst går det! Är man tidigt ute i augusti kan man såklart får en större skörd, men även en liten skörd är en skörd. Majrova kan klara flera minusgrader och sensommarsådda exemplar brukar vi skörda i november eller december. Kålrabbin är också ganska tålig och likaså rädisor. Majrovor och kålrabbi brukar vi förkultivera och sedan plantera ut. Men rädisor som växer så fort brukar vi direktså utomhus i landen eller i en back med planteringsjord.

Morötter går också att så i augusti om man kan nöja sig med minimorötter. Dessa behöver direktsås. Ett bra tips är att så morötter i hink och ställa hinken, när det börjar bli lite kyligt, i ett växthus eller liknande. Då kan man kanske få morötterna att hinna bli lite större.

Rödbetor och andra betor kan oftast inte hinna bli stora om man sår i början av augusti, i slutet kanske det mest hinner bli blad. Man behöver inte bli ledsen för det eftersom betornas blad är goda i sallader.

Lästips: 10 enkla rotfrukter att odla själv

Bladgrönsaker

Ätbara blad som lämpar sig till sallader eller mer tillagade anrättningar lämpar sig bra för sensommarsådd. Rucola, spenat, mangold och vintersallat brukar vi oftast direktså på någon eller några platser i odlingen. Vintersallat kan man sedan skörda av från att man ser bladrosetter skymta fram, hela vintern (om man inte har för tjockt snölager) och under våren. Spenat och mangold kan tåla ganska kalla temperaturer och i bland har vi sparat några plantor som vi kunnat övervintra. Dessa är riktigt goda.

Portlak och sallat är andra bladgrönsaker som passar att sås i augusti. Sallat behöver dock lite specialbehandling eftersom fröna behöver ganska sval temperatur för att kunna gro. Därför kör vi med kylskåpsmetoden och låter sådden av sallat stå i kylen en vecka.

Örtväxter

Dill, persilja och koriander kan fungera att så, både direkt och i kruka. Koriandern och dillen är snabbare på att gro än persiljan, men persiljan är och andra sidan tvåårig och växer mer efter vintern och klarar ofta att övervintra hos oss i zon 2 och 3.

Får man tag på ramslöksfrön från årets blomning kan man så fröna nu. Äldre frön än så har enormt dålig grobarhet. Ramslök skördas på våren och den man sår nu på sensommaren kommer inte kunna ge så mycket skörd nästa vår, men året därpå förhoppningsvis.

Lästips: Så egen ramslök

Ärtskott från torkade gula ärtor.

Ärtor

Kommer man igång tidigt i augusti med tex sockerärtor så kan man kanske hinna få lite skörd, men är det i slutet av sommaren kanske man hellre ska satsa på ärtskott. Man behöver inte ödsla dyra ärtfrön på ärtskott utan det blir fantastiskt bra med torkade gula ärtor från matbutiken. Bara att sprida ut ganska tätt över en yta och vattna rejält den första tiden, sedan kommer det blir en lite djungel att skörda av.

Länktips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv

Vallmo

Vallmo med ätbara frön

Har du vallmofrön av någon Papaver Somniferum-sort så är ger de ätbara frön efter blomning. Sår man nu kommer de inte hinna blomma i år utan det sker först nästa år. Följer man vallmons egna sätt att sprida frön, så är det i augusti som fröspridandet sker. Vissa frön gror under hösten och då växer små bladrosetter upp under hösten som sedan övervintrar och så växer de vidare sedan under våren. andra frön vilar i jorden under vintern och gror på våren. Se till att gödsla ordentligt innan du direktsår. Vallmon blir större om den växer där det är näringsrikt.

Lästips: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *