Surdegens dag – alla våra surdegsrecept

Idag är det tydligen surdegens dag. Det vill vi fira med att dela med oss av alla de härliga surdegsrecept vi har här på bloggen.

När jag växte upp på 70- och 80-talet var det inte tal om att baka surdagsbröd eller ens köpa bröd bakat på surdeg. Min pappa pratade dock ofta om ett surdagsbageri i Stockholm, det kan ha varit Kronobageriet, som hade surdeg från 1700-talet. Så redan då blev jag nyfiken på det där med surdeg. Det lät så sjukt spännande. Men det var inte förrän jag fick smaka på Utas surdegsbröd jag riktigt förstod grejen. Det var så otroligt gott, inget jag hade smakat tidigare. Uta och min pappa var ett par under mina tonår och jag blev ganska fascinerad över hennes självhushållande, odlingar och bakning. En stor inspirationskälla till mycket av det jag sysslar med idag.

Många år efter upplevelsen av Utas bröd, i samband med ett meditationsretreat, fick jag tag på ett riktigt bra surdegsrecept samt en burk med surdeg. Det var omkring 2011, ungefär samtidigt som surdegens dag startades. På stapplande steg testade jag mig fram och lyckades efter ett tag både hålla liv i surdegen och skapa riktigt välsmakande bröd.

Om du inte ännu börjat med surdegsbakande är det hög tid. Du kommer efter lite övning kunna njuta av riktigt goda grejer.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *