Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur

I december fick vi ta emot en fin utmärkelse från Måltidsakademien, vår bok Odla kall hade utsetts till årets köksträdgårdslitteratur 2023.
Vi var inte alls beredda på att Odla kallt skulle vinna detta ärofulla pris ”Årets köksträdgårdslitteratur”. Men vi blev otroligt glada och begav oss iväg till cermonin för utdelning av priset på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Väl där träffade vi en hel del drös av författare, illustratörer och kreatörer samt Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller, tre av måltidsakademins ledamöter.
Juryns motivering: Farbror Grön -författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.
Det var så otroligt många intressanta böcker som fick priser, vi var i ett väldigt gott sällskap om vild mat, öl, svensk wisky, efterätter, ris, mm. Vi kommer köpa på oss en hel del av dessa böcker då de dyker upp i våra huvuden ideligen, vi vill in i dessa världar. Det får bli en boklåda i julklapp till mig och Theres.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt ,längre ner i inlägget kan ni se när pappa Paul 97 ger sitt omdöme om Odla kallt.
Här är några av de andra böckerna: RIS, Den nya ölkulturen, Den sista kokboken, Det vilda smörgåsbordet, Råsöt, Svensk whisky



En speciell bok för oss
Nog för att det är kul att vinna pris för en bok vi lagt ner så mycket arbete på. Men det som känns så fint, speciellt för mig Johannes, är att bokens kunskap bygger på 25 års experimenterande i att odla kallt och en trädgård som min mamma lämnade i arv till mig genom en tragisk olycka där hon omkom. Det är verkligen så många år och så mycket odlarglädje som plöjts ner i den är boken.
Om du vill veta mer hur allt började: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar



Livet tar sina vägar
En felcykling, ett tomt växthus vid en timmerstuga, en trädgård och en vilja och nyfikenhet som hittills inte försvunnit. Och sedan den där detaljen att Theres och jag fann varandra och lite av en slump började blogga om odling, mat och självhushåll för ca 12 år sedan. Farbror Grön har verkligen förändrat vårt liv och vi älskar verkligen att leva och förmedla vårt gröna liv.
Läs mer: 10 års bloggande – hur allt började med Farbror Grön



Karsten Thurfjell, Carl Jan Granqvist och Kristina Möller
Vilka är måltidsakademin?
Måltidsakademien ( texten är från deras hemsida) grundades den 19 oktober 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. Akademin har ett 40-tal medlemmar och uppbär stöd från Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet.
Bland de viktigaste uppgifterna är att samla och förmedla måltidslitteratur varje år, inklusive avhandlingar. Dessutom följer man måltidsforskning vad gäller doktorsavhandlingar inom olika discipliner på svenska lärosäten och deltar i ansökningar om forskningsmedel.
Seminarier arrangeras flera gånger om året, årligen i samarbete med Gastronomiska Akademien, Commensality Research Network på Uppsala universitet och med Future Foods, Sveriges Lantbruksuniversitet. Samarbete med Gastronomiska Akademien fortgår nu inför planering av det svenska bidraget till världsutställningen i Dubai 2020.
Läs mer om Måltidsakademin: Måltidsakademin och kika in på Grythyttan på Örebro Universitet.

Visste ni detta?
- Att Sverige är det land i världen som ger ut flest böcker inom kategorin måltid per capita.
- Att i Grythyttans bibliotek finns Nordens första kokboksmuseum.
- Att på Grythyttans bibliotek finns världens äldsta tryckta kokbok från 1480 ”De honesta voluptate et valetudine” (Om den ärbara vällusten) av Platina.
- Att de även innehar den första illustrerade kokboken från 1570 ”Opera” av Bartolomeo Scappi.
- Även har Tore Wretmans unika kokbokssamling.
Här finner du prisvinnaren: Odla kallt
Vill du läsa mer om vår bok Odla kallt: Odla kallt kommer ut i Tyskland och i Norge, Odla kallt – den enkla vägen till odlandet, Odla kallt – snart får ni era böcker och vad säger Johannes pappa om boken?
Bilderna från Måltidsakademin har Björn Qvarfordt tagit och lånat ut till oss, redigeringen har vi gjort.




Serieodla
Nästa år, kring den 20 februari kommer vår nästa bok. Färgen på boken har vi inte riktigt bestämt än. Boken går att beställa som signerad redan nu: Beställ Serieodla.
Serieodla är en bok där vi i detalj och på ett flertal sätt beskriver hur vi odlar för att få flera skördar under samma säsong. Serieodla är vår första bok vi ger ut helt själva – självhushåll på alla nivåer alltså! Formgivningen står Theres Lundén för och allt annat gör vi tillsammans om vartannat.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur”
Stort Grattis till boken och priset som omkullkastar det mesta i traditionell odling!
Tack 🙂
Lämna ett svar