Din varukorg är för närvarande tom!
Så grönsaker utomhus i augusti
Är du sugen på att så lite till nu i augusti? I så fall kan du förvänta dig en höst och vinter med ytterligare lite egenodlat att skörda.
Vissa år kan hösten vara lång och andra år kan kyla och frost komma ganska snabbt. Men oavsett är det hemskt roligt att så lite nytt i augusti så att man kan skörda när annat i odlingen är uppätet. Kanske har du, som vi, fröpåsar kvar med lite frön i. Dessa kvarblivna frön kan kanske bli ingredienser till höstens måltider?
Några saker behöver man tänka lite kring när man väljer vilka frön som ska ner i jorden i augusti. Vill man kunna skörda under lite kalla förhållanden behöver man välja sådant som tål lite kyla. Det kan också vara bra att välja grödor eller sorter med kort utvecklingstid, dvs som växer sig skördeklara på kort tid. Sådan information brukar finnas på fröpåsen eller på fröfirmans webbplats.
Något annat som också kan vara bra att ha i åtanke när det gäller augustisådder är att inte ha allt för stora förväntningar på skörden. Man får tänka att en höstskörd är lite mer som en bonus. Det kanske inte alltid blir de största bladen eller rötterna, men det är ändå egenodlad mat. Några småblad i en sallad eller på mackan är precis lika gott som stora. För oss känns höstskörden av sensommarsådderna som lite extra lyx.
Odlingspepp: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd
Grönsaker vi sår i augusti
Varje år sår vi på sensommaren och alltid testar vi några nya grödor eller sorter för att se hur de växer och vad de kan leverera. Nedan kommer våra favoriter som fungerat bäst.
Kålblad
De flesta kålväxter klarar av ganska kalla temperaturer. Men ett flertal behöver lång tid på sig att växa sig stora. Vi brukar därför satsa på de som vi vill kunna skörda blad i från som tex grönkål, svartkål, sibirisk bladrabs och asiatiska bladgrönsaker som minipak choi, kailaan, tatsoi, komatsuna.
Det finns en viss risk att frilandsjord innehåller en massa jordloppor som blir jätteglada om deras favoritmat kål sås där. För att minska risken för att ens kålblad på ett kick blir helt perforerade av jordloppornas angrepp eller äts upp helt, kan man så fröna i smålådor eller krukor först och sedan plantera ut plantorna när de passerat en höjd på 5 cm. Större plantor står emot angreppen bättre än små. Jordloppornas små tuggor gör ingen åverkan på smaken på bladen, men det kan kanske se lite trist ut.
En del kålväxter som tex grönkål och Sibirisk bladraps kan stå sig fina även om det blir riktigt kallt. även svartkålen, som är lite känsligare, har hos oss övervintrat en vinter då det var ganska milt. Annan bladkål kan ge upp efter några frostnätter, så det gäller att skörda innan det det är för sent men ändå ha is i magen det är lite av en nervkittlande balansgång.
Lästips: Åtta snabba grönsaker att odla
Salladskål
Det går utmärkt att så salldskål i augusti. Huvudena som bildas kanske hinner så stora, men sommarsådd salladskål tycker vi blir den allra bästa salladskålen. Sår man tidigare under våren till exempel händer det ofta för oss att den går upp i blom på grund av för mycket ljus under dygnet. Efter den ljusaste perioden blir nätterna lägre och hämmar blomning. I likhet med annan kål är kan jordloppor på friland snabbt äta upp plantor om de sås direkt, därför försår vi alltid ett gäng frön i en behållare med planteringsjord. Sedan planterar vi ut plantorna en och en, när de blivit upp mot en decimeter höga.
Recepttips: Kimchi
Rotfrukter
Kan man verkligen hinna med att få skörd av rotfrukter om man sår i augusti. Visst går det! Är man tidigt ute i augusti kan man såklart får en större skörd, men även en liten skörd är en skörd. Majrova kan klara flera minusgrader och sensommarsådda exemplar brukar vi skörda i november eller december. Kålrabbin är också ganska tålig och likaså rädisor. Majrovor och kålrabbi brukar vi förkultivera och sedan plantera ut. Men rädisor som växer så fort brukar vi direktså utomhus i landen eller i en back med planteringsjord.
Morötter går också att så i augusti om man kan nöja sig med minimorötter. Dessa behöver direktsås. Ett bra tips är att så morötter i hink och ställa hinken, när det börjar bli lite kyligt, i ett växthus eller liknande. Då kan man kanske få morötterna att hinna bli lite större.
Rödbetor och andra betor kan oftast inte hinna bli stora om man sår i början av augusti, i slutet kanske det mest hinner bli blad. Man behöver inte bli ledsen för det eftersom betornas blad är goda i sallader.
Lästips: 10 enkla rotfrukter att odla själv
Bladgrönsaker
Ätbara blad som lämpar sig till sallader eller mer tillagade anrättningar lämpar sig bra för sensommarsådd. Rucola, spenat, mangold och vintersallat brukar vi oftast direktså på någon eller några platser i odlingen. Vintersallat kan man sedan skörda av från att man ser bladrosetter skymta fram, hela vintern (om man inte har för tjockt snölager) och under våren. Spenat och mangold kan tåla ganska kalla temperaturer och i bland har vi sparat några plantor som vi kunnat övervintra. Dessa är riktigt goda.
Portlak och sallat är andra bladgrönsaker som passar att sås i augusti. Sallat behöver dock lite specialbehandling eftersom fröna behöver ganska sval temperatur för att kunna gro. Därför kör vi med kylskåpsmetoden och låter sådden av sallat stå i kylen en vecka.
Örtväxter
Dill, persilja och koriander kan fungera att så, både direkt och i kruka. Koriandern och dillen är snabbare på att gro än persiljan, men persiljan är och andra sidan tvåårig och växer mer efter vintern och klarar ofta att övervintra hos oss i zon 2 och 3.
Får man tag på ramslöksfrön från årets blomning kan man så fröna nu. Äldre frön än så har enormt dålig grobarhet. Ramslök skördas på våren och den man sår nu på sensommaren kommer inte kunna ge så mycket skörd nästa vår, men året därpå förhoppningsvis.
Lästips: Så egen ramslök
Ärtor
Kommer man igång tidigt i augusti med tex sockerärtor så kan man kanske hinna få lite skörd, men är det i slutet av sommaren kanske man hellre ska satsa på ärtskott. Man behöver inte ödsla dyra ärtfrön på ärtskott utan det blir fantastiskt bra med torkade gula ärtor från matbutiken. Bara att sprida ut ganska tätt över en yta och vattna rejält den första tiden, sedan kommer det blir en lite djungel att skörda av.
Länktips: Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv
Vallmo med ätbara frön
Har du vallmofrön av någon Papaver Somniferum-sort så är ger de ätbara frön efter blomning. Sår man nu kommer de inte hinna blomma i år utan det sker först nästa år. Följer man vallmons egna sätt att sprida frön, så är det i augusti som fröspridandet sker. Vissa frön gror under hösten och då växer små bladrosetter upp under hösten som sedan övervintrar och så växer de vidare sedan under våren. andra frön vilar i jorden under vintern och gror på våren. Se till att gödsla ordentligt innan du direktsår. Vallmon blir större om den växer där det är näringsrikt.
Lästips: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar