Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – basilika

I ett flertal krukor i växthuset och på balkongen har vi vår basilika under somrarna. Fantastiskt goda blad till mat med italienska eller thailändska smaker.
För mig var basilika den där rangliga och lite buskiga kryddväxten som köptes i en minimal kruka i matbutiken. Efter ganska kort tid brukade alltid bladen skrumpna ihop eller så tog någon ohyra över hela plantan innan man hunnit skörda allt. Men när jag träffade Johannes blev basilika något helt annat. I växthuset har vi haft en mängd olika sorters basilika, tex thaibasilika, kanelbasilika, helig basilika, småbladig basilika, citronbasilika, purpurbasilika och vanlig basilika och varje år sår vi så vi har ungefär tio krukor basilika. Det brukar mest bli den vanliga och den purpurfärgade, men förr om åren lagade vi mer thai-inspirerad mat och då kom thaibasilikan väl till pass.
När man har mycket basilika, kan man unna sig att skörda rejält. Jag brukar blanda ner stora mängder blad i sallader och mixa litervis med blad till pesto. Färska basilikablad är något som vår annars så kräsna son, gärna stoppar hela i munnen och pesto är helt klart hans favoritröra.
Jag tycker att färsk basilika gör sig bäst som ensamkrydda, dvs att den inte ska blandas för mycket med andra kryddor. Torkar man bladen, blir den däremot väldigt god tillsammans med andra torkade kryddväxter. På sidan Farbror Gröns Recept har vi samlat ett flertal recept med basilika som ingrediens. Tex potatissallad med smak av Italien, lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker och pestosås och pesto.
Att odla basilika
Basilika är ettårig och är en sk värmeälskande växt. Den passar således inte att sås utomhus på vintern eller när när temperaturen är alltför låg. Vi brukar så våra första exemplar i maj i kallväxthuset. Det fungerar också bra att så dem inomhus tidigare än så. Av någon anledning upplever vi att basilikan snabbt blir ansatt av ohyra eller sniglar om den planteras på friland eller i större odlingslådor. Därför låter vi alltid våra basilkiaplantor få bo i krukor på vår balkong eller i växthuset.
Vill du veta mer om hur man ska odla basilika, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver basilika finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – basilika”
[…] om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander och basilika. Theres […]
Lämna ett svar