Odla perenna ätbara växter

Funkia, några stjälkar är avklippta för att tillagas Farbror Grön
Vi brukar ta några skott av trädgårdens äldsta perenn, funkian, innan bladen slår ut helt. Fantastiskt god att fräsa.

När man tänker efter så finns det väl ingenting som är så genialiskt som att odla grönsaker, frukter och bär som återkommer varje år på samma plats och ger skörd efter skörd. Särskilt bra är dessa grödor om man inte har så mycket tid för en odling men ändå vill kunna njuta av egenodlat. Har man en odling långt från hemmet är det verkligen idealiskt att odla perenna växter.


Begreppet perenn betyder att en växt är flerårig och bara vilar sig under vintern för att därefter skjuta nya skott. Vanligt är annars att odla ettåriga växter och tvååriga, dvs annueller och bienner. Exempel på annuell är sallat, spenat och dill och några av köksträdgårdens bienner är bla kål, persilja och de flesta rotfrukterna.

Gräslök med blommor Farbror Grön
Gräslöksplantor har vi många, de är både dekorativa och mycket användbara.

Det finns ett stort utbud av perenner på plantskolor och handelsträdgårdar. Att införskaffa sig färdiga plantor som man kan planterar varhelst man vill ha dem, är nog det enklaste sättet om man vill ha en ätbar trädgård snabbt och utan någon större ansträngning.

Vill man vara något mer genuin, driver man upp sina plantor själv och köper sina frön i butik eller beställer på nätet. Vid vårt lantställe försöker vi varje år utöka vårt bestånd av perenna växter.

Vinterkyndel Farbror Grön
Vinterkyndeln ger en aromatisk smak till örtsmör och kalla såser.

Dessa finns i nuläget i vår skogsträdgård:

 
Sparris
Pepparrot
Timjan
Vinterkyndel
Gräslök
Piplök
Ramslök
Mynta
Spansk körvel
Libbsticka
Rucola (vild rucola/sandsenap)
Björnrot
Jordärtskocka
Rabarber
Jordgubbar
Smultron
Brännässla
Kirskål
Funkia
Kärleksört

Så fort jag och Johannes är lediga tillsammans åker vi till vårt lantställe. Vi är oftast där i flera dagar i streck, men med några veckors mellanrum i bland. Det är viktigt för oss att det vi odlar klarar sig utan vattning under lång tid. Alla våra fleråriga grönsaker klarar sig på enbart regnvattnet och är alltid fina och frodiga när vi anländer till trädgården. Men någon gång ibland skadar det inte att ge dem extravatten

Sparris Farbror Grön
Om några år kommer vi kunna skörda mängder med sparris. Dessa är sådda från frö 2015.

Vi tycker att perenna växter blir allra bäst om de planteras på friland eller i botten-lösa odlingslådor som har kontakt med marken. Då kan deras rötter finna fukt på egen hand, långt ner i marken. Är de planterade i kruka behövs vattning för att de inte ska torka ut och dessutom brukar de behöva skyddas under vintern för att inte jorden i krukan ska frystorka.

Vi brukar vattna övriga köksträdgården med gödselvatten några gånger per säsong och då brukar perennerna också få en skvätt. Vi har ganska mager jord och därför brukar vi se till att jorden berikas med kompost och gödsel med jämna mellanrum.

/Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Odla perenna ätbara växter”

  1. Profilbild för Kerstin Hill Svensson
    Kerstin Hill Svensson

    Funkia -ätbar? Vad gör man av den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *