Din varukorg är för närvarande tom!
Så här njuter vi av sötpotatis
Sötpotatis är en relativt lättodlad växt om du odlar den i odlingszon 1 – 3. De senaste två åren har vi odlat egen sötpotatis på takfarmen i centrala Västerås och det är en fantastisk känsla att kunna skörda en sådan här exotisk växt i mellansverige. Här berättar vi om vad vi gör med den i köket.
Jag älskar sötpotatis och mitt första smakminne av denna speciella knöl är en sötpotatis och marshmallowpaj som min mamma lagade till en Thanksgiving middag efter att hon hade varit i USA och inspirerats. Det var verkligen en söt och god paj som vi njöt av till en ugnstekt kalkon. Kalkonen var fylld med selleri och kastanjestuffing och jag minns fortfarande än idag hur alla dessa smaker harmonierade. Där och då var det inte det lättaste att få tag på exotiska grönsaker i Sverige. Det fanns en plats i Mellansverige och det var i Hötorgshallen i Stockholm. Var det något speciellt man skulle ha tag på så var det dit man begav sig och fanns det inte där så fanns det inte någon annanstans i Sverige. Annat är det ju nu, sötpotatis kan man hitta överallt och till ganska bra priser, ja riktigt bra priser. I ett tidigare inlägg har vi berättat hur vi odlar sötpotatis i Sverige.
Hur jag njuter den och varför
Sötpotatis är god både som rå, kokt, friterad och ugnsbakad. Att bara göra en dipp på mosad sötpotatis med lite smör och ev några droppar lime är sagolikt gott. Att steka den halvmjuk till egna tomater och en krämig äggröra är fashinerande gott och att göra en sallad med rå sötpotatis tillsammans med skalad gurka, rostade sesamfrön och med en dressing bestående av japansk soja och risvinäger är otroligt gott och en riktigt fin sidorätt till sushi.
Att sötpotatisen blivit betydligt vanligare i våra livsmedelsaffärer de senaste 10 åren beror dels på den allmänna mångfalden av nya produkter, konsumtionen i stort, men kanske beror dess populäritet mest på att den fått ett betydligt bättre ryckte än potatis, om man vill äta mat med lågt glykokemiskt index, GI-värde. Men den är faktiskt inte så fantastiskt bra i detta hänseende som många tror, alltså inte superbra. GI-värdet för sötpotatis ligger på 54 och för vanlig potatis på 63, så det är ju inte revolutionerande mycket lägre direkt. Men det är inte därför jag äter sötpotatis, det är framför allt för den goda smakens skull. När man nu kan odla den i sin egen odling blir den ju dessutom otroligt mycket mer klimatsmartare än knölarna man handlar i affären som transporterats hit från fjärran länder. Om du odlar den själv vill jag att du minns det här noga. Skördad sötpotatis ska lagras i rumstemperatur, inte i kylskåpet.
Friterad sötpotatis
Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja
Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3 stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medans de är varma.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar