Din varukorg är för närvarande tom!
Vi odlar sötpotatis
Kan man odla sötpotatis i Sverige? Det var en tanke som hade legat och gnagt i bakhuvudet på mig väldigt länge. 2016 var det äntligen dags att ta steget fullt ut och vi valde att odla den på takfarmen.
Sötpotatis (Ipomoea batatas) är inte släkt med potatis (Solanum tuberosum) , den tillhör släktet vindeväxter där vi också hittar växten ”blomman för dagen” (Impomoea tricolor). Sötpotatis växer nästan på precis samma sätt som ”blomman för dagen” ovan jord, som en klätterväxt eller marktäckare med vackra blommor och ett frodigt bladverk. Men under marken de skiljer sig åt, sötpotatisen utvecklar matiga och söta knölar.
Att odla
Vi har odlat sötpotatis i pallkragar på takfarmen under två odlingssäsonger. Jag har testat tre olika sätt. Dels har jag köpt färdiga sötpotatisplantor och gjort egna utifrån egna sticklingar. Jag har också testat att odla från en knöl. Det jag lyckats bäst med hittills är när jag köpt plantor. Men jag kommer inte att ge mig förrän jag lyckats skaffa fram egna.
Jorden vi odlar i är lätt och det är samma slags artificiella biokolsbaserade stadsjord som vi har i alla pallkragar på taket samt i vår offentliga stadsodling på på Prästgatan, se jordrecept längre ner i detta inlägg.
Det är inte speciellt svårt att odla denna växt och vi har inte särbehandlat den förutom att vi väntat med att plantera ut plantorna lite senare än många andra växer på takfarmen, dvs efter midsommar. Vi har också stoppat ner några störar så att plantorna kunnat klättra, mest utifrån det estetiska. Växten gillar som sagt att ha det varmt, speciellt i början på dess växtsäsong, men på slutet av säsongen klarar den kyla ganska bra, så länge det inte fryser. Vi har knölarna kvar i våra pallkragar sent in på hösten och skördar knölarna någonstans i oktober. På 3- 4 plantor har vi kunnat få fram ca 3, 5 kg av sorten ”Erato orange” i en pallkrage, dessa plantor har vi handlat på nätet.
Samtal med ett sötpotatisproffs
Jag hade läst flera gånger om att man hade testodlat olika sorters sötpotatisar på Alnarp och blev nyfiken på att höra med dem hur det gått och om de dragit några spännande slutsatser. Efter några mail fick jag äntligen tag på mannen jag letat efter, Emanuel Eljerud. Det sägs att ingen annan människa vet lika mycket om att odla sötpotatis i Sverige som han. Jag är oerhört glad att han tog sig tid och kunde offra nästan en timme av sin tid med mig i telefon. Enligt Emanuel ska man vara nöjd om man får ut ca ett kilo per planta, vilket jag i efterhand förstår att jag fått. Emmanuel berättade att det är i lätta jordar man bör odla sötpotatis, gärna i sandjordar. Gödselproportionerna, om man bara ser till NPK- värdet i kilo per hektar, ska helst ligga på 80, 60, 230 och kvävet behövs i princip bara i början av växtsäsongen.
Hur förvarar man dem?
Min stora fråga var hur man ska förvara dem så att de inte ruttnar inom två veckor, vilket de gjort hos oss de år vi odlat dem. Ganska omgående efter att jag skördat knölarna stoppade jag in dem i bruna papperspåsar i kylskåpets nedre del. Det är där de flesta rotfrukter hamnar hos oss. Jag kunde inte valt ett sämre ställe meddelade Emanuel: ”Du ska tänka avokado när du förvarar sötpotatis, då kommer du behandla sötpotatisarna på rätt sätt, alltså förvaring i rumstemperatur.”
Jag kommer inte rada upp alla sorter Emmanuel berättade om, då de är sorter som yrkesodlare odlar och provodlar och som jag inte testat och kan rekommendera utifrån mina egna odlarerfarenheter, det är så jag vill att det ska vara, utprovat av mig först innan jag rekommenderar något till er kära läsare och följare. Men det fanns flera sorter och i olika färger som fungerar i vårt klimat, så vem vet, det kanske kommer en uppsjö av sorter i framtiden.
Tills vidare duger ”Erato orange” alldeles utmärkt för mig och jag kommer odla den under 2018 om jag får tag på plantor.
Förra vårens sticklingstrend
Våren 2018 var det omåttligt populärt att köpa sötpotatisar från livsmedelsbutiken och få dem att rota sig och skjuta sticklingar, i trädgårdsgrupperna på Facebook dök det upp bilder var och varannan dag. Även om sorterna kanske inte ger så mycket avkastning så är det superkul att göra det här och dessutom otroligt vackert. Jag tycker att det ser magiskt ut när de små bladen helt plötsligt tittar fram genom potatisens skal. Hade jag fattat att jag skulle lagra mina egenskördade sötpotatisar i rumstemperatur så kanske jag hade kunnat göra mina egna plantor av ”Erato orange” till nästa år. Nu får jag hoppas på 2019. Här kan ni läsa om hur man bär sig åt när man tar sticklingar av sötpotatis.
Recept på Farbror Gröns stadsjord på säck.
En dullelpallkrage av vår stadsjord som rymmer 400 liter innehåller : 1- 2 st 50 l säckar barkmull,
3 st 40 liters säckar biokol som dessutom tillsammans med kolen innehåller 20 liter komposterat hönsgödsel, 1 st 50 l säck kogödsel på säck samt 3- 4 säckar ekologisk planteringsjord. Jorden i våra pallkragar är fem år gammal i år och varje år fyller vi på med 20 – 40 liter planteringsjord från gamla chilikrukor samt gödslar årligen med tre rejäla nävar pelleteterat hönsgödsel, tre rejäla nävar grönsaksgödsel samt en halv eller hel näve av ekologiskt algomin eller stenmjöl. Vi gödslar aningen mer där vi odlar kål och majs och lite mindre där vi odlar sallat och dill annars skiljer sig inte gödslingen åt för de specifika grödorna. Ser vi att det växer dåligt så gödselvattnar vi med ekologiskt flytande gödsel.
Du behöver inte följa jordblandningen till 100%, du kan leka dig fram med det du har tillgång till. Att vi byggt jord baserat på säck är att det var enda sättet att få upp all jord på taket, det finns bara små personhissar i byggnaden där takfarmen ligger. Det viktigaste förutom biokolen och barkmullen som ger en bra struktur är att du ser till att gödsla. Gödslet i en säck planteringsjord håller i ca 3 veckor.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar