Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander

Falaffel

Äkta falafel är ändå äkta falafel och här kommer ett sådant recept. Det blev både godare och saftigare än några falaflar vi tidigare smakat och tack vare det nyinköpta verktyget blev de dessutom riktigt snygga.

Theres lyckades hitta en sida som sålde falafelgörare, alltså det där lilla verktyget som gör att man kan få snygga likformade falaflar. När den väl hamnade i brevlådan var det bara att sätta igång, det fanns inget som hindrade oss längre. Jag kikade runt på ett gäng falafelrecept och gjorde en egen avvägning hur mycket och vilka ingredienser jag skulle ha i. Persilja hade vi inte så mycket av i tillsammansodlingen så jag tog det jag kunde få tag på, typ en näve. Något vi gärna vill slå ett slag för är att vara så pass fria i tankarna så att man tillåter sig att bygga om ett recept efter det man har hemma, att man inte behöver ge sig iväg till affären efter fler ingredienser.

Det här receptet har en mer eller mindre klassisk kryddning men redan innan alla bollar var slut började vi fundera på alternativa kryddningar och att använda åkerbönor, bondbönor eller andra bönor som vi odlar som bas. Det ska bli spännande att experimentera med sådana ingredienser i framtiden. Jag blev väldigt nyfiken på en smet med tomatpuré rivet citronskal och basilika i.

Ingredienser falafel

till 2-3 måltider till 4 – 5 personer

  • 500 g torkade kikärtor.
  • 1 -3 salladslökar eller en eller ett par gula lökar
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • Ett knippe färsk bladpersilja / eller färsk koriander om man gillar det
  • 3-4 msk malen spiskummin
  • 1 -2 msk malen koriander
  • 1 – 1,5 msk salt
  • 1 – 2 dl vatten att späda smeten med
  • 1,5 – 2 liter olja till fritering

Gör så här (smeten): Lägg de torra kikärtorna i blöt över natten, gärna i 10 – 12 h. Se till att det är en rejäl skål och mycket vatten, ärtorna sväller och expanderar en hel del. Häll därefter av vattnet och mixa kikärtorna, hälften åt gången i en köksassistent, en sådan där med roterande knivar. Man kan också, har vi hört, köra dem genom en köttkvarn. Det tar en stund att mixa dem, ja en ganska lång stund innan man fått till den rätta konsistensen. Smeten ska inte vara för lös eller hård utan lagom och samtidigt ska den vara grynig men ändå inte med för stora bitar i. Glasklart eller, hehe? Det reder sig med tiden, man får höfta lite första gången och pröva sig fram och glöm inte bort att man behöver göra en recept minst tre gånger för att verkligen komma in i hur det ska vara och hur man vill ha det.

Smeten och tiden

Det tar en ganska lång stund att mixa så här mycket kikärtor så det är verkligen en god ide att dela upp och mixa dem i omgångar. Vi mixade två gånger men jag har sett andra som rekommenderat att dela upp mixningen i tre omgångar. Man behöver även öppna locket på mixern/ matberedaren ett flertal gånger och putta ner smet från kanterna. I någon av omgångarna behöver du också pressa i vitlöken, hälla i den finhackade salladslöken, kryddorna och saltet och sedan när hela smeten är helt klar behöver du blanda all smet så att lök och kryddor verkligen blandas runt. Nu är smeten färdig att fritera!

Gör så här (friteringen): Se till att du har ett lock redo ifall olyckan skulle vara där och du behöver kväva elden, vatten är absolut förbjudet. Ett förkläde är också ett hett tips då det kan stänka och fräsa en del till en början. Se också till att ha en hålslev eller liknande i metall när du ska fiska upp dem. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm upp oljan till ca 185 grader på högsta effekt och sänk därefter effekten på plattan en aning. Sedan är det dags att putta ner falaflarna i kastrullen. Har man ett sådant verktyg som vi har försöker man vara så nära kanten och oljans yta som möjligt när de dimper ner i det heta, då stänker det minimalt. Har man inget verktyg kan man blöta sina händer och rulla lagom små bollar i handflatorna och rada upp dem på en tallrik så att de står och väntar på att tillagas. Varje falafelboll kan man sänka ner i oljan med en hålslev eller liknande.

När falaflarna är gyllenbruna är de klara brukar det stå i de flesta recept men jag skulle vilja påstå att de behöver bli mörkare än så. Oj vad mörka de nu börjar bli brukar jag tänka när de är redo att fångas upp med en hålslev eller liknande men det bästa kan vara att man provkör med en boll och smakar på den. mellan 8 – 10 bollar / falaflar brukar vara lagom att fritera åt gången.

Tips:

Jag brukar ställa fram en stor keramiktallrik på spisen eller i området intill och täcka med ett lager hushållspapper, det är där de nyfriterade bollarna ska ligga och vila och rinna av efter att de kokat i olja.

Fick godkänt av barnen

Våra barn tyckte att dessa falafflar var så otroligt himla goda ( det tyckte även Theres och jag) och krävde mer eller mindre att äta falafflar till middag även dagen efter och så blev det. Trots dessa två middag i rad och även 8 falafflar som hamnade i Theres matlåda, kunde jag frysa in 500 g färdig falafelsmet till framtiden. Hur det fungerar att tillaga den frysta smeten vet vi inte än.

På bilden närmast ovanför ser ni kikärtsskörden 2021. Det blev inte mycket att skryta med men det var kul att testa. Skulle jag odla kikärtor igen skulle jag satsa på att odla dem i 10 liters krukor i ett soligt växthus och inte som 2021 i odlingsbäddar utanför. Man lär sig hela tiden något nytt, både i köket och i odlingarna.

Flera friterade läckerheter: Vegetariska bollar och biffar

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Göra egen falafel med kikärtor, persilja, spiskummin och koriander”

  1. Profilbild för Madeleine Håkansson
    Madeleine Håkansson

    Alltså älskar bara era recept och steg för steg och att ändå inte krångla till det.
    Tack!
    Mvh Madeleine Håkansson

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *