Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept

Hos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive våra bästa pajrecept.
Vår rabarbersäsong har egentligen redan börjat. Först ut på säsongen skördar vi glasrabarber. Då har vi täckt några plantor med en hink så att solen inte kan skina på rabarbern. I förtvivlan försöker stjälkar och blad sträcka på sig under hinken för att få exponeras för solen. Resultatet blir ljusa och mjälla stjälkar. När rabarberstjälkarna vuxit så att hinken lättar från markytan är glasrabarbern klar att skörda. Med glasrabarber menar man alltså rabarber som fått växa utan solljus. Glasrabarber är en delikatess. Vi brukar skörda lite sparsamt så att plantorna kan växa vidare. När man tagit bort hinken växer resterande blad och stjälkar upp och blir snabbt mörkare likt vanlig rabarber.
Lästips: Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert
När den vanliga rabarbern är tillräckligt stor och stjälkarna är lagom långa kan man skörda. Det är svårt att ge särskilda riktmärken för längd eller tjocklek på skördeklar rabarber. Det beror på att rabarberplantor som gödslats rikligt blir mycket större än de som inte fått något näringstillskott alls. Något som rabarber älskar är guldvatten. Om dina plantor är ganska ynkliga kommer du snart se en stor skillnad om du börjar vattna återkommande med guldvatten.
Lästips: Kiss eller guldvatten som vi kallar det
Rabarber älskar näring
Guldvatten är människokiss utblandat med vatten. Vissa kanske tycker det låter snuskigt, men faktum är att mänskligt urin innehåller precis de näringsämnen som många växtnäringar i handeln innehåller. Guldvattnet ska vattnas på jorden inunder blad och stjälkar och förse rötter med nyttigheter. Det är alltså inte blad och stjälkar som ska få kissdusch. Om man nu inte gillar idén med guldvatten kan man såklart inhandla någon näringslösning på flaska, gärna kväverikt och vattna plantorna med.
Lästips: Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?

Ge dem vatten
Många glömmer att vattna sin rabarber överhuvud taget och det kan också vara en anledning till små plantor. Vi har en läckande vattenpost precis vid vår rabarberodling och plantorna närmast vattenposten får en härlig och sparsam dusch under hela den tid då vi har vattenslangen påkopplad för annan vattning. Dessa plantor är märkbart större än andra. Så se till att både vattna med vatten och annat näringsrikt så ska du se att skörden blir större framöver. Just det, vi glömde att nämna att vi oftast kan skörda hela sommaren. Våra plantor som gödslas rikligt och vattnas skickar återkommande upp nya stjälkar. Ha tålamod när det gäller effekten av riklig vattning och näringsvattning, det kan dröja till nästa säsong innan du verkligen ser resultatet.
Här nedan följer våra smarrigaste rabarberrecept:
Smörstekt rabarber med knäckigt havretäcke

Ibland orkar vi faktiskt inte göra en hel paj, men är ändå fasligt sugna på något liknande. Det här går lite fortare och är minst lika gott, till och med lite godare faktiskt. Dessutom kan man på ett enkelt sätt själv dosera förhållandet mellan rabarber och havresmul.
Ingredienser 3-4 port
- Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
- 3-4 dl havregryn
- 50 g smör ( ibland lite till)
- Några nypor salt
- 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
- Glass eller vaniljsås efter tycke och smak
Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara ned, i 2 cm stora bitar. Lägg i det kvarlämnade smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.
Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.
Rabarberkaka med mörk choklad

En smakrik kaka med rabarber. Första gången vi gjorde denna rabarberkaka tänkte vi att den skulle bli lite vuxen i smaken med kardemumma och mörk choklad, så att vi vuxna skulle få den för oss själva. Men så blev det inte! Barnen älskade kakan från första stund och vill gärna avnjuta den med vaniljsås.
Ingredienser till en liten form ca 20 x25 cm
- 75 gr smör
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk stött kardemumma
- 2 dl mjöl
- 40 gr mörk choklad
- 1 dl rabarber
- 1 nypa salt ( viktigt )
- ev vaniljsås eller glass
- florsocker till servering
Gör så här: Hacka rabarber och choklad i små bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, kardemumma, mjöl, bakpulver och salt i kastrullen med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform med löstagbara kanter eller i en annan form i samma storlek. Strö över rabarber och chokladbitar jämnt över smeten. Man kan trycka ner bitarna lite i smeten. Grädda i 175 gr i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
Denna rabarberkaka är god som den är, men man kan servera den med lite vaniljsås eller en klick glass. Sikta över lite florsocker så ser kakan extra aptitlig ut.
Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck

En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och behöver inte spädas.
Ingredienser för ca 2,5 liter
- 500 gr skivad färsk rabarber
- 2 l vatten
- 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
- 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft
Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.
Isglass med rabarbersmak

Den här glassen är gjord av vår fantastiskt goda rabarberlemonad, se recept ovan. Efter att ha druckit upp ungefär 3/4 delar av satsen, fyllde vi våra glassformar. Sedan njöt vi av vår isiga rabarberglass.
Gör så här: Fyll några passande formar med lemonad och placerar en glasspinne i dem. Efter det är det frysen som gäller. Det kan bildas en blek fryshinna på glassens yta. Den kan man lätt skrapa bort om man inte vill ha den.
Rabarberkaka

Efter att vi gjort rabarberlemonad kom idén att ta tillvara rabarber- och citronskräpet och göra en kaka utav det i stället. Resultatet blev en mycket saftig och god rabarberkaka. Kakan är mjölkfri.
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl socker + lite till formen
- 3 dl mjöl
- 4 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 3,5 dl rabarber- och citronkompott, tex från saft– eller lemonadtillverkning
- Lite florsocker att sikta över vid servering.
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och sockra en stor sockerkaksform eller två mindre. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke/skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda tills smeten är jämn. Tillsätt rabarber- och citronkompotten och blanda väl. Hälls meten i formen/formarna och grädda kakan gyllengul i ca 45 minuter, i nedre delen av ugnen.
Denna rabarberkaka är god att äta som den är, men en liten klick vispgrädde eller vaniljsås kan också var gott till.
Rabarberpaj med smultäcke

Slutligen kommer en vanlig smulpaj, eller vanlig och vanlig, den godaste smulpajen vi vet. Det viktiga tycker vi är att ha havregryn i smuldegen och sirap, vilket gör det extra knäckigt.
Ingredienser
- 150 gram smör
- En skvätt salt 1/2 tsk ungefär
- 1.5 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 5-6 dl skivad rabarber
- 1/2 msk potatismjöl
- 1/2 -1 dl sirap för knäckigheten
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker och havregryn i en bunke. Dela smöret i tärningar och finfördela det med fingrarna så det blir en grynig massa. Lägg i rabarbern i formen och strö över lite potatismjöl. Blanda så att potatismjölet fördelas jämnt. Smula över den gryniga smuldegen över äpplena och fördela den jämt. Ringla över lite sirap ovanpå precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 25-30 min. Serveras med iskall vaniljsås eller vaniljglass.
Hoppas något av dessa rabarberrecept faller dig i smaken.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept”
Hej.
Kan jag frysa glasrabarer?
Behåller de sin unika smak?Vi har inte provat att frysa in glasrabarber.











Lämna ett svar