Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar

Hur ska man göra om man har en massa mördarsniglar i sin trädgård? Igår hörde P4 Västmanland av sig och frågade. I programmet gav Farbror Grön sina bästa tips. Här nedan kan du läsa om dem och längst ner i inlägget kan du lyssna på programmet.

Vi har endast mördarsniglar i en utav våra odlingar, dvs tillsammansodlingen i Västerås. I skogsträdgården har vi vinbergssnäckor, svarta skogssniglar och åkersniglar. Dessa gör så klart också lite skada, men det går inte att jämföra med den spanska skogsnigeln, även kallad mördarsnigel.

Hur gör man då om man upptäcker att man har mördarsniglar i sin trädgård?

Det bästa är att ”öppna eld” från flera håll samtidigt i sin krigsföring. Som vi ser det finns ingen ultimat metod som får problemet ur världen för alltid. Man får prova sig fram lite och se vad som passar. Allt beror på hur mycket sniglar det rör sig om och vilken skada de gör i trädgården.

Barriär av natruimsilikat

Det mest skonsamma sättet för mördarsniglarna och för odlaren är att helt och hållet undvika att döda sniglarna. Om man odlar i pallkragar eller andra typer av odlingslådor kan man skapa en barriär som sniglarna inte vill ta sig förbi. Sniglarna vänder då och beger sig någon annanstans. 

Genom att måla några lager med natriumsilikat runt om odlingslådorna kommer man kunna ha sina grönsaker i fred. Natriumsilikat inhandlas på färgaffären och är ett ofarligt preparat. Sniglarna gillar inte att glida över det. Medlet behöver strykas på lite då och då, oftare om det regnar.

Tagetes

Just tagetes verkar locka till sig en hel del mördarsniglar och därför kan man plantera lite tagetesplantor på strategiska platser i trädgården. Sedan är det bara att plocka sniglarna när de är där och frossar.

Ordna med fällor

Har du tänkt på att många sniglar håller till under krukor, lådor och plankor? Titta efter så får du se. Det är ett bra sätt att hitta flera stycken samtidigt. Vi brukar medvetet ha vissa plankor och odlingsbehållare i trädgården enbart som ”snigelsamlare”. Då kan man lyfta på dem och plocka ett gäng sniglar därinunder. 

Klippa

De sniglar man samlar i sin trädgård behöver man på ett eller annat sätt ha ihjäl, åtminstone om man har sin trädgård i närheten av andra trädgårdar. Har man lite lagom många sniglar, kan man klippa av huvudet på dem med en sekatör, hugga av huvudet med en spade eller trampa på dem. Har man extremt många kan det bli ganska tidskrävande och ansträngande att klippa alla sniglarna och då kan man behöva ta till något mer effektivt.

Kokande vatten

Vi har aldrig behövt samla några kopiösa mängder, men andra som har det brukar ösa över kokande vatten över sniglarna och på så sätt få dem att dö snabbt. Då samlar man sniglarna i en hink och har vattenkokaren beredd med kokhett vatten. Vattnet häller man i hinken och inom kort har hela snigelsamlingen kommit till snigelhimmelen.

Pellets

Om man inte vill döda sniglarna så brutalt kan man göra det på ett lite mer ”diskret och utdraget sätt”. Giftet som kallas snigelpellets (ferramol) ser ut som blåa små korn som man dels kan sprida ut i trädgården eller så kan man lägga dem centrerat på olika ställen. Sniglarna brukar lockas till giftet, äter upp det och dör tillslut. Det bästa är att friska mördarsniglar ibland äter upp andra mördarsniglar, även infekterade. På så vis blir de också smittade. 

Karin ser till att många sniglar blir sjuka samtidigt och sedan får de sprida smittan vidare.

Nematoder

Nematoder blandas med vatten och vattnas ut i trädgården. Om en snigel blir träffad av nematodvätskan insjuknar den och dör så småningom. En sjuk eller död snigel kan smitta, även om den är död. Så om någon annan snigel får för sig att äta upp en smittad snigel, eller korsa en annan snigels slemspår blir den också sjuk och döende. I inlägget om Karins snigeltips berättar vi om hur hon på ett smart sätt får så många sniglar som möjligt att bli smittade och sedan sprida smittan vidare.

Salt = NEJ

En del berättar just nu på sociala medier om att de dödar mördarsniglar med salt. Berättelser sprids om att sniglarna liksom fräts till döds. Vi skulle inte rekommendera salt-metoden. Dels för att själva dödandet troligen innebär ett långdraget lidande, men också för att det inte är bra för trädgården med en massa salt. 

Vad gör man med de döda sniglarna?

Snigelliken brukar vi begrava i komposten eller gräva ner på annat ställe. Nematoder mot mördarsniglar och snigelpellets verkar inte vara särskilt farligt för andra organismer, förutom sniglar och snäckor. Med tanke på det tycker vi att det går bra att de begravs i komposten och blir en del utan kretsloppet.

Vittja komposten

Varje höst är det en god idé att rumstera om i komposten. Vi gräver om den så att det understa hamnar överst. Det påskyndar förmultningen och det finns en stor chans att sniglar boar in sig där under vintern och lägger sina ägg där. Det har hänt många gånger att vi hittat olika små snigeläggshögar. Ska man döda mördarsniglar är det enklare att döda äggen än att ta sig an redan utvecklade sniglar. På sina håll i Europa, även i Sverige och i Danmark tillverkar man kaviar på snigelägg, svindyrt och lyxigt. Kanske är du en av framtidens kaviarproducenter, tänk er en mördarkaviar!

Här får du reda på mer om snigelkaviar.

Lyssna på programmet

Igår morse blev Johannes uppring av P4 Västmanland som ville veta lite om bekämpning av mördarsniglar. Spola fram till ca 1:45 så kan du lyssna på snigelpratet.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

9 Comments

  1. Mitt tips är att skaffa ankor. Jag har 2stycken gula svenska ankor som patrullerar i trädgården. Nu är det helt snigelfritt o extra roligt i trädgården då ankorna är väldigt sociala och roliga djur. De älskar sniglar!

  2. Jag har hittat ett sätt som funkar för mig. Jag har lyckats med att få stora delar av tomten snigelfri. Jag plockar alla sniglar jag ser och lägger dem i bajspåsar, sen ner i brännbart. Detta i kombination med Ferramol har varit lyckat. Jag har hittat ställen där sniglarna gärna gömmer sig, så jag letar i dagsljus och när det regnar. Går aldrig ut på nätterna eller sen kväll/tidig morgon. Jag hade ett område i min trädgård som var hårt ansatt för några år sedan, nu tre år senare hittade jag inga sniglar alls.

  3. Mitt bästa tips om du är golfare är att ta ett varv med klubba. Smart sätt att både träna sving och bli av med sniglar. De dör på en millisekund även vid dåliga teäffar…:) Går då att slå dem åt valfritt håll. Max skaget hamnar på ca 10-15 meter.

  4. Jag gräver ned en ”tom” burk. ( typ grekisk yoghurt) Häller i resterna av min surdeg. Sniglarna älskar den. Tar sig ned, men ”drunknar”. Effektiv fälla, giftfri.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =