Avhärda med fiberduk

Fiberduk på insidan av takfarmens växthus.
Takfarmen i slutet av maj, fiberduken på plats.
Att avhärda med fiberduk är kanske det mest rationella sättet att avhända sina växter på. Vi har märkt att många, speciellt nya odlare, inte känner till är att man behöver avhärda sina växter.  Alltså att vänja sina inomhusodlade växter vid solen innan man verkligen flyttar ut dem. 

Odlar man plantor inomhus, vare sig det är i fönster eller under belysning, behöver de successivt vänja sig med solen innan de kommer ut på friland och pallkrage. Detta moment kallas för avhärdning men borde egentligen heta härdning, eftersom det är det man gör. Man härdar plantorna. Plantor som inte avhärdas och som ställs direkt i solljus brukar dö inom 24 h.

Det traditionella sättet

Första åren jag odlade mängder med växter inomhus blev avhärdningen väldigt arbetskrävande. Jag sådde, precis som idag,  alldeles för många frön och fick springa ut och in med plantorna för att de skulle vänja sig vid solens vassa strålar. Tänk dig att avhända flera hundra plantor genom att varje dag- Att i över en veckas tid, springa ut och in med plantorna. Jag kunde knappt arbeta med något annat under denna tid.  För när de stod där ute var jag så orolig att det skulle gå galet med dem. Att de skulle blåsa sönder eller brännas av starka solstrålar ifall jag hade missbedömt skuggläget.

Avhärda med fiberduk

När vi började stadsodla i olika odlingar och blev med odlingskällare och flera växthus eskalerade vårt odlande rejält. Vi behövde bättre och större avhärdningsmöjligheter. Vi kom på en billig, enkel och ganska snabb lösning som möjliggjorde att vi kunde flytta ut alla inomhusplantor samtidigt, utan att riskera att bränna sönder dem. Dessutom var den temporär och kunde plockas ner på fem minuter när man var klar. Helt perfekt alltså!

Theres klär in takfarmens växthus med fiberduk.
Theres klär in växthuset på takfarmen med fiberduk.
Dags att flytta ut

När det börjar närma sig utflytt av de inomhusodlade plantorna, vilket brukar ske i maj i odlingszon 2 och 3, täcker vi insidan av våra växthus med fiberduken. Vi sätter upp duken i växthuskonstruktionen med hjälp av klädnypor och vi försöker ta så stora vepor av duken som möjligt. Vi tycker att det blir snyggare och går snabbast på det sättet. Vi använder oftast en fiberduk som heter proffersionell och som ligger i fyrkantiga förpackningar. Men det går också bra att köpa fiberduk på rulle. Det här momentet, att sätta upp fiberduken, tar max en timme i ett växthus på 15 kvadratmeter. När du ska ta bort duken, vilket vi rekommenderar att du gör efter ca 2 veckor, tar det ca 5 minuter. Vi har använt samma dukar i 4 år och försöker att förvara dem i skuggiga utrymmen när vi inte använder dem.

Ett tips!

Köp inte den billigaste fiberduken, den smulas ofta sönder efter några veckor. Köp inte heller de billigaste klädnyporna. De håller bara en säsong då solen bryter ner plasten så att de blir spröda och går sönder.

Fiberduk på pallkragarna vid skogsträdgården.
Fiberdukstunnel i skogsträdgården.
Alternativ till växthus
Har man inte ett växthus kan man på ett ganska enkelt sätt konstruera en egen liten avhärdningstunnel på friland eller med hjälp av några pallkragar. Till skillnad från plast blir det aldrig för varmt i en fiberdukstunnel, den är porösare och stänger inte in luften på samma sätt som plast. Tunneln på bilden är gjord av bamburibbor från en gammal spaljé och med en lång vepa med fiberduk. Vi knölar ner fiberduken på insidan av pallkragarna och lägger några vedträn eller stenar ovan på knölet så att den inte blåser iväg.

Lycka till med dina inomhusodlade plantor!

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *