Så här njuter vi av sötpotatis

Sötpotatis är en relativt lättodlad växt om du odlar den i odlingszon 1 – 3.  De senaste två åren har vi odlat egen sötpotatis på takfarmen i centrala Västerås och det är en fantastisk känsla att kunna skörda en sådan här exotisk växt i mellansverige. Här berättar vi om vad vi gör med den i köket.

Jag älskar sötpotatis och mitt första smakminne av denna speciella knöl är en sötpotatis och marshmallowpaj som min mamma lagade till en Thanksgiving middag efter att hon hade varit i USA och inspirerats. Det var verkligen en söt och god paj som vi njöt av till en ugnstekt kalkon. Kalkonen var fylld med selleri och kastanjestuffing och jag minns fortfarande än idag hur alla dessa smaker harmonierade. Där och då var det inte det lättaste att få tag på exotiska grönsaker i Sverige. Det fanns en plats i Mellansverige och det var i Hötorgshallen i Stockholm. Var det något speciellt man skulle ha tag på så var det dit man begav sig och fanns det inte där så fanns det inte någon annanstans i Sverige. Annat är det ju nu, sötpotatis kan man hitta överallt och till ganska bra priser, ja riktigt bra priser. I ett tidigare inlägg har vi berättat hur vi odlar sötpotatis i Sverige.

Hur jag njuter den och varför

Sötpotatis är god både som rå, kokt, friterad och ugnsbakad. Att bara göra en dipp på mosad sötpotatis med lite smör och ev några droppar lime är sagolikt gott. Att steka den halvmjuk till egna tomater och en krämig äggröra är fashinerande gott och att göra en sallad med rå sötpotatis tillsammans med skalad gurka, rostade sesamfrön och med en dressing bestående av japansk soja och risvinäger är otroligt gott och en riktigt fin sidorätt till sushi.

Längst upp på den gula tallriken ligger det friterade sötpotatisfrites.

Att sötpotatisen blivit betydligt vanligare i våra livsmedelsaffärer de senaste 10 åren beror dels på den allmänna mångfalden av nya produkter, konsumtionen i stort, men kanske beror dess populäritet mest på att den fått ett betydligt bättre ryckte än potatis, om man vill äta mat med lågt glykokemiskt index, GI-värde. Men den är faktiskt inte så fantastiskt bra i detta hänseende som många tror, alltså inte superbra. GI-värdet för sötpotatis ligger på 54 och för vanlig potatis på 63, så det är ju inte revolutionerande mycket lägre direkt. Men det är inte därför jag äter sötpotatis, det är framför allt för den goda smakens skull. När man nu kan odla den i sin egen odling blir den ju dessutom otroligt mycket mer klimatsmartare än knölarna man handlar i affären som transporterats hit från fjärran länder. Om du odlar den själv vill jag att du minns det här noga. Skördad sötpotatis ska lagras i rumstemperatur, inte i kylskåpet.

Friterad sötpotatis

Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja

Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3  stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medans de är varma.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *