Sommartips från Farbror Grön

I morse medverkade Johannes Wätterbäck i Nyhetsmorgon och pratade om odling. En hel del sommartips stod på agendan. Här nedan kan du läsa mer om tipsen och se klippet.

Odling av olika slag hör verkligen sommaren till. Men hur gör man om mördarsniglarna vill äta upp ens växter? Hur räddar man sin odling ifrån torka och vad ska man göra för att hålla sin odling i liv under semestern?

Så sallat i bytta och ställ i kylskåpet

Visste du att sallatsfrön gror bäst när det är ganska svalt. Under sommaren kan det vara i varmaste laget för sallatsfrön och då kan många frön ha svårt att gro. Genom att så i en bytta, ställa den i kylskåpet en vecka, ger man fröna den kyla de behöver för att gro. När veckan i kylskåpet är slut, tar vi ut sådden och ställer utomhus eller i växthuset. Inom kort kommer ett myller av sallatsblad titta upp och växa till en liten grön matta. När plantorna är 5 centimeter höga kan det vara lagom att plantera dem en och en i enskilda krukor i planteringsjord, för att sedan, när de blivit ca 10- 15 cm höga, plantera ut dem där man vill ha dem.

Har du möjlighet vid utplantering, att sätta plantorna så att de får lite utrymme, kan varje planta växa maximalt och skörden kommer att bli superfin. Tänk på att sallat önskar sig mycket vatten, så vattna sallaten regelbundet. Om sallaten smakar beskt är det ett tecken på för lite vatten, vissa sorten är även beskare än andra.

Lästips! Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Så många frön i samma bytta

Vi brukar nästan alltid så i byttor först, för att sedan omplantera växterna en gång innan utplantering på friland och i pallkragar. Det är smart tycker vi. För om man sår direkt kan skadedjur ganska lätt ge sig på de små plantorna och äta rent innan de hinner ge skörd. Om vi istället planterar ut färdiga plantor som är omkring 5 – 15 centimeter höga, brukar de lättare kunna stå pall för sniglar och andra glupska besökare.

En annan bra grej med att ha en mängd småplantor i en plastask är att man inte behöver plantera ut alla plantor samtidigt. Man kan ta en fjärdedel först och så väntar man någon eller några veckor innan man planterar om några till. På så sätt får man plantor i olika stadier som kommer ge skörd vid olika tidpunkter. De plantor som planteras ut växer i regel mycket snabbare än de som står kvar i lådan. Dessutom är det smart att ha reservplantor kvar ifall de utplanterade dör, äts upp av skadedjur eller behöver skördas.

Lästips! Så från frö, bästa odlingsbehållaren.

Så i omgångar så skörden blir lång

Under många år har vi serieodlat, det vill säga sått frön vid flera tillfällen under året så att vi får skörd under så lång tid som möjligt. Sådant som växer snabbt som tex kålrabbi, rucola, dill, sallat, majrova, koriander mm kan man så lite då och då under hela sommaren. Annat som växer mer långsamt tex olika huvudkål och rotfrukter behöver man så senast nu i juli för att hinna få skörd av.   

Vattna omplanterade primulor Farbror Grön

Gräv upp de känsliga älsklingsplantorna

Om det blir torka och några perenner verka må riktigt dåligt, kan det vara en god idé att vårda dem lite extra. Vi brukar gräva upp vissa plantor och plantera dem i krukor med näringsrik jord och ställa dem på en odlingsbricka. När krukor står i brickor eller på fat är det lättare att förse dem med vatten. I en rabatt eller liknande kan vattnet så lätt ledas bort i jorden åt annat håll än dit man verkligen vill. När hösten kommer kan man plantera tillbaka plantorna igen, förhoppningsvis mer livfulla än tidigare.

Lästips! Så räddar jag mina perenner under torra perioder

Punktbevattna

Om det blir regnlöst under en längre tid är det bättre att punktbevattna än att använda vattenspridare. När vi punktbevattnar vattnar vi med vattenkanna precis där plantorna står så att vattnet ska komma rakt ner i jorden till dess rötter. Minst en liter vatten till en vuxen planta. Till en dubbel pallkrage brukar vi ta 2-4 stora vattenkannor, alltså 20 – 40 liter vid varje vattningstillfälle.

Semestertips!

Om du har en snäll kompis som vattnar när du är borta, se till att hon ( det är oftast en hon) också får lite skörd. Köp gärna en stor vattentunna och flera stora vattenkannor som du kan fylla upp med vatten innan du åker på semester så blir det lättare för vännen att sätta igång med vattningen sedan. Om du inte har någon vattningshjälp bör du först och främst se till att din jord innehåller mycket organiskt material som till exempel kompost eller biokol. Täckodlare du är det otroligt bra. Dagen innan du åker hemifrån ser du till att vattna rejält, 20-40 liter per kvadratmeter.

Mördarsniglar

När det är torrt kan man få en känsla av att sniglarna försvinner. Men så fort regnet kommer, kommer de fram. Det gäller att vara på sin vakt. I våra odlingar har vi inte jättestora problem, men för den sakens skull vill vi inte att de vi hittar ska föröka sig hejdlöst. Vi sprider ut snigelpellets, blåa små korn, som har en dödande effekt mot sniglar utan att var giftiga för annat. Dessutom klipper vi de mördarsniglar vi ser med en sekatör. Ett tips är att ha lite tagetesplantor i odlingen. Mördarsniglar drar sig nämligen till tagetes och då är det lätt att hitta de slemmiga djuren vid ett koncentrerat ställe.

Lästips! Mördarsniglar – SnigelNIX vårt tysta vapen, Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar

Gratis supergödsel

Om du har en gräsmatta, samla allt gräsklipp till din odling. Gräsklipp har visat sig gör underverk för växterna, särskilt färskt och nyklippt. Lägg ett tjockt lager ovanpå jorden mellan plantorna efter varje gång du klipper. Grufsa gärna ner gräsklippet lite i jorden innan du lägger på ett nytt lager

Se klippet från Nyhetsmorgon! https://www.tv4play.se/klipp/f4ff0da549b8f613ff46/s%C3%A5-r%C3%A4ddar-du-dina-torra-v%C3%A4xter-hemmaodlarens-b%C3%A4sta-tips

@farbrorgron.se

Trevligt att få titta förbi @nyhetsmorgon @tv4 och prata om det gröna,sköna underbara😀👌

♬ originalljud – Farbror Grön

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

Farbror Grön


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *