Sockerärtor – så här odlar vi dem

Sockerärt ur boken Alla fingrar gröna Farbror Grön
Sockerärt ur boken Alla fingrar gröna, Lux publica

En av de godaste högväxande sockerärtor vi hittills odlat är Carouby de Mausanne. En sommar utan den och utan sockerärter är ingen sommar för då har barnen inget att småsnaska på i våra odlingar. 

Vissa växter går under benämningen trädgårdsnacks och är mer eller mindre prismärkta åt barnen ( så länge de kan nå dem). Sockerärtor är en sådan växt, något man kan gå och nalla på i trädgården under högsommaren när man sysslar med annat. Just de höga sorterna är så otroligt vackra att odla mot spaljeer eller mot krakstörar och praktiskt är det också att låta odlingarna växa på höjden.
Nedan följer ett smakprov från odlingsboken Alla fingrar Gröna och i texten kan du läsa hur det ibland blir när man odlar tillsammans med andra odlare och får tämka till och bli kreativ i sista sekunden. I boken beskriver vi alla odlingssteg i odlandet detaljerat från det lilla fröet och tills grödan hamnar i din mun.

Sockerärt

Pisum sativum

Sockerärt vårsås inomhus april–juni. Den kan även försås mellan maj och juni i växthus eller utomhus i pallkrageväxthus eller dylikt.
Slutplanteras i pallkrage eller på friland i maj–juni när plantorna växttill sig. Sockerärt kan också direktsås maj–juni.

En vår frågade vi en granne om hon kunde lägga 60 sockerärtor i blöt, plantera dem tre och tre i krukor, och sedan ställa dem i sina söderfönster. Vi gav henne en påse med de allra finaste ärtorna vi hade. Utan att tänka sig för hällde hon alla ärtorna i vatten, långt fler än 60. Hon förstod snabbt misstaget och vi funderade tillsammans på vad vi skulle göra med så många blötlagda ärtor. Fönsterbrädorna var redan fulla med försådder. Vi bestämde oss för att så de vi inte fick plats med inomhus direkt ute i landet. De förkultiverade ärtorna växte snabbare än de direktsådda. Resultatet blev att vi kunde skörda ärtor under mycket längre tid än vanligt. Såhär är det överlag med odling, man får improvisera och lösa problem efter hand som de dyker upp, och ibland kan det bli riktigt bra!

Grön pastasallad Farbror GrönAlla baljväxter (gäller även bondbönor och stör-bönor) kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna använda kväve från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du nästa år tänker odla när-ingskrävande växter som kål, rotselleri, squash, eller lök. Under odlingssäsongen kan man på den slutliga odlingsplatsen successivt tillföra nya plantor eller direktså nya ärtor och på detta sätt säkerställa kontinuerlig skörd. Det går bäst att odla ärtor på friland eller i pallkragar. Är pall-kragarna isolerade från jorden trivs de sällan bra, men är det ditt enda alternativ ska du verkligen testa.

Att odla ärtskott är en hel annan sak än att odla sockerärtor, till ärtskott ska du inte använda några dyra sockerärtsfrön utan vanliga gula ärtor. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept på pastasallad med ärtskott och håll utkik på vår blogg, strax kommer det ett inlägg om hur vi odlar ärtskott.

Johannes & Theres

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Sockerärtor – så här odlar vi dem”

 1. Profilbild för Ann Beck-Linden
  Ann Beck-Linden

  Mina sockerärter blir ALLTID gula i bladen precis när ärtskidorna börjar mogna , varför ? har du något svar på det ?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej, de vete fåglarna.
   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *